Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Az ÉMI önkéntesei az iszapkatasztrófa területén

Bemutatjuk - 2010-11-16 16:02:14


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. (ÉMI) munkatársai közel egy héten át önkéntesként dolgoztak a megsérült házak állapotfelmérésén az iszapkatasztrófa sújtotta Kolontáron és Devecserben. A felmérés eredménye alapján javaslat készült az épületek további sorsáról, ám a munka az Intézetben a mai napig tart.

Az október 4-én, hétfőn bekövetkezett katasztrófa után Dr. Kovács Károly, az ÉMI Központi laboratóriumának, a Tűzvédelmi- és Nukleáris létesítmények divíziójának vezetője, Dr. Szaló Péterrel, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkárával vasárnap folytatott konzultációja után, az ÉMI Budapesti- és Dunántúli Regionális Központjainak, veszprémi, győri és pécsi dolgozóinak részvételével már másnap megkezdték a sérült házak felmérését. Közel egy héten át – párhuzamosan a kármentesítéssel és a védőgátak építésével – naponta 6-11 szakember, a Mechanikai-, a Vegyészeti- és a Nukleáris osztály munkatársai dolgoztak a térségben.

A munka a következő módszerrel zajlott.
A Kolontáron folytatott szemle alapján kialakították azt a négy kategóriát tartalmazó osztályozási rendszert, amelybe a második szemle alkalmával a sérült házakat sorolták. E kategóriák a megtartandó (ahol a pince vagy a lakótér nem szennyezett, csak a ház homlokzata), a helyreállítható (ahol a lakótér kis mértékben szennyezett), a továbbvizsgálandó (ahol első körben a döntést nem lehetett meghozni, mert pl. a pincében állt a vörösiszap), és az elbontandó volt.
Tekintettel arra, hogy a kármentesítést, a helyreállítást és az újjáépítést célszerű egyidőben megoldani, ezért a továbbvizsgálandó kategóriába került épületeket a harmadik körben a másik három kategóriába kellett sorolni. Így ezek a házak zömmel a bontandók közék kerültek.
Ennek két oka volt. Egyrészt a néhány év múlva észlelt hibák okainak bizonyítása nehézkes lehet, nevezetesen, hogy az adott hiba az iszappal való elöntésből adódhat-e. A másik rendkívül fontos ok, hogy ezek a házak zömmel napokig-hetekig valamilyen mértékig a szennyeződés fogságában voltak, a falak beszívhatták az iszapot, károsíthatták akár az épület tartószerkezeteit, és nem lehet pontosan tudni, hogy a takarítás után ezek az otthonok mennyire biztosítanak lakóinak biztonságos, egészséges környezetet.

Az ÉMI munkatársai által a Belügyminisztérium számára készített szakértői anyag 397 ház szemléjének eredményét tartalmazta, amelyből 310 Devecserben, 55 db Kolontáron, a többi Somlóvásárhelyen található.
Mivel Kolontáron nagyobb volt a kiömlő veszélyes anyag sodrásának energiája, viszont Devecserben jóval több házat érintve súlyosabb károkat okozott, ezért a felmérő munka eredményeként Devecserben a megvizsgált 310 házból 275-öt az elbontandó kategóriába kellett sorolni. Ez a szám a szakértői testület értékelése alapján még változhat.
Az ÉMI-ben azonban ma is tart a szakértői munka. A BM felkérésére az Intézet jelenleg mérlegeli azokat a vizsgálati lehetőségeket, amelyek elvégezhetőek, és amelyek a szennyezett, de valamilyen okból mégis megmaradó épületszerkezetek várható romlási folyamatainak reális felmérését teszik lehetővé.

www.emi.hu


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest