Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
e4 - ''Arccal a nap felé'' - építész szakkonferencia

Bemutatjuk - 2011-11-16 11:58:59


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


"Az egész több mint a részek összege"
Pesti Monika újságíró beszámolója


Az energiatudatos tervezésnek és építésnek sok összetevője van, nem elég a térelhatároló szerkezetek U értékeinek javítása, hanem csak komplex tervezési szemlélettel érhetünk el jó eredményeket – így összegezhetjük a Wienerberger Zrt. idei konferenciasorozatának mondanivalóját, amely az ország 18 nagyvárosában ad értékes szakmai programot az érdeklődőknek.

A régebbi, például a monarchiabeli épületek hőszigetelési jellemzőit a falak statikai méretezéséhez alkalmazott ökölszabályok határozták meg – mondta el a kezdő előadásban Tóth Elek DLA egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes (BME Magasépítési Tanszék), aki érdekes kultúrtörténeti összefüggésekbe helyezve vezette végig az épületenergetikai szabályozás múltját, jelenét és jövőjét. A jelenleg hatályos 7/2006 TNM rendeletben fellelhető számos anomáliára is felhívta a figyelmet, amelyek egyrészt megakadályozzák, hogy a számítási eredmények a valóságot tükrözzék, másrészt a későbbiekben várhatóan egyre nagyobb számú alacsony energiafogyasztású épületnél végképp tévútra vihetik az épületenergetikai számítást, és egyben jelentősen korlátozzák az építészeti szabadságot.

A Wienerberger a Műegyetemmel karöltve fél éves kutatási projekt keretében vizsgálta meg, milyen - széles körben is elérhető - lehetőségei vannak ma Magyarországon az energiatudatos építésnek. Az alacsony energiafelhasználású épületek összenergetikai jellemzőinek kutatási eredményeit az épületek építési és üzemeltetési költségvonzataival tették teljessé, ennek a munkának a részleteit és végkövetkeztetéseit Merle István, a Wienerberger Téglaipari Zrt. műszaki koordinációs vezetője ismertette a konferencián.

Ahogy előadásából kiderült, egy 130 m2-es családi házat alapul véve, a falak, a nyílászárók, a fűtési rendszer és a melegvízellátás szinte minden szóba jöhető kombinációját végigszámolva arra az eredményre jutottak, hogy csak a falak U értékének csökkentése egy bizonyos határon túl már nem befolyásolja érdemben az épület energetikai viselkedésének javulását. A komplex tervezési szemléletmód szem előtt tartásával, a részletes számítási mód alkalmazásával, kihasználva a tájolásban rejlő lehetőségeket és az épületgépészetet jól megválasztva, megújuló energiákat is felhasználva a fűtés és a HMV költsége évi 100 ezer forint alatt is lehet, a megtérülés pedig akár 8 évre is leszorítható.

A fatüzelés reneszánszát éli (de arra figyelnünk kell, hogy ne tüzeljük el az erdőinket), a napenergia hasznosítása szinte minden vevőben felmerül, a hőszivattyúk iránt óriási az érdeklődés (de még nincs kialakult piacuk) és számos olyan rendszer is feltűnt az utóbbi időben – például a házi biogáztermelés -, ami pár éve még elképzelhetetlen volt – foglalta össze tapasztalatait Makk Árpád, a Viessmann Fűtéstechnika Kft. műszaki referense.

Az ebédszünet után a résztvevők a Porotherm Profi termékek gyakorlati alkalmazásával ismerkedhettek meg, falazási bemutató keretében. A konferencia kezdetén Dryfix extrával összeragasztott négy darab Porotherm 25 HG hanggátló téglából álló szerkezet teherbírását – a bemutató kedvéért - oldalra döntve vizsgálták, egymás után ráállva három kolléga súlya is kevés volt ahhoz, hogy az egyes elemek közti speciális kötőanyag felmondja a szolgálatot. Ezt végül is csak dinamikus terheléssel – egy nagy ugrással – sikerült elérni.

Ertsey Attila építész, a MÉK alelnöke a klímaváltozás, a fosszilis energiahordozók kimerülése és a gazdasági válság kihívásaira adandó válaszok között a városellátó övezetek rehabilitációja és a fenntartható építészet fontosságát hangsúlyozta. Magyarország jövője a vidéken fog eldőlni, attól függően, hogy képesek leszünk-e élelmiszer- és energia-önellátásra. Ugyanígy az épületeinknek is körfolyamatokon alapulóknak és energetikailag önfenntartóknak kellene lenniük.

„Az egész több mint a részek összege” – idézte Arisztotelészt Bartók László, a Wienerberger műszaki szaktanácsadója, aki előadásában az e4 koncepciót mutatta be. Ennek lényege az energiatudatosság (energy), az ökologikus gondolkodás (ecology), a gazdaságosság (economy) és az életminőség, az érzelmi vonatkozások (emotion) együttes szem előtt tartása. Mindez már nem csak elvi elképzelés, Ausztriában, Zwettl-ben épül a gyakorlati megvalósítása is. A családi ház primerenergia-mérlege pozitív lesz, így már most teljesíteni fogja az EU 2020-ra előirányzott követelményeit.

A konferencián a hallgatóság a komplex szemlélet jegyében értékes információkat kapott a Tondach, a Dörken, a Knauf, a Hella és a Schlüter szakembereitől is, ezenkívül megismerhették a Graphisoft Eco Designer programját, amely az építészeknek kínál lehetőséget az épület energetikai jellemzőinek követésére már a tervezés során.


Kapcsolódó linkek:

Wienerberger Téglaipari zRt.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest