Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Klímavédelmi beruházás Lentiben

Bemutatjuk - 2011-02-01 16:05:23


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


• Gyenge piacon stabilizálta piaci pozícióját a Creaton
• Felelős vállalati magatartás: gyártás, termék és programok szintjén


A 2010-ben szinte befagyott piacokon szilárdította meg pozícióját, a 2011-ben nettó 200 millió Ft értékben klímavédelmi beruházásra készülő, társadalmi felelősségét a gyártás és programjai szintjén is bizonyító Creaton Hungary Kft.
A tervezett beruházás azonban csak egy újabb állomása annak a programnak, amelynek központi gondolata a céget körülvevő környezet iránti felelősség.

A 2010-ben szinte befagyott piacokon szilárdította meg pozícióját a belga Etex Csoport tagja, 126 éves hagyományokkal rendelkező, a magyar piacon 6 éve működő, kerámia tetőcserepek gyártásával és forgalmazásával, valamint kerámia és szálcement homlokzatburkolatok forgalmazásával foglalkozó magyar Creaton Hungary Kft.
A hazai magastető piac a 2009-es zuhanását követően nem stabilizálódott, további, ca 20% körüli csökkenést könyvelt el, amelynek oka elsősorban az új építkezések jelentős csökkenése, de emellett a szigorodott hitelezési gyakorlat miatt a felújítások esetében is visszaesés tapasztalható.
Számos magán és önkormányzati beruházás esetén nem volt már tovább halasztható a tetőcsere, amelynek fontosságára az év első felében tapasztalt szeszélyes időjárás is rávilágított. Erre a tendenciára alapozta 2010. évi piaci munkáját a több mint ezer forma- és színváltozatú tetőcserép választékkal rendelkező Creaton. Az elmúlt gazdasági évben a legkeresettebb termékek között voltak az un. viharálló tetőtípusok, a műemlékek felújítására alkalmas, hagyományos hódfarkú változatok és a gazdaságos, gyors és tartós, XXI. századi tetők építésére alkalmas mega méretű tetőcserepek, a Balance és Rapidó. Ezek forgalma a bevétel jelentős részét, 80%-át tette ki.

A Creaton Lentiben található két modern gyárának teljes kapacitását (3 millió m2) kiterhelve működött 2010-ben és árbevétele az előző évihez képest 200 millió forinttal 6,5 milliárdra nőtt. A cég eredménye jelentősen javult az előző évhez képest tekintve a szigorú árpolitikát és költséggazdálkodást.

Csökkentett energiafelhasználás már ma
Kutatási adatok bizonyítják, hogy a kerámia tetőcserép teljes életciklusát, 80 évet vizsgálva más tetőfedő anyagokkal összehasonlítva a legkisebb mértékben terheli a környezetét, a legkedvezőbb az un. ökológia mérlege.
A kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával, környezetbarát kerámia tetőcserepek gyártásával foglalkozó Creaton, felelősen gondolkodó vállalatként mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyártás során is a lehető legkisebb mértékben terhelje a környezetet.
Ennek kapcsán számos standard gyártáshoz köthető folyamat említhető meg: úgy mint az optimalizált áram felhasználás, az esővíz-hasznosítás, a gyáron belüli, szabályozott hulladékhasznosítás és az alkalmazott csomagolási folyamat. (Részletesen a www.creaton.hu oldalon.)
Ám a CO2 kibocsátás csökkentésének alapja a fajlagos energiafelhasználás minél alacsonyabb szintre csökkentése. Ezen a területen a Creaton már ma is egyedülálló módon működik: más gyártókhoz képes jelentősen kevesebb a fosszilis energiafelhasználása, és ezzel a CO2 kibocsátása, de a jelenleg az előkészítés végső fázisába ért beruházás is ezt célozza.

A Creaton a hasonló termékeket gyártó üzemek között egyedülálló módon, csak a tetőcserepek kiégetése során, a kemencében használ gázt, a szárítóberendezéseket ugyanis a kemence forró levegője fűti. A gázfelhasználás további csökkentését tette lehetővé, hogy a cserepek kiégetéséhez az ún. H kazetták könnyített változatát alkalmazzák, így az égetendő tömeg súlya is kevesebb. Ez a felhasznált gázmennyiség legalább további 18 %-os csökkentését tette lehetővé.
Az Etex Csoport központi kutatólaboratóriumaiban jelenleg is zajlanak olyan vizsgálatok, amely az égetés során használt hőmérséklet, és ezzel a CO2, illetve más károsanyag kibocsátás további csökkentését célozzák.

Klímavédelmi beruházás: további 20%-kal kevesebb energia-felhasználás
A cég elkötelezte magát egy un. hulladékhő üzemszerű felhasználását célzó projekt 2011. évi megvalósítása mellett.
Az égetőkemence hőjének felhasználását célzó beruházás két versenyző beszállítója számításainak ellenőrzése folyik jelenleg, így a nettó 200 millió Ft-os beruházási értékű saját hőerőmű megépítése 2011-ben minden kétséget kizáróan megkezdődhet.
A projekt lényege, hogy a kemence a szárításhoz fel nem használt forró levegőjét a Creaton saját energiatermelő egysége villamos energiává átalakítja egy beépített turbina révén. Az előzetes számítok szerint a megközelítőleg 1 Giga Watt teljesítményű létesítményben termelt energia döntő részét a cég saját termelésében használja majd fel, ami további 20 %-kal csökkenti a cég fosszilis energiahordozó felhasználási szükségletét.
A valamennyi német gyárra jellemző, a gyártó egységek nap által besütött teteje photovoltaikus berendezésekkel történő felszerelésére vonatkozóan is a számítások ellenőrzése folyik, de a beruházás megvalósításáról még nem született döntés. Ezzel a gyártás energia-önellátása területen további előrelépés érhető el.

Vállalati felelősségvállalás a programok szintjén
A Creaton felelős vállalati magatartásának a gyártás és a termékek területen tett erőfeszítései mellett fontos részét képezik a mintegy 160 dogozója, illetve a vállalatot körülvevő gazdaság és társadalmi környezet iránti elkötelezettségét jelző 2010-ben elkezdett és 2011-ben újabb elemekkel kiegészülő programjai is.

5 millió Ft értékű tetőcserép a Várépítő Pályázaton
Az építőanyag gyártók összefogásával életre hívott és 2011-ben több mint 16 millió Ft értékű kiosztható terméket kezelő Várépítő Pályázathoz a Creaton elsőként csatlakozott.
A Várépítő Pályázaton indulhatnak gyermekintézmények, önkormányzatok, műemlékek tulajdonosai, kezelői, akár magánszemélyek, akik 2011. évben beruházási tevékenységre készülnek, és annak megvalósításához szükségük van a felajánló cégek által rendelkezésre bocsátott termékekre.
A Creaton 2011-ben nettó 5 millió forint értékű termékfelajánlással járul hozzá gyermekintézmények és műemlékek rehabilitációjához.

1 forintonként 3,8 millió Ft az árvízkárosultaknak
A Creaton 2010. nyarán meghirdetett akciója időtartama alatt eladott minden egyes tetőcserép után 1 Ft-ot ajánlott fel a Felsőzsolca Újjáépítésért Alapítvány részére. Összesen 3 852.503 Ft gyűlt össze, ami a meghirdetett kedvezményes árral számolva, mintegy 18-20 átlagos alapterületű újjáépített családi ház tetőfedésére elegendő.

A Creaton Hungary Kft. „Felelősséggel a környezet megóvásáért”, ökológiai felelősségvállalási programjának alapjai olvashatóak a www.creaton.hu oldalon.
További információ kérhető: info@buildmarketing.hu


Kapcsolódó linkek:

Creaton Hungary Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest