Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.30.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Szoros kapcsolatban a természettel - társasház a Sváb-hegyen

Bemutatjuk - 2012-11-28 16:46:27


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Építészek számára mindennapos kihívást jelenthet olyan épületek tervét elkészíteni, amelynek egyaránt alkalmazkodnia kell a funkcionalitás, az esztétika és a környezettudatos megvalósítás igényeihez. Már ez sem könnyű feladat, pláne, ha mindezek betartása mellett fontos szempont az is, hogy illeszkedjen az épület a környék jellegzetességeihez. Zöld környezetben, Budapest XII. kerületében, a Sváb-hegy oldalában készült el a négylakásos épület a T2.a Építész Iroda tervei alapján úgy, hogy megfeleljen a praktikus, tetszetős és energiatakarékos építészeti követelményeknek, miközben illik a környező házak stílusához is. A társasház tervezésére a megbízást Turányi Gábor és munkatársai kapták.

Az építészek az épület megformálása során az egyszerűségre törekedve teljesen letisztult formavilágot hoztak létre. Monumentális elemektől, túlcicomázott részletektől mentes, az egyszerűen nagyszerű elvnek megfelelő épület valósult meg a terveik nyomán. A XII. kerület egyik legszebb részén, a Sváb-hegyen található házak alkotta táj karakterét nem bontja meg az új épület azáltal, hogy figyelembe vették a szomszédos házak jellegzetességeit. A környékre jellemzően már kialakult nyeregtetős beépítési formát így tudatosan alkalmazták újra, de kiegészítették egy lapostetős épületrésszel. A két tömeg egymásba hatásával kialakult épület a hagyományok és a funkcionális követelményeket optimálisan elégíti ki, miközben nem lépi át az ésszerűség határait. A hagyományos, háromszög alakú forma és a sík felület kellemes harmóniája az építmény külalakját is tovább javítja.

Nem csak a társasház falain kívül fókuszáltak a tervezők arra, hogy esztétikus legyen az épület, de céljuk között szerepelt, hogy az a falai között is ízléses látványt nyújtson. Több lakás fér meg a falakon belül, mindegyikük kivitelezésével sikerült optikailag a lehető legtágasabb érzést kelteni.

A nagyméretű megnyitások a sok világosság biztosítása mellett a környéket is lakók szeme elé tárják. Mindemellett az ablakok a ház minél jobb hőszigetelő képességéhez is hozzájárulnak. Ahhoz, hogy ökológiai lábnyomukat a lehető legkisebbre csökkentsék a lakók, elengedhetetlen, hogy energiahatékony módszereket alkalmazzanak – a környezetbarát életmódon kívül így a megfelelő hőszigeteléssel ellátott lakás kiválasztása sem hagyható figyelmen kívül. Azáltal, hogy kevesebbet fűtenek télen, illetve minimalizálni tudják a légkondicionáló használatát, vagy egyáltalán nem válik szükségessé hűtőberendezést alkalmazni, Földünk érdekében cselekszenek. Közben viszont saját előnyükre is válik, ha lakásuk a fenntarthatóság elveit szem előtt tartva épült, hiszen a fűtés- és a villanyszámlájuk is jelentős mértékben csökkenthető.

A lakások nagyvonalú térszervezésével sikerült elérni, hogy bőséges természetes fény jusson a belső terekbe, és fantasztikus kilátás táruljon a külvilágra. A szabadtér és a beltér határai elmosódnak, eltűnik a négy fal közé zártság érzése. A minél több fény és a szép kilátás biztosítására tett erőfeszítések határozták meg a lépcsőház helyzetét és az emeleti lakások feltárását is. A lépcsőház a tájolás és a bevilágítás szempontjából a legkedvezőtlenebb helyre került, ugyanakkor az emeleti lakásokban elegáns, nagyvonalú előtér fogadja a belépőt, a bejárattal szemközti nagy üvegfelületeken át a kert hatalmas fenyői tárulnak fel.

A lakások – amellett, hogy napfényesek és szép kilátást kínálnak az ablakokból - magas színvonalú életvitelt is biztosítanak. A nagy terekben jól megférnek egymás mellett a tágas hálószobák, a remekül kihasználható gardróbhelyiségek is. Egyes lakásokban még szaunák is helyet kaptak a fürdőszobákban, lakóik legnagyobb kényelmét szolgálva azokban a hideg, sötét hónapokban is, amikor kevesebb természetes fény, melengető napsugár jut a falak közé.

A társasházban a tetőtéri szintet egyetlen nagy alapterületű lakás foglalja el, amelyhez tekintélyes méretű tetőterasz kapcsolódik. Általa még jobban érezhető a természet közelsége, tovább bővítve a lehetőségeket a lakók számára, hogy a szabad levegőn tartózkodhassanak.

A kilátás és a bevilágítás szempontjainak maradéktalan érvényesülését tették lehetővé a VELUX tetősík- és térdfalablakok kombinációi. Ezzel a megoldással nemcsak a nappali és az étkező, de a konyha és a fürdőszoba is intenzív kapcsolatba került a házat körülölelő, burjánzó, zöld környezettel.

Ezt támasztja alá a T2.a Építész Iroda építészeinek véleménye is: „A helyi építési szabályzat nem teszi lehetővé a tetősík felbillentését, ezért funkcionális szempontból előnyösnek ítéltük, ha a tetősíkablakot kiegészítjük egy homlokzati nyílászáróval. Ez a megoldás lehetővé tette a tömeg egyszerűségének megtartását, a párkány törés nélküli vonalvezetését, ugyanakkor különösen nagy és jól használható bevilágító felületeket sikerült létrehozni. A professzionális technikai megoldás azóta is kiválóan teljesíti feladatát, és különleges hangulatot jelent a lakásban.”
A VELUX Magyarország Kft-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.
2012-ben a VELUX márka immáron ötödik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára. Harmadik alkalommal kapta meg a VELUX márka a Superbrands díjat idén, amely a fogyasztók felé nyújtott kiemelkedő teljesítményét példázza.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest