Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2021.02.25.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Raktár, üzem, iroda, üzlet és egyéb épület Lindab könnyűszerkezettel

Bemutatjuk - 2012-09-24 14:54:06


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Egyre népszerűbbek Magyarországon a Lindab fejlesztésének, az SBS rendszernek az alkalmazása által megvalósult „kis” csarnokok, amelyek a gazdasági, illetve a magánélet legkülönbözőbb funkcióinak kiszolgálására alkalmasak.

Felgyorsult világban élünk. A gazdasági szférában, de a magán életben is csak a gyors döntés és az azonnali megvalósítás hozhat eredményt. Különösen igaz ez válság esetén, amikor a beruházási források meglehetősen korlátozottak, és amikor a kínálkozó lehetőséget azonnal ki kell használni, mert ki tudja, mi lesz holnap. Most nincs idő kivárni a tervezés hosszú folyamatát, a hagyományos építési technológiákkal kapcsolatban előírt, szükséges várakozási terminusokat vagy éppen a megfelelő időjárást. Most nincs „keret” a méregdrágán kínált, klasszikusnak számító építőanyagokra, most nem az örökkévalóságnak szánt emlékművekre, hanem a folyamatosan változó igényeket kiszolgáló, akár pár héten belül felépíthető és könnyedén át is alakítható, multifunkciós épületekre van szükség. Észak- és Nyugat-Európában már régebben felismerték ezt: a szomszédos Ausztriában pl. már a lakóépületeknek is az ötöde könnyűszerkezetes technológiával épült.
Úgy tűnik, hogy Magyarországon is szemléletváltozás következett be ezen a téren. Kis- és középvállakozások sora döntött úgy, hogy a Lindab által kifejlesztett SBS kínálta előnyöket kihasználva építtet bemutató termet, irodát, tárolót, raktárat, kisüzemet, üzlethelyiséget. Jelentősebb gyárak, logisztikai központok, mezőgazdasági központok rendeltek a már meglévő nagy csarnokok mellé további kiszolgáló épületeket a kommunális funkciók, az adminisztratív vagy a termelő tevékenység számára. Egyre több magánemeber választja az SBS épületeket garázsnak, melléképületnek, tárolónak, edző teremnek, műhelynek stb.


Az építményekkel szemben támasztott hazai konzervatív felfogás megváltoztatásában és a könnyűszerkezetes építési mód elfogadtatásában – a Lindab professzionális kommunikációján túl - az olyan önmagukért beszélő fejlesztések játsszák a legfontosabb szerepet, mint pl. a fentiekben említett SBS épületrendszer.

Mi az SBS?
Ha a Lindab nagycsarnokai a könnyűszerkezetes építészet katedrálisai, az SBS épületek míves kápolnák. A Small Building System (rövidítve SBS) megalkotását elsősorban az ipari, illetve a magánfelhasználóknak a kisebb méretű gazdaságos, tartós, biztonságos és gyors kivitelezésű épületekkel kapcsolatban jelentkező elvárásai motiválták. Azt gondolhatnánk, hogy az adaptáció egyszerű mérnöki feladat, hiszen, ami működik nagyban, azt nem probléma megvalósítani kicsiben. De ahogyan a teljesítmény növelése érdekében a személyautókba se raknak nyolc literes dízel kamionmotort, a kisebb alapterületű csarnokokat sem lehet – és nem is érdemes – az óriási fesztávolságokat átívelésére tervezett és optimalizált anyagokkal, megoldásokkal, szerkezetekkel, hatalmas teherbírásra kifejlesztett elemekkel felépíteni. Éppen ezért a Lindab - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hidak és Szerkezetek Tanszékével összefogva - nagyszabású kutatás-fejlesztési program keretében speciális, egyedülálló épületszerkezeti rendszert fejlesztett ki (1990-2000-es évektől kezdve), amelynek célja, hogy a legoptimálisabb műszaki és gazdaságos megoldást kínálja az újabb igények kielégítésére. Így született meg a Lindab Small Building System (SBS) acél könnyűszerkezetes épületrendszer, azaz egy modul-orientált, 18 fokos hajlásszögű szimmetrikus nyeregtetős épületforma, amelynek szélessége 3-13m, hosszúsága 3-20m, külső vállmagassága pedig 2,5-4m között választható.


Kisebb épületek – hatalmas újítások
Bár az SBS szerkezeti felépítése bizonyos tekintetben követi a hagyományos fémszerkezetű csarnokok kialakítását, mégis számos technológiai újítást tartalmaz. A tradícionális csarnokokkal szemben itt maximum 3 mm lemezvastagságú, hidegenhengerelt, tűzihorganyzott, nagyszilárdságú acél profilokkal dolgoznak. Ezeknek kisebb a súlya, ugyanakkor jelentősebb a korrózióval szembeni ellenállása, mint a nagyobb méretű acél csarnokoknál hagyományosan használt, festett felületvédelemmel ellátott melegenhengerelt acél szelvényeknek. A főtartó keretek kapcsolatai a szelvények gerincének összefordítása és összecsavarozása révén külpontosan vannak kialakítva, ahol hegesztés helyett önfúró csavarokkal történik az illesztés a legegyszerűbb és leggyorsabb szerelhetőség érdekében. A tető- és falburkolat anyaga általában színbevonatos, tűzihorganyzott acéllemezekből készülő trapézlemez, de a Lindab fejlesztői azt is megoldották, hogy az SBS rendszerben is alkalmazható legyen az a cserepeslemezes tetőfedés, amit eddig jórészt a családi házakon lehetett látni. Így egy ipari jellegű épület is bennsőségesebb, barátságosabb megjelenést kap.

Lindab csarnokok rendszerminősítéssel
Igaz, hogy a Lindab által kínált egyes termékek külön-külön a legmagasabb szinten megfelelnek a vonatkozó műszaki előírásoknak, az SBS-nél alkalmazott újszerű, speciális szerkezeti elemek és konstrukciós részletek viselkedését a gyártó a BME Szerkezetvizsgáló laboratóriumában együtt is bevizsgáltatta. A tesztsorozatban olyan rendszerelemek és kapcsolatok kísérleti analízisére került sor, mint pl. az egyszernyírt önfúrócsavaros kapcsolatok, a külpontos keretsarok-kísérletek különböző szerkezeti- és kapcsolóelemek felhasználásával, nyomott rúdszerkezetek különféle szelvényekből, oldalirányú megtámasztással és végtámasz-kialakítással vagy a cserepeslemez egyszerű terhelése különböző fesztávok mellett. Mindezek eredményeként a Lindab SBS olyan könnyűszerkezetes épület „termék”, amely rendszerszintű minőségellenőrzési tanúsítvánnyal (ÉME engedély) rendelkezik.

A multifunkciós SBS rendszerek sikere
Az SBS épület tervezési folyamatának lerövidítését a Lindab saját fejlesztésű szoftverrel támogatja. A program automatikusan generálja a teljes szerkezetet a főtartóval, a szelemenezéssel, a burkolatokkal és az összes tartozékkal együtt, valamint előállítja a teljes anyaglistát és a szükséges tervdokumentációkat (engedélyezési szintű alaprajz, metszet, homlokzatok, statikai igazolás).
Az SBS alkalmazása esetén a vázszerkezet és a többi alrendszer (térelhatárolások, válaszfalak, kapuk, födémek, épületgépészet stb.) elemei előregyártó üzemekben párhuzamosan készülhetnek, így ezeket a helyszínen – az időjárási viszonyoktól függetlenül - száraz kötési móddal (esetünkben a fentiekben már említet, speciális csavarozással) csak össze kell szerelni. Az előre megtervezett szerkezeti kapcsolatoknak és a gyors gyárthatóságnak köszönhetően a felszerkezet (tartószerkezet, burkolatok, ereszcsatorna, szegélyezések stb.) 1-2 hét alatt elkészíthető.
Mint látjuk, a tervezés és a kivitelezés folyamata összehasonlíthatatlanul gyorsabb, mint a hagyományos építési technológiák alkalmazásával: a kulcsrakész megvalósítás teljes átfutása kb. 1-2 hónapra becsülhető.
Mivel az épület acél vázzal épül és a térelhatároló elemei a 20-30 kg/m²-t nem haladják meg, továbbá a váz másodrendű tartóelemeinél vékonyfalú acélszelvényeket használnak, a tető és oldalfalak burkolata pedig általában színbevonatos acél trapézlemez (ami egyébként az SBS esetében helyettesíthető olyan alternatív rétegekkel is, mint pl. külső vakolt hőszigetelő rendszer; belső gipszkarton-burkolat) melyek közé könnyű szigetelőanyag kerül, ez a módszer egyszersmind igen gazdaságos megoldást is kínál.

A fejlesztési eredmények gyakorlati alkalmazása révén, továbbá az egyedi igények kielégítésének magas szintje, a gyors megvalósítás és a nagyon jó ár-érték arány okán az elmúlt években több száz 50-300 négyzetméternyi alapterületű SBS épület valósult meg szerte az országban. Számos megrendelő nyilatkozott úgy, hogy a Lindab SBS rendszere nélkül csak nagy nehézségek árán tudott volna volna realizálni egy olyan épületet, amely megfelelő színtere a tervezett új funkciónak.

Lindab® SBS könnyűszerkezetes épületrendszerek prospektus letöltése


Részletes információk, árak, példaként SBS modellépületek tervekkel és referenciák a www.lindab.hu/SBS oldalon!


Kapcsolódó linkek:

Lindab Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2021. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest