Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.08.08.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Vissza a városba!

Bemutatjuk - 2009-10-08 12:52:19


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az agglomerációs kistelepülések nyugalma, zöld környezete, alacsonyabb ingatlanárai sok fővárosit csábítottak a Budapest környéki településekre. Ez a folyamat most megtorpanni látszik, ami nem csak az ingázással járó nehézségeknek, vagy az igények megváltozásának köszönhető. A piacon már megtalálhatóak olyan fővárosi ingatlanok, melyek igazi alternatíváját adják az agglomerációban álló családi házaknak.

A fővárosi lakosok számára a lakóhely megválasztása során a tömegközlekedésnél és a lakossági ellátásnál is fontosabb szempont a csendes, nyugodt, zöldövezeti környezet. A lakástípusok közül a családi ház mellett a kis lakásszámú kertes társasház bizonyult a legnépszerűbb lakás típusnak. Ezeket az igényeket szélesebb rétegek számára sokáig csak az agglomerációban épült ingatlanok tudták kielégíteni. A 90-es években megindult kivándorlási folyamat hatására több százezer ember költözött a környező településekre.

A kivándorlási hullámmal folyamatosan nőttek az ingázással járó negatív hatások, illetve a megnövekedett kereslet felhajtotta az ingatlanárakat. „Egy új trend körvonalazódik a piacon. A vásárlók egyre inkább azokat az új ingatlanfejlesztéseket keresik, amelyek egyesítik a városi élet és a zöldövezeti ingatlan előnyeit. Ezek a fejlesztések csak akkor lehetnek sikeresek, ha teljes értékű alternatíváját nyújtják az agglomerációs családi házaknak, azaz a városon belül, tömegközlekedéssel és gépkocsival is jól megközelíthetően képesek biztosítani a nagyvárosok peremén található kistelepülések csendes, zöld környezetét.” – hangsúlyozta Petrik Zoltán, a Villa Toscana villaparkot fejlesztő Whitestone csoporthoz tartozó Development Associates ügyvezető igazgatója.. A Villa Toscana a III. kerületben, a Pilisi Parkerdő tőszomszédságában épülő, 10.000 négyzetméteren elterülő 36 lakásos villa park. A Rosehill Residence-t, a Palazzo Dorottyát a Mill Lofts-ot jegyző fejlesztő 2010 első negyedévében adja át a lakásokat.

Budapest környező településeire való kiköltözés mögött álló érvek, illetve annak előnyei – nagyobb tér, nyugalom, csend, saját kert – nagyon kézenfekvőek. Ugyanakkor ezen előnyök mellett sok hátrányt is el kell szenvedniük az agglomerációban lakóknak. Ezek egy része a kivándorlási hullám erősödésével fokozódott is: ilyenek a közlekedés okozta nehézségek, az állandó dugók, a családon belül eltérő be- illetve kiutazási időpontok. A család változásával újabb hátrányok merülhetnek fel: a gyerekek iskoláskorba jutnak és nincsen megfelelő középiskola, orvosi ellátás, szórakozási lehetőség a számukra.

A szubjektív tényezőkkel párhuzamosan egy objektív, piaci tényező is a kivándorlási trend ellen hatott. Az utóbbi időszakban a jó minőségű, újépítésű, zöld környezetben lévő lakások ára a Budapesthez közelebb eső településeken (pl. Budakalász, Ürüm, Solymár, Nagykovácsi esetében) lassan a fővárosi árak szintjére emelkedtek. Így az agglomerációs újlakás-piac prémium szegmense egyre inkább elveszíti árelőnyét a hasonló fővárosi lakásokkal szemben.

Így alakult ki az igény olyan ingatlanokra, melyek képesek az agglomerációs élet előnyeit kínálni a hátrányok nélkül. Az ezekre az igényeket megcélzó ingatlanfejlesztésekre jó példa lehet a Villa Toscana. Az egy hektáros telken, melynek egyik oldalát közvetlenül a Pilisi Parkerdő fái határolják, 10 villa kerül kialakításra, házanként kettő illetve négy lakással. Minden lakáshoz saját kert tartozik, melyeket közös zöldterületek választanak el egymástól. A telek adottságaiból kifolyólag szinte minden lakásból panoráma nyílik Óbudára.
Az agglomerációs élet hátrányait III. kerületben, a Hármashatár-hegy oldalában épülő villa park jelentősen csökkenti, mivel csak pár percnyi távolságra található a Bécsi út kereskedelmi és szolgáltató központjaitól, villamos végállomástól és BKV buszmegállóktól. A Királylaki úti elhelyezkedés akár 20-30 perces előnyt is jelenthet a kerülettel szomszédos településekről való bejárással szemben. A magas minőségi szintet képviselő lakásokat 2010 első negyedévében adja át a fejlesztő. „Ez a koncepció már több, hasonló jellegű projektünk keretében bevált.” – tette hozzá Petrik Zoltán – „Ezt a piac is visszaigazolja, a lakások iránt folyamatos az érdeklődés.”

Ezt a piaci rést megcélzó ingatlanok szélesebb rétegek számára teszik elérhetővé a zöldövezeti ingatlan vásárlást, hiszen áraik elmaradnak a II. és XII. kerületi, hasonló adottságú ingatlanoktól, és versenyképesek az agglomerációban található velük azonos kategóriában lévő otthonokkal.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest