Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó, hatodik épületét

Bemutatjuk - 2011-11-24 14:35:56


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Nemrég adták át a VELUX Cégcsoport által indított Model Home 2020 kísérleti program utolsó széndioxid-semleges épületét. A franciaországi aktívház, a Maison Air et Lumière fő ismertetőjegye, hogy moduláris építészeti koncepció alapján épült, amely a napfény és napenergia maximális felvételét teszi lehetővé.

Magastetős moduláris építészeti koncepció

Október végén adták át a VELUX Model Home 2020 kísérleti programjának hatodik, egyben utolsó épületét a Párizs melletti Verrières Le Buisson-ban. A Nomade Architectes építésziroda által kidolgozott magastetős moduláris építészeti koncepció szerint a különböző hajlásszögű épület-egységek sorolásával sokféle funkció kiszolgálása érhető el. A három traktus egybeillesztéséből született dizájn nagymértékben hozzájárul a minőségi belső terek változatosságához. A magastető Franciaország kulturális hagyományának részét képezi; a tetők hajlásszöge régiónként és éghajlatonként is változik. Az építészeti elvnek köszönhetően a napfény és –energia felvételének maximalizálása válik lehetővé a napkollektorok és a mintegy 35 négyzetméternyi napelem segítségével. A belső terek pedig az egyéni igények, vagy akár a család bővülése szerint szabadon alakíthatóak, újragondolhatóak.


E rugalmas építészeti megközelítés lehetőséget biztosít arra, hogy szinte bárhol olyan kis- vagy nagy alapterületű otthonokat hozzunk létre, amelyekben a kényelmes élet, az energiahatékonyság és a környezettudatosság egyidejűleg érvényesül.

Bőséges természetes fény

A jövő fenntartható épülettervezési folyamatait támogatva létrejött Model Home 2020 kísérleti program a természetes megvilágításra, a napfény jótékony hatására, a szellőzés, a kellemes beltéri klíma biztosítására és a megújuló energiaforrások alkalmazására helyezi a hangsúlyt. Így a 130 négyzetméter alapterületű francia Maison Air et Lumière is ezen építészeti koncepció gyakorlati megvalósítása; a gondosan elhelyezett, különböző méretű homlokzati és tetőtéri ablakok annyi fényt engednek be a belső terekbe, hogy azok „fényárban úsznak”. „A megfelelő mennyiségű természetes fény jó fizikai és lelki közérzetünk biztosításához is elengedhetetlen. A Masion Air et Lumière szobái tele vannak napfénnyel; az ablakok és terek alapterületének aránya közel 1:3-hoz, így a bőséges természetes fény nem csak hívogató, és pozitív hatással van az ott lakókra, de a mesterséges megvilágítást szükségességét is nagymértékben csökkenti. A nyári időszakban a túlmelegedés elleni védelmet a dinamikus árnyékolás és a hőtároló kapacitást növelő épületszerkezetek biztosítják” – nyilatkozta Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze.

Megújuló energiaforrások, pozitív energiamérleg

A bőséges napfény a folyamatos szellőztetéssel kombinálva egész évben egészséges, kellemes környezetet teremt az ott lakók számára. Mivel a francia aktívház a megújuló energiaforrások használatát maximalizálja, így minimálisra csökkenthető nyaranta a légkondicionáló, telente a hagyományos fűtés, valamint a mesterséges megvilágítás szükségessége. A napkollektorok és a hőszivattyú a használati melegvízhez és a padlófűtéshez szükséges hőmennyiséget állítja elő. A tetőbe épített 35 négyzetméternyi fotovoltaikus napelem által termelt energia pedig éves szinten teljes mértékben biztosítja a ház elektromos áram fogyasztását. Ezen túl az elektromos fényforrások, háztartási gépek és szórakoztató elektronikai eszközök kiválasztása során is az alacsony fogyasztás volt mérvadó. Az energiaszükséglet további minimalizálása érdekében a mosó- és mosogatógépek a ház hideg- és melegvíz-hálózatára közvetlenül is ráköthetőek.


Az épület energiamérlege pozitív, hiszen több energiát termel, mint amennyit működéséhez felhasznál, továbbá széndioxid-kibocsátás szempontjából is semleges. Ugyancsak az energiaszükséglet csökkentése érdekében az épület aktív homlokzattal rendelkezik, amelyen a kültéri változásokra szenzorok reagálnak, így a belső hőmérsékletet valamint az árnyékolók mozgását is „önállóan” szabályozzák. Szellőztetését tekintve a ház egyidejűleg természetes és mechanikus rendszerrel is rendelkezik. Utóbbi télen lép működésbe és hővisszanyerőt használ, a természetes rendszer pedig ideális belső klímát biztosít enyhe idő esetén az ablakok nyitásával. A játékos tetőszerkezet ellenére az épület kompakt és jól szigetelt. A hőszigetelésnek és a légtömör szerkezetnek köszönhetően a termikus burok nagyfokú energiamegtakarítást eredményez. Nyári melegben a túlmelegedés elleni védelmet a dinamikus árnyékolás és a hőtároló kapacitást növelő épületszerkezetek biztosítják.

A Maison Air et Lumière hat hónapon keresztül várja a nagyközönséget és az érdeklődő szakembereket. Ezt követően értékesítésre kerül, de a kísérlet nem ér véget: a VELUX Cégcsoport továbbra is mérni fogja a ház energiafogyasztási és –termelési értékeit, valamint a beltéri légállapot minőségét, hogy megvizsgálja, hogyan teljesít az épület valós körülmények között.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest