Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Okostelefonnal is vezérelhető a fűtés és a világítás az aktívházban

Bemutatjuk - 2012-05-14 16:04:45


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Egyre több széndioxid-semleges - vagyis a légkört üvegházhatású gázokkal nem terhelő - aktívház épül Európa-szerte. Norvégiában, Stavanger városában, egy komplex területfejlesztési mintaprojekt keretében készült el egy aktívház, a Jadarhus ISOBO, amely különleges építőipari és energetikai megoldásokkal rendelkezik: a lakók a világítást vagy a fűtést okostelefonjuk segítségével is vezérelhetik. Két évig követik nyomon a lakók tapasztalatait és a ház teljesítményét.A norvégiai Stavangerben - komplex területfejlesztési mintaprojekt keretében - épült meg Jadarhus ISOBO aktívház

2011 végén fejeződött be a norvégiai Sandved West területfejlesztési projekt, amely három fázisban valósult meg: 12 családi ház, 18 sorház, valamint 36+12 apartman sorház épült meg. A projekt keretében 12 alacsony energia-felhasználású házat is építettek, továbbá egy aktívházat. Az ISOBO aktívház elsődleges célja, hogy többféle, különböző műszaki és energetikai megoldást teszteljen egy ház falain belül. A modell másik funkciója megvizsgálni azt, milyen intézkedések szükségesek a lehető legoptimálisabb beltéri légállapot biztosításához. Az aktívház azzal a feltétellel került értékesítésre, hogy két évig nyomon lehessen követni a lakók tapasztalatait és az épület teljesítményét.


Az aktívház megépítése során a környezetre gyakorolt pozitív hatás is fontos szempont volt. A területfejlesztési projekt több környezetvédelmi intézkedést is magába foglalt, úgymint a megfelelő terület kiválasztása, a hatékony közlekedési útvonalak kialakítása, az építkezés során az energiafelhasználás és az építési hulladék fokozott csökkentése.

Tornóczky Mónika építész, a projekt megvalósulását támogató VELUX hazai cégcsoportjának képviselője kifejtette:
- A Jadarhus ISOBO aktívház azért kiemelkedő modell, mert a fenntartható építészeti megközelítéseken túl különböző technikai és műszaki megoldásokat is biztosít az energiahatékonyság érdekében. A tetőtéri ablakokon bejutó természetes fény növeli a szoláris hőnyereséget, valamint jelentősen javítja az életminőséget, a komfortérzetet.
A Jadarhus ISOBO aktívház modell 7 lépésben valósítja meg a fenntartható, pozitív energiamérlegű működést:

- Napkollektorok: a ház 4 db, összesen 8 négyzetméter felületű napkollektorral rendelkezik, amelyek a használati melegvíz-szükséglet 50 százalékát képesek előállítani.
- Hőszivattyúk: a fűtéshez szükséges energia 85 százalélkát, a használati melegvíz-szükséglet 40 százalékát képesek biztosítani.
- Földkollektor: a szellőztetési rendszerhez csatlakoztatva lehetővé teszi a belépő levegő előhűtését vagy előfűtését.
- Kiegyenlített szellőztetés: friss levegő biztosítása minimális hőveszteséggel – 90 százalékos hatékonyságú szellőztetési rendszer.
- Melegvíz-egység: a napkollektorok és hőszivattyú segítségével előmelegített víz két tartályban helyezkedik el: az egyik a melegvíz-használatot biztosítja, a másik a fűtéshez járul hozzá. A melegvíz-egység intelligens rendszer vezérlésével működik, hogy a legtöbb energia környezetbarát forrásból származzon.
- Intelligens ablakok és árnyékolók: az intelligens rendszer segítségével az optimális szellőztetésnek megfelelően lehet nyitni és zárni az egyes ablakokat, a külső árnyékolók segítségével pedig, szabályozni a házat érő hőterhelést.
- Napelem panelek: a házon 8 db, tetőbe integrált napelem panel található. A napelemek a világításhoz és az elektromos berendezések működtetéséhez szükséges energia kb. 17 százalékát fedezik éves szinten.


Forrás: Green Press


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest