Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.24.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Újraöntik a Mátyás-templom történelmi harangjait

Bemutatjuk - 2010-06-18 10:38:19


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Hatvanöt év elteltével újra eredeti szépségükben szólalhatnak meg a Mátyás-templom harangjai. Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus közel 320 ezer eurós támogatásával nemcsak a háborúban megsemmisült történelmi harangokat rekonstruálják, de egy olyan különleges lengéscsillapító szerkezetet is építenek a toronyba, amely megóvja annak szilárdságát. Jelenleg ugyanis statikai okokból bizonyos szélsebesség felett tilos harangozni Magyarország legismertebb templomában.

A budavári Nagyboldogasszony-templom (közismertebb nevén a Mátyás-templom) harangjai nemcsak azért különlegesek, mert a Magyar Televízió minden délben közvetíti a hangjukat, hanem azért is, mert a nándorfehérvári győzelem után itt hirdették ki a déli harangszót elrendelő pápai bullát.

Bár ez utóbbi hagyomány ma is él Európa-szerte, a történelmi harangok többsége elpusztult a második világháborúban. A régiek közül ma már csak a 32 mázsás, 175 centiméter átmérőjű, 120 esztendős Szent Károly és a valamivel kisebb Szentháromság harang működik - amelyet az 1723-as tűzvész évében öntöttek, a legenda szerint az akkor megolvadt korábbi harangok bronzanyagából. Csak egy évvel ifjabb az a kisharang, amely a templom huszártornyában függ néma mementóként: végzetes találatot kapott, amelyet sajnos nem lehet kijavítani. Bár a lélekharang szerepére időközben megvásárolták a mázsásnál is kisebb Szent Annát, a klasszikus harangok közül három még mindig hiányzik, többek közt az öt tonnánál is nehezebb nagyharang.

A pótlás legfőbb akadályát a torony állapota jelenti. A legutóbbi statikai vizsgálat szerint ugyan a jelenlegi terhelést még bírja az épület, de 80 kilométer/órás szélsebesség felett már tilos harangozni a Mátyás-templomban!
A Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia ezért most átfogó rekonstrukciós programba kezdett. A mintegy 374 ezer eurós fejlesztés 85 százalékát az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus állja.
A beruházás során lecserélik és korszerűsítik a harangállványokat, valamint dinamikus lengéscsillapítókkal szerelik fel. Ezek, a harangokkal azonos súlyú, azokkal ellentétes irányba lengő tömegek kiegyensúlyozzák a toronyra vízszintesen ható erőket. Így bár több harang lesz, azok kevesebb terhelést jelentenek a templomtoronynak. A technológiát Magyarországon eddig még sehol sem alkalmazták, csak Németországban működik néhány helyen. Tökéletességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az állvány a több tonnás harang lengése közben még akkor sem mozdul el, ha kerekeket szerelnek rá.

A harangrekonstrukció során nem az eredeti méretek, hanem az eredeti összhang megteremtése az elsődleges cél. Vagyis az, hogy ismét a teljes pentaton skála (az Asz-B-desz-esz-f hangsor) zendülhessen fel a Mátyás-templomban. Ehhez a mai technológiával már nem kell az 5700 kilogrammos nagyharangot újraönteni, utódja "mindössze" négy és fél tonnás és két méter átmérőjű lesz. Két új társával (egy 2,2 és egy 1,5 tonnás haranggal) a templomrestaurálás utolsó fázisában kerülhetnek a helyükre, amikor az állványzatot már félig lebontották, de a gótikus ablakbélleteket még nem állították helyre.

A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt program fontos mérföldkövét jelenti a Mátyás-templom 2006-óta tartó teljes rekonstrukciójának, amely a tervek szerint 2012-re ér véget.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest