Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
ROCKWOOL konferenciák a Comfort Budapest Szakkiállításon

Bemutatjuk - 2014-03-27 13:33:38


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az elmúlt évekhez hasonlóan a tavasz közeledtével idén is útjára indult a ROCKWOOL Hungary Kft. kezdeményezésében és közreműködésével megvalósuló konferencia- és továbbképzés sorozat. Az első rendezvények a Comfort Budapest Szakkiállítás során valósultak meg.

A kiállítás első napján az „Energia hatékony épület-felújítás a 2014. évi előírások tükrében” című konferencián vehettek részt az érdeklődők, ami a ROCKWOOL Hungary Kft. és a Társasházi Háztartás együttműködésében került megrendezésre. Az eseményen többek között az energiahatékony épületfelújítás, a tűzvédelem, a finanszírozási lehetőségek és a megváltozott jogszabályi környezet társasházakra való hatásának tárgyalására is sor került. A konferencia három fő részre tagolódott. Elsőként a megváltozott jogszabályi és támogatási környezet áttekintése, majd az előírások, végül a gépészet és a finanszírozás kérdései kerültek terítékre.

A rendezvény súlyponti kérdése a felújítások témája volt ezúttal. A nyitóelőadásban részletesen bemutatták a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia elkészítési folyamatát, módszertanát. Az előadó ismertetett egy hazánkban megvalósult energetikai felmérést is, ami kimutatta, hogy a magyarországi lakásállományban a felújított épületek többsége csak részleges felújításon ment keresztül. Az esetek 74 százalékában ablakszigetelésre, 62 százalékában homlokzati szigetelésre, 41 százalékában tetőszigetelésre, 36 százalékában fűtési rendszer-korszerűsítésre került sor és csak 2 százalékában alkalmaztak komplex, megújuló energiaforrásokat. A kutatásból az is kiderült, hogy ugyan az épület-felújítás a lakás ingatlanpiaci értékét 20-30 százalékkal növeli, de a felújítás kompexitásának hiánya miatt a háztartási kiadások csökkenése időleges, nem egyöntetű, és a megkérdezettek 10 százaléka pedig növekedésről számolt be. A felmérésben a megkérdezettek több mint 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem tekinti saját tulajdona értékét növelő befektetésnek az energia-hatékony felújítást, inkább állami feladatnak.

A felújítások kapcsán Mészáros János tűzvédelmi szakértő egy gyakran mellőzött szempontra, az épület felújítások tűzvédelmi kérdéseire hívta fel a figyelmet. Rámutatott, hogy a jogszabályok szerint elengedhetetlen a tervdokumentáció elkészítése, melynek része többek között a tűzvédelmi dokumentáció is. A szakértő kiemelte, hogy az építtető feladatai közé tartozik, hogy gondoskodjon a megfelelő (tűzvédelmi munkarésszel is rendelkező) kivitelezési dokumentáció meglétéről, illetve a felelős műszaki vezető kötelezettségét is hangsúlyozta, aki a kivitelezés során köteles megtartani és megvalósítani a tűzvédelmi követelményeket, és igazolnia kell a követelményeknek való megfelelőséget is.

A tűzvédelem kérdései kapcsán „Az ár nem műszaki paraméter!” hangsúlyozta Lestyán Mária építészmérnök. Előadásában kitért rá, hogy az építési termék beépíthetőségének feltételeit a CPR Rendelet (az Európai Parlament és a Tanács 305/2011/EU Rendelete) és a 275/2013 (VII. 16.) Korm. Rendelet határozzák meg. Kiemelte, hogy mindkettőben megtalálható a tűzbiztonság, az energiatakarékosság és hővédelem kritériuma, azonban a kereskedelmi ár nem, így nem is szabad a költséghatékonyságnak a megszabott kritériumok rovására menni.

A fűtések korszerűsítése kapcsán elhangzott, Budapesten jelenleg mintegy 29-30.000 elhasználódott, veszélyes, szerkezeti hibás béleletlen kémény van. Ez különösen fontos, mivel külön előadás foglalkozott a szén-monoxid mérgezéses esetekkel és a leggyakoribb veszélyforrásokkal.
A konferencia zárásaként az egyik nagy bank képviselője az energiahatékony épület felújítás pénzintézeti finanszírozásának szempontjait és lehetséges megoldásait ismertette.


Február 20-án a tavaszi konferenciasorozat a „IX. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia és továbbképzés” című rendezvénnyel folytatódott. A 2013. évi kamarai szakmai továbbképzéseket érintő előírások változásaihoz igazodva, a tűzvédelem területén működő szakmai szervezetek együttműködésében szervezett hagyományos februári tűzvédelmi konferencia programját az idei évben a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának szakmai továbbképzése adta.
A rendezvényre ellátogatók nem egy hagyományos konferenciának lehettek részesei, hanem egy szakmai továbbképzésnek, mely gyakorlati válaszokat adott elsősorban az építészeti tűzvédelem területén tevékenykedő szakemberek számára. A rendezvény címe a „teljesítményorientált tervezés az új szabályozási környezetben” volt, fő témája a CPR, a 275/2013 Korm. Rendelet, valamint a Tűzvédelmi törvény alapján megvalósuló kockázatalapú teljesítményorientált tervezés.

Az első előadásban Bérczi László tű. dandártábornok, Tűzoltósági Főfelügyelő a tűzvédelmi hatósági tevékenység változásairól beszélt. A katasztrófavédelmi szervek hatósági tevékenysége az utóbbi években kibővült így 2013-ban ezek a változások is hozzájárultak ahhoz, hogy az előző évhez képest a tűzvédelmi hatósági ellenőrzések száma 48 százalékkal növekedett (28.527 db), a tűzesetek száma 45,62 százalékkal (20.179 db), míg a tűzvédelmi szakhatósági ügyek száma 34,41 százalékkal csökkent. Elhangzott az a fontos információ is, hogy az új OTSZ megjelenése 2014. júniusára, hatályba lépése pedig szeptemberre várható.

Az építési termékek, építményszerkezetek tűzállósági teljesítmény jellemzőjének lehetséges igazolási esetei témáról Mészáros János tűzvédelmi szakértő és Lestyán Mária TSZVSZ Építészeti tűzvédelmi tagozat vezető beszélt. Az előadásban elhangzott, hogy a CPR rendelet esetében az építési termék elvárt műszaki teljesítményének jellemzőit a gyártó, míg a 275/2013. Korm. rendelet esetében a tervező adja meg. Rámutattak, hogy mivel a tűzvédelmi tervezés szaktevékenység és a tervezési munkára tervezési szerződést kell kötni, viszont ehhez 2014. március 15-től az új Polgári Törvénykönyv előírásai az irányadóak. Mindemellett a tervező csak olyan szakterületen végezhet tervezési vagy szakértői munkát, amelyhez megfelelő tervezői vagy szakértői jogosultsággal rendelkezik.

Kulcsár Béla okl. építészmérnök, tűzvédelmi szakmérnök a tartószerkezetek tűzvédelmi teljesítmény jellemzőinek kapcsán hangsúlyozta, hogy a tervezési folyamatban a tűzvédelmi és a statikus tervező együttműködése szükséges. Az engedélyezési- és kiviteli terv elkészítésének folyamatában az építész tervező, a statikus, a tűzvédelmi tervező vagy szakértő és a tűzvédelmi hatóság is részt vesz. Az előadó tűzállósági teljesítmény igazolásának lehetőségeit is bemutatta, melyet tűzvédelmi tervező vagy statikus végezhet különféle módszerekkel.

Ezt követően a továbbképzés „tartószerkezeti” és „épülertburok” elnevezésű blokkjában Orbán Imre építész tervező a tégla szerkezetek, Kotormán István okl. építészmérnök tartószerkezeti tervező a csarnok jellegű (pl. tetőfödém térelhatároló szerkezete, oldalfal, válaszfal stb.) szerkezetek, Lestyán Mária pedig a hőszigetelések, hőszigetelő épületburkok tűzvédelmi teljesítmény jellemzőinek meghatározásáról és igazolásának módjáról beszélt.

A ROCKWOOL Hungary Kft. közreműködésével megvalósuló két napos program azonban csak a kezdete a cég által tervezett tavaszi konferenciasorozatnak, mely a Construma nemzetközi építőipari szakkiállítás keretében folytatódik majd április elején.


Kapcsolódó linkek:

ROCKWOOL Hungary Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest