Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.08.08.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Növekedhet a beton szerepe a kortárs építészetben

Bemutatjuk - 2017-01-11 15:34:01


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Egyre keresettebbek a kortárs építészeti formanyelvhez illeszkedő alacsony dőlésszögű tetőmegoldások. Korábban a 12 fokos vagy annál alacsonyabb dőlésszögű tetők esetében a fémlemezfedés volt az elsődleges megoldás, ma viszont már létezik olyan cserép, amely költséghatékonyabb, halkabb és tartósabb megoldást jelent a fémlemeznél.

A betoncserepek legújabb generációja a lemezfedés alternatívája
A kortárs építészeti trendekhez igazodva egyre laposabb lett a tetők hajlásszöge az elmúlt 3-4 évben. Egyre keresettebbek lettek a sík, egyenes vonalú felületek és fedőanyagok. 12 fok alatt eddig csak kompromisszumos tetőmegoldás létezett: a trendi és stílusos lemezfedés. Ez az alternatíva viszont kiemelkedő esztétikuma ellenére nem volt ideális megoldás más fedőanyagokhoz képest költséghatékonyság, viharállóság és zajcsillapítás szempontjából is.


„A 2016-os Construma kiállításon bemutatott, és díjjal is jutalmazott 7 fokos intelligens tetőrendszer kifejezetten az építészeti trendeket követve az alacsonyabb tetőhajlásszögre tervezték. A betoncseréppel megvalósított, kizárólag a Bramac kínálatában elérhető 7 fokos tetőrendszer 50%-os költségmegtakarítást jelenthet az igazán minőségi lemezfedéshez képest az anyagköltséggel, tetőtartozékokkal és munkadíjjal is számolva.” – fogalmazott Viniczai Róbert építész, a Bramac alkalmazástechnikai vezetője.

Tetődőlésszög kontra vízzáróság
Minél laposabb egy tető hajlásszöge, annál fokozottabb vízterhet jelent a fedés számára. A fémfedés korcolással vagy tömített korcolással készül, alá pedig alátétlemezt, szellőző alátétszőnyeget helyeznek, hogy a külső és belső nedvességgel szemben is ellenálló legyen. A lemez önmagában egy nagyméretű és könnyű anyag, így a mai szélsőséges időjárási viszonyok könnyebben kárt tehetnek benne, mint egy nagyobb elemsúlyú héjalással fedett tetőben. A szél könnyebben belekap, és megbonthatja a fémlemez tetőt, ha nincs megfelelően rögzítve. A fémlemez ezen kívül kevésbé csillapítja az időjárás okozta zajt, sőt akár jobban fel is erősítheti, mint más fedőanyagok. A Bramac által használt 7 fokos intelligens tetőrendszernél egy úgynevezett esőlabirintust alakítottak ki a cserépen, ami 99%-ban százalékban önmagában megakadályozza a nedvesség bejutását, emellett természetesen itt is alkalmaznak vízhatlan alátéthéjazatot, ezért teljes deszkázat kialakítására van szükség a tetőfólia alatt a tökéletes vízzáróság érdekében.

Költséghatékony alacsony hajlásszögű tető
A fémfedés kialakítása időigényesebb, mint a cseréphéjazaté, a bádogos ráadásul magasabb munkadíjjal dolgozik, mint a tetőfedő, mivel komplexebb munkáról van szó, így a kivitelezés költsége is magasabb. Egy minőségi lemezfedés négyzetméter ára megközelítőleg kétszeres a hét fokos cserépfedéshez képest. Ennek a betoncserép fedésnek a kialakítása még a kiegészítő rendszerelemek használatával is költséghatékonyabb: egy 100 négyzetméteres tető esetében átlagosan 900 000 Ft megtakarítást jelent, nem beszélve arról, hogy egy esetleges javítás, vagy energia-hatékony megoldások utólagos kialakítása esetében a cseréptető könnyebben megbontható, átalakítható.

Minőségi, környezettudatos és esztétikus megoldás 12⁰ alatt
A 7 fokos intelligens tetőrendszer kialakítása letisztult és stílusos, emellett hordozza a beton cserépfedés minden egyéb előnyét is: tartós, méret- és színtartó. A Bramac betoncserép 500 fagyás-olvadás ciklusra tesztelt, és akár 7 decibellel jobban csillapítják a zajt más tetőfedőanyagokhoz képest. A nádat és a fazsindelyt leszámítva a beton tetőfedőanyagnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, tehát a legkevesebb környezeti szennyeződés szabadul fel az előállítása, élettartama illetve a megsemmisítése során. A betoncserepek gyártása energiahatékonyabb és 50%-kal kevesebb CO2 kibocsátással jár, mint más fedőanyagoké, mivel az összetevő alapanyagok közül kizárólag a cement előállítása történik magas hőfokon (~20%-os részarány).
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest