Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Vasbeton-előregyártás: professzionális tervezés, kevesebb selejt

Bemutatjuk - 2009-12-09 15:24:42


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A vasbeton-előregyártás jövője nem képzelhető el szoftveres tervezés nélkül – ez egyértelműen kiderült a Magyar Beton Szövetség által október 16-án szervezett Mérnöknapon is, ahol a Nemetschek a kiállítók között mutatkozott be.


Magyarországon a vasbeton-előregyártók túlnyomó része Nemetschek-szoftverrel dolgozik, legalábbis azok közül, akik egyáltalán használnak valamilyen szoftvert. Az üzemeknek másik – ugyan fogyatkozó, de még mindig viszonylag jelentős – része nem alkalmaz semmilyen CAD-programot; úgy tűnik, még nem ismerték fel, hogy a „kézimunka” ebben az iparágban nem hordoz értéket. A számítógépes tervezés ugyanis korántsem fölösleges luxus – ellenkezőleg, számottevő megtakarítás érhető el a selejtes termékek számának radikális csökkenésével. Ez a felismerés egyre szélesebb körben terjed, ezért is mutatkozott jelentős érdeklődés a gyártók körében a Nemetschek iránt a fent említett szakmai rendezvényen.

Az érdeklődők az Allplan Precast szoftverről kaphattak bővebb felvilágosítást, amely az előregyártó cégeknek komplett CAD-infrastruktúrát kínál. Olyan eszközről van szó, amely a tervezést, a gyártást és az építkezést egységben kezeli, és a folyamatot átláthatóvá és érthetővé teszi annak minden szereplője számára. A betonelemek tervezése az (akár Allplan-szoftverekből is átvehető) építészeti tervekből indul ki, miközben az építés folyamatát vetíti előre: olyan elemek készülnek, amelyek a kivitelezéskor pontosan illeszthetők, ezáltal egyszerűbbé, gyorsabbá, gazdaságosabbá teszik a munkát. Az egyes elemeket – fal-, födém- és egyéb részleteket – a program „intelligens”, háromdimenziós objektumokként kezeli, amelyek tartalmaznak minden jellemző (és a tervezés során természetesen változtatható) paramétert, mint a méretek, a vasalás, az anyagmennyiségek. Ezek az intelligens objektumok akár arra is alkalmasak, hogy betonelem-gyártó robotok értelmezzék és felhasználják ezeket egy automatizált üzemben.

A teljesen elavult módszerekkel dolgozó, sok selejttel küszködő üzemek és a teljesen automatizált gépsorokkal dolgozó előregyártók között természetesen átmeneti megoldások is lehetségesek. A fejlődés iránya azonban nem kétséges: CAD-programok felhasználása nélkül egyre kevésbé boldogul az, aki jó minőséget, gazdaságos megoldásokat akar kínálni a mai piaci helyzetben. A Nemetschek legújabb akciójával is támogatni kívánja, hogy az előregyártással foglalkozó cégek meghozzák az elkerülhetetlennek tűnő döntést: aki a Magyar Beton Szövetség rendezvényének résztvevői közül most Allplan Precast programot vásárol, az multifunkciós, A3-as méretben, színesben nyomtató, faxoló, fénymásoló és szkennelő multifunkciós készüléket kap ajándékba a japán Brother cég kínálatából.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest