Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Frank Gehry sem immunis a hitelválságra

Bemutatjuk - 2009-03-17 16:37:55


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Frank Gehry elismerte, hogy ő se immunis a globális hitelválságra; elvesztette az előző évben a munkatársai felét, és nagypresztízsű projektjeit vagy visszafogták, vagy megállították.

Az építész, aki február 28-án ünnepelte 80. születésnapját, elismerte az LA Times március 1-i számában, hogy új munkái mellett – ami többek között Dubai új kulturális negyedében, a Saadiyat Islandon épülő Guggenheim múzeum – a finanszírozási nehézségek megállították a nagy projekteket, kikényszerítve az irodán belüli elbocsátásokat. Ezek közé hatalmas, vegyes használatú projektek tartoznak: a Los Angeles-i Grand Avenue és a Brooklyn-i Atlantic Yards. "Kiábrándító évem volt a Grand Avenue-val és Brooklyn-nal", nyilatkozta Ghery az LA Times-nak. "Egész életemben ilyen projektekre vágytam, de sose adódott alkalom. Aztán hirtelen kettővel is elkezdhettem dolgozni. Az elmúlt öt évemet ezekbe fektettem, és mindkettőt megállították, most ürességet érzek magamban a hiányuktól."

Az Atlantic Yards vegyeshasználatú projekje, leállítva


Az LA Grand Avenue projekt 3 milliárd dolláros programja egy új körúttal Los Angeles újjáélesztett belvárosát takarja, a párizsi Chamos-Élysées-hez és a New York-i Central Parkhoz hasonlóan. Két sokemeletes lakó- és szállodatornyot és számos alacsonyabb, két- és négyemeletes kereskedelmi épületet foglal magába a projekt.

Az Atlantic Yards projekt sport- és szórakoztató arénát, parkosított nyitott teret, egy boutique hotelt, földszinti kiskereskedelmi üzleteket, irodákat és több mint 6,400 lakást tartalmaz. A Forest City Ratner Companies vezetője és elnöke, Bruce Ratner elmondta, hogy a projekt átment a közelmúltban egy környezetvédelmi hatástanulmányon, de Gehry-nek ennek ellenére kéttucatnyi embert kellett elküldenie, amikor tavaly novemberben leállíttatták a tervezési munkát. A projekt szóvivője, Joe DePlasco megerősítette a folyamat felfüggesztését: "További késésekre számítunk a folyamatban lévő bírósági eljárások miatt".

Nem a mostani az első alkalom, amikor Gehry-nek csökkenteni kell a csapatlétszámot – 1978-ban a durván félszáz fős irodából csupán 3 ember maradt meg az újrakezdés jegyében. "Fel vagyok készülve arra, hogy megtegyem újra, ha szükséges", mondta Gehry. "Ma, ha takarékosságra van szükség, készen állok."

"Hullámlemezt használnék. Mókás és könnyű ezzel dolgozni. Minek díszes részletekre költeni az összes pénzt? Nincs rá szükséged. A szenvedélyt megszerezheted egyszerűbb dolgokon keresztül is."

Egy másik projekt is kútba esni látszik, ami ráadásul az építész otthonához is lényegesen közelebb áll. Gehry a Kaliforniai Venice-ben három szomszédos telekre tervezett házat saját magának és a családjának, de ez sem fog megvalósulni. A földet felparcellázza és a Gehry Partners-nél dolgozó fiának, Sam-nek, valamint két fiatal kollégájának, Meaghan Lloyd-nak és Anand Devarajan-nak ad egy-egy részt.

A hírekben nyomon követhető, hogy más vezető építészirodák is létszámcsökkentésre kényszerültek: a Foster and Partners 300 embertől vált meg, a Roger Stirk Harbour + Partners a 160 tervezőből 35-öt veszített el.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest