Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Kell a magyar szakemberek megbecsülése

Bemutatjuk - 2015-07-20 13:48:30


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Egy friss felmérés szerint a piac élénkülése továbbra is rávilágít a szakemberhiányra. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége(ÉVOSZ) 400 céget megkeresve felmérte, hogyan értékelik helyzetüket az építőipari cégek 2015. első félévében, illetve milyen várakozásokkal tekintenek a következő időszakra.

Az árbevétel alakulására vonatkozó válaszok azt mutatják, hogy az építőipari cégek felénél az értékesítés nettó árbevétele 2015. I. félévben növekedett, de árbevétel-arányos jövedelmezőségük a válaszadók közel felénél így is 3% alatti. Várakozásaik szerint ez azonban a következő időszakban javulni fog. "A korábbi években az építőipar alacsony termelési szintje miatt szakemberhiányról nem számoltak be, azonban a piac élénkülése viszont felszínre hozza ezt a problémát. Így elsősorban szárazépítő, ács, bádogos, kőműves villanyszerelő szakmákban szenvednek hiányt a válaszadó cégek." – olvashatjuk az ÉVOSZ ma közzétett felmérésében.

A magyar szakemberek erkölcsi megbecsülése kiemelkedő szerephez kell, hogy jusson az elkövetkezendő időkben. Otthonainkat, gyermekeink óvodáját, iskoláját, az irodákat ahol dolgozunk mesteremberek építették és építik. Sajnos az építő szakmák elismerése, megbecsülése társadalmilag alacsonynak mondható, és egyre kevesebb és kevesebb fiatal választja hivatásul az építőipart. Vajon meg fog-e állni ez a tendencia? Mi lehet a megoldás? Hogyan lehet ezeket a szakmákat elismerni? Sőt: ismertté és megbecsültté tenni, hogy egyre több fiatal válassza majd hivatásul?

Szakemberek megbecsülése mellett az oktatás egészének átalakítására szükség van
A magyarországi hiányszakmák tízes listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak. Magyarországon hiány van jól képzett építőipari szakemberekből, így egy, a piacon jelentős szerepet betöltő cégnek szinte kötelessége, hogy az oktatásban szerepet vállaljon. "Ez motiválta a Mapei Kft.-t, amikor úgy döntött, hogy társadalmi felelősségvállalás programját az oktatás köré is szervezi és sokéves elméleti és gyakorlati szakmai tapasztalattal rendelkező oktatói, a cég fennállása során felhalmozódott tudásuk átadásával igyekeznek orvosolni ezt a problémát" - hangsúlyozza Markovich Béla ügyvezető.

Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát dolgozott ki a vállalat, hogy ezeket a nehézségeket megoldják az ügyvezető azt nyilatkozta, hogy "a meglévő munkaerőt, szakembertömeget kell képzéssel, fejlesztéssel, elismeréssel támogatni és határozottan eljött az ideje, hogy kormányszinten foglalkozzanak a magyarországi kivitelezési szakemberhelyzettel. Ha ezt a tendenciát nem állítjuk meg, néhány év múlva nem lesz, aki a kivitelezési munkákat meg tudja csinálni, nem lesz, aki otthonainkat, irodáinkat, álmaink épületeit megépítse majd" - fejezte ki aggodalmát az ügyvezető.

"A kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját szeretnék elismerni, és ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarországon javuljon e szakmák megbecsülése. Kapjanak nyilvánosságot, akik nap mint nap maradandót és szépet alkotnak számunkra. Azt is szeretnénk, ha a fiataloknak újra vonzóvá válna az építőipar, mert építeni a legcsodálatosabb dolog a világon. A Mesterek Mestere díjjal úgy gondoljuk, segítjük az építőipar kultúrájának fejlődését Magyarországon, emellett a legjobb szakembereket be is fogjuk mutatni a nagyközönségnek"- így foglalta össze a díj lényegét Markovich Béla, a díjat alapító vállalat ügyvezetője.

Az évente kiosztásra kerülő díjra minden, munkáját hivatásként, de mesteri szinten folytató, ma is aktív kőműves és burkoló szakember pályázhat. A díjról szakmai zsűri fog dönteni és közönségszavazás is lesz.

A pályázatok benyújtásának határideje 2015. szeptember 1. További információ a pályázatról www.mapei.hu/mesterekmestere címen található.


Kapcsolódó linkek:

Mesterek Mestere pályázat
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest