Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.21.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Lassul az építőipar bővülése a második félévben a szakértők szerint

Bemutatjuk - 2015-05-18 15:28:05


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2015. május 12-én tette közzé, hogy az építőipar termelése 12,7 százalékkal nőtt márciusban az egy évvel korábbival összevetve, jelentősen gyorsabban a februári 4,9 százaléknál.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke kiemelte: márciusban még kedvezőek az építőipar számai, és az első negyedévben is alágazatonként eltérő mértékben, de minden területen növekedés volt. E mögött még a 2013 év végén, 2014 év elején kötött nagy értékű építési szerződések határidőre történt teljesítése áll - mutatott rá.
Hozzátette: látni kell, hogy a kimagasló beruházási hullám után már a tavalyi év második felétől csökkennek az új megrendelések, s ez a visszaesés március végére a 30 százalékot is meghaladja. Ez azt vetíti előre, hogy a 1,5-2 éve leszerződött nagy értékű munkák befejezését követően, új munkák hiányában, az év közepétől megfordulhat a pozitív trend. Az építőipar a 2014-es év számait, a 2100 milliárd forint termelési értéket tudja majd hozni az idén is, de további kétszámjegyű éves növekedésre nem lehet számítani. Az év második felében a 2014-es magasabb bázist is figyelembe kell venni.

Az elnök szerint 2016-tól további növekedésre akkor nyílik majd csak lehetőség, ha a kormányzat tartani tudja az építési-beruházási célú megrendeléseit, amire sok esélyt nem látnak. További feltételek közé sorolta az uniós forrásból finanszírozott projektek mielőbbi megjelenését, és azt, ha a gazdaság élénkülésével együtt a mezőgazdaság, az idegenforgalom, a gépipar és az élelmiszeripar fenntartaná vagy bővítené a megrendeléseit. A lakásfelújításokra irányuló lakossági rendelések megjelenése is a jövő évi növekedés feltétele - mondta.

Párdi Zsófia, a TLE projektvezetője szerint bár az adatok biztatóak, nőtt az épületek építése, és az előző statisztika szerint nőtt a lakásépítések száma is, ezekből az adatokból nehéz bármilyen trendet kiolvasni, mivel nem látszik a hosszú távú koncepció a lakásépítések területén. Nem lehet tudni, hogy a lakásépítések területén milyen irányba halad az ország, milyen célszámok mellé milyen támogatások vannak rendelve - mondta.
Véleménye szerint problémát jelent, hogy az építőiparnak is nehéz a helyzete, nem tudja tervezni kapacitásait, és ez a szakképzésben is megjelenik. Azt szeretnék elérni, hogy a kormányzatban legyen egy, a területért felelős személy, aki választ adhat ezekre a kérdésekre. Azon dolgoznak, hogy az egyes pártok lakásügyi szakpolitikusait összegyűjtsék és egy asztalhoz ültessék - mondta.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője úgy vélte, hogy az építőipar teljesítményét nagy valószínűséggel az előző uniós fejlesztési periódus forrásaiból megvalósuló állami beruházások újabb hulláma dobta meg, amelyeknek december vége a határideje. A várakozásoknál jobban nőttek az útépítési és vasút-felújítási, valamint a közműfejlesztési beruházások és a speciális szaképítési ágazat beruházásai - mutatott rá. Várakozása szerint az építőipar újjáéledése az év végéig fog tartani, bár a megrendelések alacsony szintjéből arra lehet következtetni, hogy már a következő negyedévekben lassul a növekedés. A bank 6-7 százalék közöttire javítja előrejelzését az építőipari termelés idei bővülésére, míg a 2016-os mutatót 4 százalékra csökkenti.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest