Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.08.08.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Piaci tendenciák a lakásépítések növekedése mögött

Bemutatjuk - 2016-11-07 13:29:57


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az év első három negyedévében az új lakások építése kismértékben, a kiadott engedélyek száma számottevően növekedett a KSH jelentése szerint. Ezzel egyidőben erősödő tendencia a minőségi építőanyagok használata, az energiahatékonyság, valamint a kulcsrakész házak építtetése. Egyre kevésbé éri már meg egyedül bajlódni az építkezéssel.

“Az építőanyag kereskedők beszámolói szerint a korábbi hónapokhoz képest lankadni látszik a lakásépítések lendülete, de még mindig elég nagy az érdeklődés a szerkezetépítéshez használt anyagok iránt. Az átlagot Budapest és Közép-Magyarország húzza, ahol a tavalyinál lényegesen nagyobb az építési kedv” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője, ÉVOSZ elnökségi tag.

Energiahatékony tendenciák
Tapasztalatok szerint a családi házaknál az építtetők egyre inkább törekednek a minőségre. Fontos szempont az energiahatékonyság, hogy az újonnan épülő ház minél alacsonyabb üzemeltetési költséggel legyen üzemeltethető. Sok helyen igyekeznek úgy építeni a lakásokat, hogy az üzemeltetéshez megújuló energiaforrásokat használjanak, jellemzően geotermikus és napenergiát.

Azonban mindez nem minden esetben igaz az épített lakásokra, ahol a generálkivitelező döntésétől függ az építőanyagok minősége és az energiahatékonyság – melyek sajnos nem minden esetben a legfontosabb szempontok.

Fejlődő kivitelezők
Egyre erősödő tendencia, hogy nő a kivitelezők által kulcsrakészre épített házak és lakások száma. A tendencia mögött három tényező húzódik. Talán a legfontosabb az anyagi megfontolás: egy kivitelező által kulcsrakészre megépített lakás, vagy családi ház esetén alkalmazható az öt százalékos áfa kulcs, ami önmagában is elég nyomós indok lehet.

Másrészről egyre többen látnak lehetőséget abban, hogy telket vásárolva, arra családi házakat, vagy társasházat építve értékesítsék a lakásokat, befektetési céllal.

Végül egyre javul az építő cégek szolgáltatásának minősége és színvonala is. Mivel a megrendelők egyre tájékozottabbak, egyre magasabb elvárásokat támasztanak a kivitelezőkkel szemben a szolgáltatás színvonalát illetően is. Erre válaszul megjelentek a kulcsrakész családi ház és lakásépítésre specializálódott, magas színvonalon szolgáltató vállalkozások.

Ezek a tendenciák együttesen azt eredményezik, hogy egyre kevésbé éri meg, hogy az építtető maga bajlódjon az építkezéssel – mondta Markovich Béla.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest