Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.14.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Kitörési esélyek az építőiparban

Bemutatjuk - 2011-05-25 14:14:04


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A gazdasági válságot követő építőipari krízishelyzet, a kormányzati bejelentések, valamint a globális felmelegedés miatti kihívások késztették az Üzleti Konferencia Központot és a Baumit-ot a május 24-én megtartott nemzetközi konferencia megszervezésére. A rendezvény a jövő megoldásait is kutatva, egyedülálló módon foglalta rendszerbe az ágazati kihívásokat és a kitörési pontokat az iparági résztvevők számára.

A gazdasági válság krízishelyzetet teremtett az építőiparban – és hozzá kötődően az ingatlanpiacon is –, ráadásul a globális klímaváltozás is folyamatosan új kihívások elé állítja a piac szereplőit. A hazai építőipar kilábalása szempontjából kiemelkedő fontosságú, hogy kormányzati bejelentések szerint, a közeljövőben 100 milliárd forint értékű megrendelés érkezik a szélesebb értelemben vett építésgazdaság számára. Az Üzleti Konferencia Központ és a Baumit ezért kiemelkedő fontosságúnak tartotta, hogy a szakma nemzetközi konferencián vitassa meg a létfontosságú témákat.

A Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) fővédnöksége mellett zajló konferencia jelentőségét növelte, hogy a rendezvényen előadást tartott Gémesi Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, de a hazai szaktekintélyek mellett elfogadta a meghívást Margarete Czerny, az ausztriai Építés és Környezet Kezdeményezés Tudományos Tanácsának vezetője is.
A konferenciát megnyitó Széman György, a MÉÁSZ elnöke után Gémesi Zsolt ismertette a résztvevőkkel a kormány zöldstratégiájának legfontosabb elemeit, illetve bemutatta az építésgazdaság számára megnyíló források felhasználási lehetőségeit. Margarete Czerny az Ausztriában fordulatot hozó, az energiatakarékosságot és épületkorszerűsítést szolgáló Energia Csekk projektet mutatta be, amely az ágazat kifehérítéséhez hozzájárulva, 100 millió eurós támogatásból 700 millió eurónyi felújítási volument és 7000 új munkahelyet teremtett az ágazat számára. Margarete Czerny kiemelte, hogy az első program az állam számára kétszeresen térült meg, ezért a következő 4 évre az osztrák kormány már betervezve az évenkénti 100 millió eurós támogatás összegét.

Illy Gábor a Baumit ügyvezetője szerint Magyarországon 2000-től akadozni látszik a fejlődés az építőiparban, 2007-től pedig már tartós visszaesés tapasztalható. „Gyakorlatilag már 4 éve tart Magyarországon az építőipari válság. Amíg a környező országokban – az építési össz-volumenben – már egyértelmű fejlődés tapasztalható (2010-ről, 2011-re Ausztria 0,7 %-os-, míg Szlovákia 6,2%-os emelkedést produkált*) addig itthon olyan súlyos tünetek jelentkeznek, aminek a kezelésére azonnali párbeszédet kell kezdeményezni az iparági résztvevőknek, illetve a kormányzatnak” – mondta el az ügyvezető.

A konferencián továbbá előadást tartott Noll Tamás Ybl-díjas építész, a Magyar Építész Kamara elnöke és az Építészstratégiai Albizottság vezetője, aki a Nemzeti Építésgazdasági Stratégia megalkotásáról és az építésgazdasági stratégia alapjait ismertette meg a jelenlévőkkel.

Építési össz-volumenek a környező országokban (2007 - 2011)Kapcsolódó linkek:

Baumit Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest