Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Magyarországon először a Holcim Awards világverseny nyertesei

Bemutatjuk - 2009-10-08 10:29:18


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Október 7-től másfél héten keresztül Budapesten is megtekinthetők a 2008/2009 Holcim Awards for Sustainable Construction világverseny (Holcim Awards a Fenntartható Építészetért) nyertes pályaművei. A kiállított tervek között bemutatásra kerül a világdöntőbe jutott, 2008-as európai Holcim Awards aranyérmes Janesch Péter és csapatának „Négy negyed egy egész” című pályamunkája. 121 országból közel ötezer projektterv érkezett a svájci Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért) által második alkalommal meghirdetett pályázatra.

A 2 millió dollár összdíjazású 2008/2009 Holcim Awards világverseny májusi döntőjén egy marokkói, egy vietnámi és egy kínai pályamű vívta ki az értékelő bizottság egyértelmű elismerését.

A 2009-ben Magyarországon elsőként Budapestre érkező Holcim Awards kiállítást október 7-én Szekér László építész, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének és a Magyar Építőművészek Szövetségének tagja nyitja meg ünnepélyes keretek között, majd Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója mond köszöntőt. Október 16-a után pedig útjára indul a tavaly is nagy sikernek örvendő Holcim Awards vándorkiállítás, hogy a fenntartható építés iránt érdeklődők országszerte megtekinthessék a díjnyertes terveket. A vándorkiállítás célja, hogy ösztönözze a magyar szakembereket és egyetemistákat a következő Holcim Awards pályázati cikluson való részvételre.

A Holcim Awards a Fenntartható Építészetért világverseny olyan innovatív építészeti projekteket hivatott kiemelni, melyek fenntartható megoldást jelentenek az építőipar napjainkban felmerülő kihívásai számára helyi, regionális és globális szinten is.

A kiállítás helyszíne: Magyar Kultúra Alapítvány
Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. sz.
Megtekinthető: 2009. október 7-16.


Háttérinformáció:

A díjazásról:
A világméretű verseny összdíjazása 2 millió dollár. Az 5 régióban megszervezett verseny első helyezettjei 100 ezer dollárt nyertek, míg a világszintű győztesek jutalma összesen 650 ezer dollár volt. A földrészek döntőinek első három helyezettje automatikusan bekerült a májusban megrendezett világdöntőbe (köztük a 2008-as regionális, európai döntőn aranyérmet nyert magyar pályázat is). A harmadik Holcim Awards versenyt 2010. július 1-jén nyitják meg.

A világdöntő nyertesei:

ARANY: Folyó-helyreállítás és városfejlesztés Fez-ben, Marokkóban:
A 300 000 dolláros fődíjat egy, a marokkói Fez városának világörökségi védelem alatt álló óvárosában zajló projekt kapta. Aziza Chaouni építész és Takako Tajima városépítész az erősen szennyezett Fez folyó revitalizációjával próbálnak életet lehelni a város belső részébe. A folyó mentén sétányokat, köztereket alakítanának ki, visszaállítanák a biodiverzitást, az ártereken, és megőriznék a városra jellemző, hagyományos cserzőműhelyeket is.

EZÜST: Alacsony kibocsátású (Low-impact) zöldterületi egyetemi épület, Ho Si Minh város, Vietnám:
A vietnami Ho Si Minh-város agráregyetemi kampuszának terve kapta a 200 ezer dolláros pénzösszeggel járó második díjat. A terv Kazuhiro Kojima vezetésével készült (további építészek: Daisuke Sanuki – japán és Trong Nghia Vo – vietnámi). A Mekong-folyó torkolatánál fekvő szigetre tervezett egyetemi épületek nem igényelnek nagy földmunkát, és megjelenésükben harmonizálnak a környezettel.


BRONZ: Fenntartható gazdálkodás egy mezőgazdasági közösségben, Peking, Kína:
A bronzérem és a vele járó százezer dollár a Peking központjától 45 kilométerre fekvő, ma a fővároshoz tartozó kis agrártelepülésen megvalósítandó projektnek jutott, mely hatékonyan ötvözi az örökség-megőrzést, a hagyományos tudást, a helyi anyagokat, a modern technológiát és a professzionális projektvezetést. A Yue Zhang és Feng Ni vezetésével készülő átfogó urbanisztikai stratégia javítaná a logisztikát, a közműveket és közszolgáltatásokat úgy, hogy az új épületek megfeleljenek a szigorú gazdasági és energia-takarékossági céloknak is.

INNOVÁCIÓS díj: San Fransisco-i független munkaállomás:
Az ötvenezer dolláros különdíjjal jutalmazott szerkezet alkalmi munkásoknak biztosítana helyet, hogy találkozzanak és kivárják, hogy alkalmi munkát kapjanak.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest