Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.02.18.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
VELUX Természetes Fény Szimpózium

Bemutatjuk - 2011-05-12 12:28:50


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Negyedik alkalommal rendezték meg a VELUX Természetes Fény Szimpóziumot, ahol a több mint 300 résztvevő szakértő egybehangzó véleménye azt volt, hogy az építészeknek és mérnököknek sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy a lehető legtöbb belső térben elkerülhető legyen a mesterséges fény kizárólagos használata. A rendezvény fontos eredménye, hogy kidolgozták az első európai természetes megvilágításra vonatkozó iránymutatás alapjait, melyet egy nyilvános szakmai vitát követően 2013-ban fognak véglegesíteni. A cél, hogy a jövőben ne épüljenek olyan házak, melyekbe kevés fény jut be.

Május első hetében, Lausanne-ban rendezték meg a negyedik VELUX Természetes Fény Szimpóziumot, melyen a természetes fény emberre gyakorolt jótékony hatásait állították középpontba. A VELUX Cégcsoport támogatásával létrejött tanácskozáson amellett, hogy a legkülönbözőbb szakmai területekről származó vizsgálatok és kutatások eredményeit vették sorra ezzel kapcsolatban, célkitűzés volt, hogy ezeken alapulva megkezdődjön az első európai megvilágításra vonatkozó iránymutatás kidolgozása.

A mai napig sok épületet emelnek, melyekbe korlátozottan, illetve egyes helyiségeikbe egyáltalán nem jut be természetes fény, ami akár az egészségi állapot romlását is előidézheti. A napfénytől való elzártság ugyanis alvászavarhoz, rossz közérzethez, fáradsághoz, ingerlékenységhez, de még depresszióhoz is vezethet. Ezért tartotta fontosnak a VELUX Cégcsoport, hogy a kétévente megszervezett szakmai rendezvényen az elméleti tudás gyakorlatba való beépítését ösztönözze a tapasztalatok szabályozásba való integrálásával. Az így készülő első európai természetes megvilágítás szabványt 2013-ban szeretnék véglegesíteni, addig folyamatos szakmai konzultációkon és egyeztetéseken keresztül dolgozzák ki a részleteket.


A negyedik szimpóziumon nagy hangsúlyt fektettek a jövő generáció kutatóira, tudósaira is. 30 PhD hallgatót hívtak meg 9 országból, hogy kutatásaikat megoszthassák egymással. A rendezvény első napján az Akadémiai Fórum keretében létrehoztak egy hálózatot a természetes fénnyel foglalkozó PhD hallgatók számára azzal a céllal, hogy platformot teremtsenek a fiatal szakértőknek. A cél, hogy a jövőben is találkozhassanak és megvitathassák kutatási eredményeiket, elősegítve a természetes megvilágítás tudományának elmélyülését. A VELUX Cégcsoport ezzel a kezdeményezéssel is az építészhallgatók szakmai kutatásait kívánja támogatni, ahogyan a nekik szóló Nemzetközi VELUX Díjjal (IVA) is, melyet 2004 óta minden második évben kiosztanak.

Az ilyen jellegű kezdeményezések támogatása mellett a VELUX Cégcsoport termékeinek kialakítása során is nagy hangsúlyt helyez a természetes fény lakóterekbe való bejuttatására. Ezzel kapcsolatban Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze elmondta: „Tetőtéri ablakaink és az olyan speciális építészeti elemek, mint a fénycsatorna vagy a felülvilágító kupola mind arra szolgálnak, hogy kellemes és egyben egészséges belső terek kialakítását tegyék lehetővé. Fontos eredménynek tartom az iránymutatás kidolgozását, mert ha elkészül, hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb sötét és ezáltal lakhatatlan épületrész szülessen a jövőben. Ez az építésztársadalom felelőssége is, ebben kívánunk nekik segíteni szakmai ajánlásainkkal.”
Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest