Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.29.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Bővítése után is a megszokott külsővel várja látogatóit Nagy-Britannia ikonikus épülete, a Hunsett Mill

Bemutatjuk - 2012-11-12 13:44:18


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Gyakori kérdés, hogy hozzá szabad-e nyúlni egy régi épülethez felújítás vagy szerkezetátalakítás céljából. Ha igen a válasz, hogyan történjen a beavatkozás úgy, hogy azzal ne változzon meg az épület megjelenése. A Hunsett Mill projekt kivitelezése során a táj szépségét és az épület stílusát is sikerült megőrizni, miközben egy szinte teljes mértékben független energia-háztartású épületegyüttessé bővült a kis vízimalom.

Anglia egyik ikonikus épülete, a Norfolk Broads Nemzeti Parkban található Hunsett Mill sokkal több helyi látványosságnál. A természet értékeit megőrző, csendes és békés helyszín el van rejtve a kíváncsi szemek elől: autóval is háromórányi útra található Londontól, s a legközelebbi szomszéd épphogy látható a horizonton. Mégis sokan teszik meg a hosszú utat, hogy részük legyen a különleges látványban. Évtizedeken át számtalan alkalommal készültek festmények és fényképek a 12 méter magas malomról, amely Nagy-Britannia egyik leghíresebb motívuma: bonbonos dobozok, emléktárgyak elmaradhatatlan díszítőeleme. Nehéz volt elképzelni a csónakázók és turisták kedvenc látványosságáról, hogy megváltozhat.

Az átalakítás lényege a régi épület kibővítése volt oly módon, hogy az új egység illeszkedjen a már meglévő létesítmény stílusához, és annak inkább egyfajta továbbgondolt árnyékaként valósuljon meg. Egy összehajtott fólia vagy cikkcakkos origami műalkotás alakját képzelték el a tervezők, amely diszkréten húzódna meg a piros téglaépület mögött, és a lehető legkevésbé zavarná az összképet. Az ACME építészei szerették volna megőrizni a folyó kanyarulatáról a turisták elé táruló látványt, hogy az arra járó látogatók számára épphogy látható „árnyéknak” tűnjön csak az építmény a védett téglaépület mögött. A tervezés és az építés során is egyértelmű volt az a törekvés, hogy minél környezetkímélőbb módon jöjjön létre az épület. A hangsúlyt az építkezési munkálatok során is arra fektették, hogy a lehető legkevesebb energia felhasználásával valósuljon meg a projekt. A legnagyobb építészeti kihívást az jelentette, hogyan tudnák a bővítést úgy véghezvinni, hogy közben ne bontsák meg a tájegység báját – ebben az ACME Építészek bizonyultak a megfelelő partnernek. Az építészek meggyőzték a tulajdonosokat, hogy az eredeti villaház megőrzésével elkészülhet az új konstrukció.


A felújítás során a cikkcakk formáját öltő, kiterjesztett szárnyat különböző területekre osztották fel, hogy rugalmas, szabad áramlást biztosítson a helyiségek között. A földszinten több közös tér is helyet kapott, így bejárati hall, mellékhelyiség, televíziózásra alkalmas helyiség, valamint további területek, ahol étkezni, főzni, vagy tágas térben tartózkodni is lehet. Az emeletet inkább privát használatra alakították ki, ahol a hálószobák és a fürdőszobák békéjét és elkülönítettségét hangszigetelt falak biztosítják. A régi egység finoman hajlik át az új, kibővített részbe, az önálló tereket egy egésszé alkotva, mintha csak nyakláncon sorakozva összekapcsolódó gyöngyszemek lennének az egymással harmóniában álló területek.

„Az Ant folyó hétvégente olyan nyüzsgőssé válik, mint egy főút, amikor a folyó forgalma igazán megnövekszik. A helyszín bája abban rejlik, hogy kilométerekre van az utaktól és az ösvényektől, de a folyó kanyarulatától a régi malom és a villaház is tökéletesen láthatók, és együttesen alkotják a festői látványt. Biztos, hogy nem látni sem autókat, sem gyalogosokat a környéken napokig, de hétvégente egyik csónak követi a másikat, tele fotókat készítő utasokkal. Sok szem kíváncsi a birtokra, a megoldás tehát abban rejlett, hogy a folyó kanyarulata felől elrejtsük a bővítést, amennyire csak lehet, ügyelve arra is, hogy ne legyen az új építmény magasabb a már meglévő villaháznál” – mondta Friderich Ludewig, az ACME Építészek munkatársa.

Korábban nem volt kapcsolat az egymástól elszigetelt szobák között, de a felújítás után a terek szabadon ívelnek egymásba. Az átalakítás előtt csak a szélmalmot lehetett látni az ablakból, csupán csekély rálátással a folyóra – a bővítést követően viszont láthatóvá vált a lápvidék is. Az új ablakokból a lakók elé tárul a különleges kilátás nemcsak a folyóra, de a környező tájra is, közelebbi kapcsolatot kialakítva a természettel. Az alacsony fürdőszoba-ablakoktól a plafonig érő étkezőszobai ablakokig láthatóvá vált a malom teljes nagyságában. Az eredeti villaház ablakait kicsivel nagyobbra cserélték a folyóra néző zavartalan kilátás érdekében. Mindezek segítségével sok-sok fény áramlik be és juttatja be a külvilágot a falak mögé – hatékonyabban, mint egy hagyományos épület esetében. A tükröződő felületek ugyanakkor biztosítják a magánélet védelmét az épületen belül. Mivel az ablakok nagy része óriási méretéből adódóan rögzítve van (maximum egy nyitható ablak van szobánként), a VELUX tetőablakok az első emeleten nemcsak napfényt biztosítanak a szobáknak, de természetes szellőzést is. A ház viszonylag kicsi, így a tetőablakok jelentették a legjobb megoldást arra, hogy a fény a hálószobákba juthasson. A konyha tekintélyes belmagasságától eltekintve a plafon alacsony a földszinten, ez megadja a ház otthonosságát, de közben nyitott atmoszférát teremt, ahol a házaspár-tulajdonos és gyermekeik egyszerre, egy helyen tartózkodhatnak. Az emeleten méretes tető- és homlokzati ablakok, tükrök és fából készült falak segítségével optikailag nagyobbnak tűnnek a hálószobák.


Már csak hat vízimalom található az Egyesült Királyságban – a Hunsett Mill-t a legkörültekintőbben alakították át, hogy az utókor számára továbbra is régi külsejét megőrizve maradjon fenn. Jelenleg maga a malom nincsen használatban, de a jövőben, további hálóhelyiségek kialakításával akár lakótérré is átalakítható lesz. Jelenleg csak a tulajdonosok gyermekei játszanak ott időnként, de mivel az év nagy részében bérlők lakják a villaházat, talán egyszer a vízimalom is kényelmes otthonná válik majd. A Hunsett Mill mögött felépült annak környezetbarát, fenntartható mása, így a kis vízimalom mostmár energia-függetlenített „árnyékával” kibővítve várja a látogatókat az Ant folyó partján.

A VELUX Magyarország Kft-ről
A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.
2012-ben a VELUX márka immáron ötödik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára. Harmadik alkalommal kapta meg a VELUX márka a Superbrands díjat idén, amely a fogyasztók felé nyújtott kiemelkedő teljesítményét példázza.

A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest