Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.21.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A megváltozott igények és az építőanyagok felgyorsult fejlődése elengedhetetlenné teszi a szaktudás fejlesztését

Bemutatjuk - 2011-06-21 11:03:41


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Korszerű, a mai kor igényeinek megfelelő, hasznosított tető alatti terek szakszerű kialakításának tervezési kérdéseivel foglalkozott a Creaton Hungary Kft. idén tavasszal második alkalommal megrendezett Tetőpont szakmai továbbképzés és konferencia sorozatának egyik előadása, amelyet a BME egyetemi adjunktusa, Fülöp Zsuzsanna és óraadó tanára, Iványi András jegyzett. A magastetők tervezését körüljáró előadás egyik fő üzenetét a címben megfogalmazott szaktudás fejlesztése, amelyhez mind ez, mind pedig a nap többi előadása hozzájárult.

„Korszerű magastető fedések követelményei
Fülöp Zsuzsanna ,okleveles építészmérnök, okleveles szigetelő szakmérnök, egyetemi adjunktus (BME Épületszerkezettani Tanszék)

Magyarországon korábban a magastetős épületek hagyományos padlástérrel készültek. Ez azt jelenti, hogy a tetőteret alárendelt célokra (elsősorban tárolásra) használták. Jelenleg általánossá vált a beépített tetőtér, amely fokozott igényeket, követelményeket támaszt a tetőfedéssel szemben.

A magastető hazánkban évszázados múlttal rendelkező szerkezet. A jelenleg is széles körben elterjedt cserépfedésű tetőket már öt-hatszáz évvel ezelőtt is a maihoz hasonló lejtésekkel, épületformákkal alkalmazták.
Az azonos megjelenés azonban nagyon megtévesztő. Az épületek használatából, a tetőterek beépítéséből adódó új követelmények alapvetően eltérő elvárásokat tartalmaznak a korszerű magastetőkkel szemben.
Magyarországon a magastetős épületek hagyományosan padlástérrel készültek. Ez azt jelenti, hogy a tetőteret nem, vagy csak alárendelt célokra (elsősorban tárolásra) hasznosították. Az így kialakított magastető „puffer” térként működött, azaz a kiselemes (cserép, pala, stb.) tetőfedésen bejutó csapadékvíz a padlástérben elpárolgott és nem jutott le az alatta lévő szintre, továbbá a meleg nyarakon a padlástér hőtároló képessége biztosította a lakóterek kellemes hőmérsékletét.
Az 1950-es években hazánkban még szinte ismeretlen fogalom volt a lakótérként kialakított magastető. AZ 1960-as évektől fokozatosan terjedt el és mára általánossá vált a beépített tetőtér, amely fokozott igényeket, követelményeket támaszt a korszerű tetőfedéssel szemben.

Hagyományos, padlásteres és korszerű, beépített tetőterű magastetők fedésével szemben támasztott követelmények


A korszerű, beépített magastetőkkel szemben támasztott, megnőtt igények csak új anyagok, szerkezetek beépítésével teljesíthetők. A követelmények kielégítésére általában többféle lehetőség kínálkozik.

Korszerű, beépített tetőterű magastetők fedésével szemben támasztott követelmények kielégítésének lehetőségei


A megoldások közül azt kell választani, amely amellett, hogy beilleszkedik az építészeti elképzelésbe, megfelel a teherbírási követelményeknek, kielégíti az épületfizikai teljesítménycsomag valamennyi feltételét (vízzárás, vízelvezetés, téli hővédelem, pára- és légzárás, nyári hővédelem, páratechnika, hanggátlás), és épületszerkezeti kapcsolatai szakszerűen kialakíthatók.
A korszerű magastetők esetében csak részben alkalmazhatóak a régi előírások, szabványok. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az egyes követelmények kielégítésére nagymértékben eltérő geometriai és általános épületfizikai jellemzőkkel bíró anyagok és szerkezetek széles termékválasztéka áll rendelkezésre. Az alkalmazott termék sajátosságai jelentős mértékben befolyásolják a magastető fedések épületszerkezeti megoldását.
A tetőfedések tervezésénél minden esetben részletesen meg kell vizsgálni a formai adottságok elemzése mellett a tetőt érő hatásokat, a tetőfedéssel szemben támasztott követelményeket.
Ennek alapján választhatók ki az alkalmazható termékek, amelyeknek jellemzőit nem csupán az adott követelménye kielégítése szempontjából, hanem komplexen kell számításba venni.
A kivitelezés során külön figyelmet kell fordítani az eltérő szerkezeti elemek szakszerű csatlakoztatására.”

XXI. századi Creaton megoldások: megváltozott igényekre és a hagyományos felhasználási módokra egyaránt

A hazai tetőfedési hagyományokhoz alkalmazkodó Creaton Hortobágy és Róna modellek a meglévő tetőidomokhoz, méretekhez, léctávolságokhoz mindenben alkalmazkodnak, így kiváló választást jelentenek a több évtizeddel korábban épült tetők felújításához.
Az egyszeres fedés, a relatív kis súly, a minimális törési- és vágási veszteség mind-mind hozzájárulnak a költségek alacsonyan tartásához, míg a natúr és engóbozott felületek, a szép fedéskép és a színválaszték a műszaki értékek mellett esztétikai értéktöbbletet hordoznak.
Amennyiben azonban szükségessé vált a tetőszerkezet teljes cseréje, érdemes a legmodernebb megoldások között válogatni. A Creaton Balance és Rapido tetőcserepei nagy méretük miatt – kevesebb mint 9 db/m2 – gazdaságos és gyors munkát tesznek lehetővé. A cserepek XXI. századi igények szerinti kialakítása és gyártása biztosítja a tetőszerkezet védelmét a szélsőséges külső hatások, a szél, a csapadék és a biológiai behatások ellen. A téglavörös, rézvörös, barna, palaszürke, fekete, természetes vörös, tarkára égetett és toskana színű cserepek emellett esztétikus megjelenést kölcsönöznek háznak – akár kis hajlásszögű tetők kialakítása során is.


Kapcsolódó linkek:

Creaton Hungary Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest