Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.21.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Rossz állapotban a hazai társasház-állomány

Bemutatjuk - 2011-06-22 14:23:44


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A magyarországi 30-60 ezer társasház jelentős része igen rossz állapotban van. A nemritkán 100-130 éves téglaházak többsége leamortizálódott, a felújításon még át nem esett panelházak pedig rendkívüli mennyiségű energiát pazarolnak. A közös költségek közel 30%-át kellene felújítási alapban elkülöníteni a rendszeres javításokhoz, állagmegóváshoz, azonban csak néhány százalék jut erre. Ráadásul a társasházkezelők többsége nem műszaki szakember, így a kivitelezések szakmai felügyelete nem biztosított – hívja fel a figyelmet a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége és a Lindab Kft. A kivitelezések szakmai támogatásának erősítésében egyre nagyobb szerepet játszanak a gyártók és a társasházi szövetségek közötti együttműködések.

A közös költségek közel 30%-át kellene a társasházaknak valamilyen felújítási alapban elkülöníteniük, annak érdekében, hogy rendszeresen javításokat végezhessenek az épületeken. Ezzel szemben a lakóközösségek csupán a költségek néhány százalékát fordítják erre. Pedig a hazai társasházak többsége erősen leromlott állapotban van: a sokszor 100-130 éves téglaházak kéményei béleletlenek, tetőszerkezetük romos, az energiahálózatuk egyre nehezebben bírja a terhelést, a vízvezeték-rendszerek pedig korrodálódtak. A panelházak pedig a lakókat és a környezetet is megterhelő mértékben energia-pazarlóak. A társasházak rendszeresen végeztetnek érték-, állag- és balesetmegelőző felújításokat, ám a kivitelezések szakmai felügyelete nem biztosított, ami komoly problémákhoz is vezethet – hívja fel a figyelmet a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ), a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) és a Lindab Kft.

„Az állam 1992-ben közel 900 ezer lakást privatizált. A ma meglévő 30-60 ezer társasház többsége is ekkor alakult – sajnos megfelelő szakmai útmutató és épületdiagnosztika nélkül. Az állagmegóvásra sem akkor, sem azóta nem készültek fel a tulajdonosok” – emeli ki Farkas Tamás, a LOSZ elnöke.

Hasonlóan fogalmaz Langer Ivánné az MTOSZSZ elnöke is a probléma kapcsán: „A nagyobb társasházkezelői cégeknél általában van műszaki szakember, de az egy-egy ház képviseletét ellátó közös képviselők sok esetben nem rendelkeznek megfelelő műszaki ismeretekkel. Egy adott problémát felismernek, de hogy a kihívott szerelő végül milyen alapanyagból, milyen színvonalon látja el a feladatát, és hogy az okot, vagy csak a tünetet szüntette-e meg, azt sajnos már nem minden esetben tudják megítélni”.

A Lindab Kft. kezdeményezésére létrejött együttműködés eredményeként most szorosabb kapcsolat alakulhat ki az önkormányzatok, a társasházkezelők és a gyártók között. A résztvevők célja, hogy szemléletváltást érjenek el a társasházi felújítások műszaki, épületbiztonsági támogatásának terén.

Kotormán István
„Mindennapi munkáink során számos esetben szembesültünk azzal, hogy a tulajdonosoknak, közös képviselőknek sajnos nincsenek pontos műszaki információik arról az épületről, melyben laknak. Baj esetén sem végeznek problémafeltárást, pedig tetőbeázáskor sem mindegy hogy csak egy csomópont a hibás és elég lenne két tetőcserepet kicserélni, vagy az egész tetőszerkezettel baj van. A nagyobb problémák, esetleges balesetek megelőzése érdekében kezdeményeztük a korábbiaknál szorosabb együttműködést a szakmai szövetségekkel és építőipari termékeket gyártó partnereinkkel. A Lindab komoly szakmai támogatást nyújt a felújítást tervező társasházak és önkormányzatok részére azzal, hogy műszaki szakemberei, partnerei a helyszínen megvizsgálják és felmérik a felújításra váró épület tetőszerkezetét, illetve az adott épületrészt, valamint segítséget nyújtanak a kivitelezés megtervezésében és javaslatot adnak a probléma megoldására, melyhez költségkalkulációt is végeznek. Reméljük, hogy sikerül felhívni az önkormányzatok, a közös képviselők figyelmét a felújítások, felmérések fontosságára, valamint a nem megfelelő kivitelező, illetve alapanyagok általi kockázatokra, problémákra és a szövetségekkel közösen elérjük, hogy a felújítások műszaki előkészítései, illetve a kivitelezések szakmai minősége sokkal jobb legyen” – emelte ki Kotormán István a Lindab Kft. oktatási és fejlesztési vezetője.


A Lindabról
A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Ventiláció és Profil üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában.
A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.


Kapcsolódó linkek:

Lindab Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest