Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Újrahasznosítható műanyag szék teremt MYTOszt

Bemutatjuk - 2008-10-07 13:13:34


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


MYTO székek
Innováció, ökohatékonyság, design címmel nyílt meg október 3-án a Design Hét keretében a Városi Tájkép Csoport és a BASF kiállítása. A közös tárlat az alkotói képzelet és az ipari technológia harmonikus együttműködését mutatja be a formatervezési és kivitelezési folyamatokon át egészen az újrafelhasználásig. A kiállítás különlegessége a világhírű designer, Konstantin Grcic által tervezett és az idén Milánóban bemutatott speciális MYTO nevű szék, mely ötvözi a kreatív designt az innovatív technológiával. Az egyéni formavilágú design szék egyetlen összefüggő műanyag darabból készült, melyhez a lehető legkevesebb alapanyagot használták fel és teljes méretékben újrahasznosítható. Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a MYTO a New York-i Modern Művészetek Múzeumának állandó tárlatában is helyet kapott. Az mindennapi használatra alkalmas művészeti alkotásról, mely immár Budapesten is megtekinthető, Október 7-én tartanak előadást a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetemen.

MYTO szék
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Design Hét Budapesten, amely csak tavaly 55 ezer látogatót vonzott. A 10 napon át tartó rendezvénysorozat központi témája a Párbeszéd, mely többek között a designer és a megbízó együttműködésére, valamint a tervező és a társadalom aktív kapcsolatára helyezi a hangsúlyt. A fenti gondolat szellemében egy igazi különlegesség mutatkozik be a hazai közönségnek a Design Hét keretében a Városi Tájkép Csoport kisgalériájában. A MYTO szék, ami már számos európai nagyvárosban aratott osztatlan sikert mind a szakértők, mind a nagyközönség körében, a tervezés és az ipari oldal szoros együttműködésének iskolapéldája. Az alkotás formatervezési feladatait Konstantin Grcic látta el, míg a BASF, a világ vezető vegyipari vállalata szolgáltatta a Ultradur® nevű, könnyen folyó műanyagot. Az anyag speciális tulajdonságainak köszönhetően a MYTO erős és rugalmas, emellett könnyű, kényelmes és az átlagostól eltérő formavilága ellenére is rendkívül stabil. A tervezésnél az anyagfelhasználás minimalizálása és az újrahasznosítás elsődleges szempont volt. A Milánói Divat Héten való debütálását követően a MYTO-t felvették a New York-i Modern Művészetek Múzeumának állandó tárlatába. A designer szék népszerűsége azóta is töretlen és most a magyar közönség meghódítására készül. A MYTO történetével és tulajdonságaival, valamint az innovatív műanyagok lehetőségeivel kapcsolatban a BASF szakembere, Molnár János tart előadást október 7-én, reggel 9.30-tól a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetemen (XII. ker. Budapest, Zugligeti út. 9-25).

Ultradur műanyag granulátum
A MYTOsz titka
A MYTO formabontó tulajdonságait is biztosító BASF Ultradur® műanyag felhasználásával az ipari termékgyártáshoz átlagosan szükséges energia egy ötödét meg lehet spórolni, mely éves szinten akár 75 000 autó előállításához elegendő. A műanyag speciális nanorészecskéinek köszönhetően az anyag alacsonyabb hőmérsékleten (260C fok helyett 230C fok) közel kétszer hígabbá válik, mint az általánosan használt ipari műanyagok. Fröccsöntésnél a műanyag hamar szárad, ennek köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban elkészíthető vele a kívánt termék, ami 30 százalékkal megnöveli a gyártás sebességét. Költség és energiahatékonyságának köszönhetően a BASF műanyaga kiérdemelte a környezetgazdaságos termék hitelesítést. Az Ultradur® szuper folyékony műanyagot a gyártás több területén felhasználják többek közt ablaktörlőhöz, laptop csatlakozóhoz valamint a BMW Mini Cooper kormánykerék borításához.

onstantin Grcic designer
Városi Tájkép Csoport és a BASF együttműködése
Városi Tájkép Csoport néven 2004-ben alakult a design csoport, melynek első munkája a Móricz Zsigmond körtéri Meleg kavicsok voltak. A csoport tagjainak közös munkája már korábra is visszavezethető, mivel együtt végezték el a Magyar Iparművészeti Egyetem Formatervező szakát. Az ott szerzett tapasztalatok bíztatták őket a további közös munkára. Fontosnak tartják, hogy az emberek nyitottabbá váljanak a formatervezés iránt és észrevegyék az őket körülvevő vizuális környezet milyen hatással van mindennapi életükre. Az idei Design Héten a BASF együttműködésével igyekeznek felhívni a figyelmet a tervező és az ipari oldal összefogásának fontosságára. A vegyipari vállalat biztosította a MYTO széket és a kiállítási tárgyak meghatározó részét. A tárlat a Városi Tájkép Csoport kisgalériájában (VI. ker. Zichy Jenő u. 16) október 3. és 12. között tekinthető meg.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest