Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Hogyan óvjuk meg szép, új kültéri kőburkolatainkat?

Bemutatjuk - 2011-12-06 17:08:15


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Épületeink, kerítéseink, lábazati szerkezeteink egyik legszebb díszítő eleme tud lenni egy szépen elkészített kőburkolat. A burkolatok megvásárlása és elkészítése is komoly anyagi teherrel jár, ezért fontos hogy minél hosszabb távon óvjuk meg állapotát a különböző környezeti behatásoktól. Az évek múlásával a környezeti terhelés miatt a kövek elkoszolódhatnak és felületükön fagyási károk jelentkezhetnek, később ezek a hibák komoly esztétikai elváltozásokhoz vezethetnek, kijavításuk pedig sok pénzbe kerülhet. A köveken, főleg természetes köveken, ezek a jelenségek annál hamarabb jelentkeznek minél nyitottabb az adott kőfajta szerkezete. A felületen lerakódott kosz az érkező csapadékkal a nyitott pólusokon keresztül a kő szerkezetébe hatol, majd ott lerakódik. Ezzel a folyamattal könnyen elváltozik a kő színe és akár néhány hónap elteltével is elkoszolódhat, függően a környezeti terheléstől. A bejutó nedvesség nem csak a lekoszolódást segíti elő, hanem a téli időszakban a kő szerkezetét roncsolja, mégpedig azzal hogy a szerkezetbe érkezve 0oC alatt megfagy és a fagyásnak köszönhetően a víz 10%-os térfogat növekedésen megy keresztül, és azokba a pólusokba ahova bejutott, szétfeszíti a körülötte lévő szerkezetet. Ezt a jelenséget nagyban befolyásolja a szmog, por és- szélterhelés, csapadék, környezeti fekvés, páratartalom, valamint a kő típusa által meghatározott szerkezet. Nyitott pólussal rendelkező természetes mészkő, mint pl. horvát vagy brazil mészkő, vágott tégla szerkezetének köszönhetően sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, mint egy műkő.

Hogyan tartsuk meg ezeknek a felületeknek szépségét tartósan?
Lényeges, hogy a fent felsoroltaktól, vagyis a környezeti ártalmaktól a felületeket távol tartsuk, impregnáljuk azokat. Mivel nem szeretnénk komolyabban megváltoztatni sem a megjelenést vagy struktúrát, sem a színt, ezért javasolt úgynevezett kővédőszer alkalmazása, amelyek erre a speciális feladatra vannak kifejlesztve. Fontos, hogy a termékekben megfelelő mennyiségű és minőségű szilikon vegyület legyen megtalálható. A szilikon tartalmú termékek működésének köszönhetően a nedvesség a felületbe egyáltalán nem tud beszivárogni, nagy cseppekben összeállva távozik a felület felszínéről, továbbá ennek a vegyületnek köszönhetően a felület maga portaszítóvá válik. Ezért pl. egyes vízhígítású termékek jól alkalmazhatóak beltéri felületeken is. A szilikon termékekre általánosan jellemző, hogy UV sugárzás hatására roncsolódnak, szerkezetük felbomlik, és az impregnáló anyag minőségének megfelelően idővel eltűnnek a felületekről. Fontos, hogy az impregnáló termékek járó (kopásnak kitett) felületekre egyáltalán nem javasoltak. Ezért a felületek állagmegóvását a termék típusától függően 2-5 évente szükséges megismételni. Egy jó minőségű gyártó esetében ez az idő inkább több mint, kevesebb.

A Mapei Kft. több mint egy évtizede foglalkozik természetes és műkövek impregnáló anyagainak fejlesztésével és gyártásával. Ez alatt az időszak alatt a cég termékei a kor kihívásainak megfelelően és a vegyipari fejlődésnek köszönhetően újabb és újabb termékeket kínálnak a piac számára.

Az egyik legrégebbi múlttal rendelkező termékünk az Antipluviol termék, amely egy általános felhasználású impregnálószer.

Az Antipluviol W termékünk vízhígítású szilikon gyantát tartalmazó impregnálószer, amely meghagyja az alapfelület természetes színét. Kifejezetten ajánljuk pl. olyan felületekre, amelyek könnyen felveszik a nedvességet és jó beszívó hatással rendelkeznek. Ezt a terméket akár beltéri felhasználásra is javasoljuk, hiszen a felhasználás közben és a felhasználást követően sem érezhető szúrós oldószer szag. Az élettartama a felhasználástól függően maximum 3-4 év.

Az Antipluviol S termékünket olyan felületekre ajánljuk, amelyek alacsony nedvszívással rendelkeznek, így az impregnálásra használandó termékek is nehezen tudnak beszivárogni a szerkezetbe, viszont az oldószeres hígításnak köszönhetően mélyebben tud bejutni a felületbe. Ilyen felületek pl. a műkő vagy akár a beton felületek is. Az Antipluviol S terméket használva a kövezet színe megélénkül, egyes esetekben picit elsötétülhet, olyan benyomást ad, mintha frissen megázott felület lenne. A mélyen beszivárgott anyagnak köszönhetően ebben az esetben a termék tartóssága akár 4-5 év is lehet, mivel a szerkezetek mélyén az UV sugarak kevésbé érik el a szilikon vegyületet.

Hőszigetelné lábazatát és kőburkolattal szeretné ellátni? A tartós megoldásért forduljon bizalommal szaktanácsadónkhoz a 06-40-462-734-es számon vagy írjon a marketing@mapei.hu e-mail címre.

További információt a termékről itt olvashat.

Kapcsolódó linkek:

Mapei Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest