Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.08.08.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Horányi nyaralóépület lett az idei ''Év háza''

Bemutatjuk - 2009-10-08 12:43:27


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Főként a visszaeső építési kedvnek tulajdonítható csökkent mennyiségű, ám a zsűri véleménye szerint magasabb színvonalú pályaművek jellemezték a közel egy évtized után ismét életre hívott, így idén második alkalommal meghirdetett „Év Háza” építészeti pályázat mezőnyét. Érdekesség, hogy a zsűri a díjazott 4 épület között három nyaralóépületet is nagyra értékelt, de a díjazottak munkájában megtalálta a kiírásban is hangsúlyozott, a gazdaságosságot figyelembe vevő egyszerűséget, természetességet és tisztaságot.

A neves építészekből, többek között a tavaly Ybl díjban részesültekből és szakemberekből álló zsűri döntését október 5-én, az Építészet Világnapja alkalmából a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában megrendezésre kerülő, három építészeti témájú kiállítás megnyitójával egyidőben szervezett eredményhirdetésen és díjátadó ünnepségen ismerhette meg a nagyközönség.

A legjobbnak járó „Év háza” díjat Selényi György, horányi nyaralóépülete nyerte, amellyel a zsűri elsősorban a magyar nyaralóépítészet legszebb hagyományait felidéző környezet- és szerkezettudatos megfogalmazást ismerte el.

Perschka Alfréd átveszi a díjat Kálmán Ernőtől
„Év háza” különdíjat kapott Perschka Alféd budapesti családi üdülőháza. A Bíráló Bizottság az épületek terveinek és dokumentációinak áttekintése során kiemelt szempontként kezelte a megbízó-tervező–kivitelező hármas együttműködésének színvonalát. Így nemcsak a tervezők munkáját, hanem az épület megvalósításában résztvevő meghatározó szereplők odaadását, készségét és együttgondolkodását is elismerte a díjjal.

Dícsérő oklevelet kapott Somosi János budapesti családi háza és Kamarás Bálint balatonfenyvesi nyaraló – lakóháza.
Míg az első épület legfőbb erényeként a zsűri az épület arányosságát emelte ki, a második esetén a környezetébe illő nyaralóépület racionális alaprajzi kialakítását, kis léptékével harmonizáló anyagválasztását, szép színvilágát, valamint rendkívül igényes és gondos kivitelezését ítélte példaértékűnek.

A 2009-ben az „Év Háza” pályázatra bármely Magyarországon megvalósult, 2006. augusztus 1. és 2009. május 29. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaralóépület anyagával lehet.

A díjazott négy épület ezúttal is automatikusan a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt Visegrádi Négyek Családi házai 2009 vándorkiállítás magyar képviselőivé vált, amelyek mellé az „Év háza” zsűrije választotta ki az arra pályázók közül a Magyarországot képviselő további 6 épületet.
A Visegrádi Négyek Családi házait bemutató kiállítás idén ismét az „Év háza” díjátadóval egyidőben nyílt meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós Károly termében, október 5-én, az Építészet Világnapja alkalmából és október 9-ig tekinthető ott meg, mielőtt útjára elindul Csehország, Szlovákia és Lengyelország irányába.

Kálmán Ernő, Cságoly Ferenc, Szoják Balázs és az ''Év háza'' építésze Selényi György
A pályázat fő értékelési szempontját Cságoly Ferenc DLA a zsűri elnöke fogalmazta meg, amely szerint a fő kritérium a gazdaságosságot figyelembe véve az egyszerűség, természetesség és tisztaság volt: „Ma, amikor számos válság gyötri a világot és benne súlyozottan Magyarországot, sok mindent másképpen kell értékelni, más szemmel kell látni. Az építészet világában a válság perspektívája szükségszerűen átalakítja a „jó házról”, vagy a „szép házról” alkotott hagyományos képet is. A gazdasági problémáktól sújtott ország építészete nem engedheti meg magának a pazarlást, legyen szó pénzről, építőanyagról, feleslegesen drága szerkezetekről, bonyolult csomópontokról, vagy szükségtelen részletekről. (…)
A válságokkal terhelt, túlbonyolított világban ezt a személyes, őszinte, természetes egyszerűséget keressük. Talán enyhíthetjük vele saját és közös nehézségeinket.” (részlet Cságoly Ferenc, a zsűri elnökének értékelésből.)

Kálmán Ernő a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, és mint a pályázat kiírója megerősítette, hogy az idei anyagokban is vannak olyan színvonalas és letisztult épületek, mint tavaly. A pályázat felhívása megfelel az UIA (Nemzetközi Építőművészek Szövetsége) által idén meghirdetett filozófiának, miszerint az építészetben olyan szemléletváltásra van szükség, amely megszünteti a pazarlást, az egyszerűség és tisztaság eszközeivel hozza létre az újat.

Szoják Balázs elmondta, hogy sajnos a gazdasági válságnak is betudható, hogy idén kevesebb pályázat érkezett be, hiszen számos építkezés megtorpant, ugyanakkor 2008-ban a hosszú idő után ismét életre keltett építészeti elismerésre jelentkezőknek nagyobb volt a merítési időintervalluma. „A pályázat célja az, hogy megismertesse a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélet épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.” - Szoják Balázs, az „Év háza” pályázat jogtulajdonosa, a zsűri társelnöke.

A pályázat célkitűzéseivel egyetértő, a pályázat főtámogatóját, a Wienerberger Téglaipari zRt-t képviselő Tóth Balázs, a zsűri társelnöke, a következő szavakkal indokolta a téglaipari konszern pályázaton történő részvételét:
„A minőségi építés, a minőségi építészet támogatás egy vezető építőanyag-gyártó alapvető érdeke és kötelessége akkor is, amikor a gazdaság gyengén teljesít, akkor is, ha válság van. A jó építészet a szükségből is erényt tud kovácsolni, a nehezebb körülményeket is a javára tudja fordítani. A jó építészet a kort tükrözi, és nem enged az igényességéből. A jó építészet mindehhez megtalálja a megfelelő formákat, technológiákat és építőanyagokat.”

A pályázatot támogatta idén második éve a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt..

Az Év háza díjról további információ a www.evhaza.hu oldalon olvasható.

A díjazott épületek:

„Év háza” díj: Selényi György, horányi nyaralóépülete


„Év háza” különdíj: Perschka Alféd budapesti családi üdülőháza


Dícsérő oklevél: Somosi János budapesti családi háza

Dícsérő oklevél: Kamarás Bálint balatonfenyvesi nyaraló – lakóháza
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest