Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Már a negyedik aktívház is elkészült a Model Home 2020 program keretében

Bemutatjuk - 2010-11-23 10:47:37


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Nem sokkal az osztrák Napfényház átadását követően, elkészült a „Fényaktív Ház” nevet viselő újabb aktívház Németországban. Különlegessége, hogy nem újépítésű házról van szó, hanem felújítás során alakították át egy ikerház egyik felét széndioxid-semlegessé a VELUX Cégcsoport által kezdeményezett Model Home 2020 program alapelveinek megfelelően.

Öt hónap alatt teljesen modernizáltak és kibővítettek egy ötvenéves házat Hamburgban, melynek köszönhetően az nemcsak kitűnően élhető, hanem egyben ideálisan energiahatékony is lett. A Fényaktív Ház (LichtAktiv Haus) az első széndioxid-semleges felújítási projekt a VELUX Cégcsoport által elindított Model Home 2020 kezdeményezésen belül.

A korábban szűkös és zárt épületstruktúrát tágas, sok napfényt beengedő terekké alakították át, ahol nagy szerepet kap a természetes szellőzés. A ház felújításának fő célja az volt, hogy az aktívházakra jellemző módon széndioxid-semlegessé tegyék, és minden energiaszükségletet önellátó módon és megújuló energiaforrásokból fedezzenek. Emellett fontos szempont volt annak megmutatása, hogy a jelenleg elérhető építőanyagokból is megvalósíthatók az EU által 2020-ra általánosnak tervezett közel nulla energiafelhasználású épületek.


„A Model Home 2020 projekt keretein belül épített aktívházak alapvető működési elve, hogy egyensúlyba kerül az energiatudatos tervezés az egészséges belső klímával és a kényelmes lakókörnyezettel szemben támasztott igényekkel. A projektben több különböző háztípust épít fel a Cégcsoport partnerei segítségével: már létrejött két új családi ház és egy egyetemi épület, a most elkészült negyedik pedig egy teljes körű épületfelújítás, amelyet az aktívház koncepcióelvei szerint valósítottak meg. Még két ház épül a közeljövőben, Franciaországban és Nagy-Britanniában” – mondta el Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze az új épülethez kapcsolódóan.


A Fényaktív Ház felújítása során a tervezők az egyes lakásrészeket három különböző költségvetés szerint alakították ki, megmutatva azt, hogy ez a jövőbe mutató elképzelés kivitelezhető kisebb, közepes és nagyobb költségvetéssel is. Az eredmény mindegyik esetben ugyanaz: az energiaszükséglet és az élhető környezet megteremtésével kapcsolatos elvárások összhangba kerülnek.
A ház – a projekt valamennyi épületéhez hasonlóan – a következő egy évben nyitva áll az érdeklődők előtt, majd az eredetileg bent lakó család fogja használat közben tesztelni. Ennek eredményeit folyamatosan mérik és értékelik majd, és az így szerzett tapasztalatokat felhasználják az újabb házak építése és a termékfejlesztés során.


A VELUX Magyarország Kft.-ről
A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.
Idén a VELUX márka harmadik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.
Az aktívház koncepció
Az aktívház koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, melyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. További lényeges tényező, hogy pozitív hatással vannak a környezetre is a teljes élettartamuk folyamán. Aktívházak lehetnek új vagy felújított épületek, lakóházak, vagy középületek.

A Model Home 2020 koncepció
A Model Home 2020 koncepció a VELUX Cégcsoport elképzelése a magas életminőséget kínáló, környezetbarát épületekről. A projekt a következő generáció épülettervezési – gyakran az aktívház elnevezéssel illetett – elképzeléseit támogatja. Lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, melyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek: hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.
Az eddig megépült házak: Otthon az életért (Home for life), Zöld világítótorony (Green lighthouse), Napfényház (Sunlighthouse), LichAktiv Haus (Fényaktív Ház).

A Napfényházról
Bécs közelében, Pressbaumban nyitotta meg kapuit Ausztria első széndioxid-semleges családi háza, mely a Napfényház nevet viseli. Az épület részét képezi a VELUX Cégcsoport Model Home 2020 elnevezésű kísérleti programjának. Különlegessége, hogy az átlagosnál négyszer több napfényt enged be a tetőtéri ablakoknak és a függőleges üvegfelületeknek köszönhetően, ezáltal maximalizálva a passzív napenergia-befogadást. A házban egész évben friss levegő kering: hidegebb időszakokban a hővisszanyeréses szellőzésnek köszönhetően biztosított az egészséges belső klíma, míg tavasszal a ház átáll automatikus, ablakokon keresztüli szellőzésre. A házon belül és kívül elhelyezett érzékelők vizsgálják a levegő minőségét és nyitják, illetve zárják az ablakokat – de természetesen ezt a bentlakók saját kezűleg is megtehetik. Nyáron ezen túlmenően dinamikus külső árnyékolás védi a házat a túlmelegedéstől, a beépített speciális építőanyagok pedig eltárolják a felesleges hőt. Ezáltal a belső hőmérséklet mindig kellemes, még forró nyári napokon is.

Fűtésre minimális mértékben van szükség a talajkollektoros hőszivattyúnak köszönhetően, a napelemek áramot termelnek, míg a napkollektorok a használati melegvíz előállításához járulnak hozzá. Mindezek együttesen ahhoz járulnak hozzá, hogy az aktívház koncepció elvei szerint épült VELUX Napfényház több energiát termeljen, mint amennyit működése során elhasznál.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest