Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.08.08.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Minőségi párbeszéd a minőségi építésügyért - MINNOTECH 2017

Bemutatjuk - 2017-02-03 14:28:58


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az építőipari minősítésekkel, vizsgálatokkal, ellenőrzésekkel és innovatív technológiákkal foglalkozó Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) 2016-ban indított párbeszédet a magyar építőipar meghatározó szereplői között a MINNOTECH elnevezésű rendezvényével.

A hiánypótló konferencia sikerére építve, hagyományteremtő szándékkal az ÉMI szervezésében 2017. január 31-én és február 1-jén ismét egy asztalhoz ültek a magas- és mélyépítés, az út- és vasútépítés, a tervezés, a kivitelezés, a minőségellenőrzés szakemberei, valamint az innováció, az oktatás és az építészetpolitika képviselői.

Amint azt dr. Henn Péter, az ÉMI vezérigazgatója a rendezvényen elmondta, figyelemreméltó és fontos az ágazat számára, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is több mint kétszáz szakember vett részt a rendezvényen. Ez a magas létszám is mutatja, hogy nagy igény van a szakmában a párbeszédre. A döntéshozók, hatósági munkatársak és a vállalati szektor szereplői számára mégis kevés olyan platform áll rendelkezésre, ahol friss és egységes információhoz juthatnak, valamint megoszthatják egymással gondolataikat. Erre a hiányra reagál a MINNOTECH konferenciasorozat.

A minőségi épített környezet elérése érdekében elengedhetetlen, hogy az ágazatban dolgozók egy közösen kialakított és elfogadott célért, valamint egységes irányelvek alapján végezzék munkájukat. Ez különösen azért fontos – írta Füleky Zsolt építészetért és építésügyért felelős helyettes államtitkár és dr. Henn Péter, az ÉMI vezérigazgatója a Magyar Építőipar folyóirat MINNOTECH különszámában –, mert az építőipar jelentősége a 2014-2020 közötti időszakban egyre inkább erősödik, gazdasági hozzájárulásának aránya elérheti a 7 %-ot. Éppen ezért az ágazat felelősségét is azonosítani kell: az építőipar innovatív építőanyagokkal és technológiákkal, hatékony eljárásokkal, környezetbarát és energiahatékony megoldásokkal, illetve mindezeket eredményező együttműködésekkel a fenntartható gazdaságfejlesztés katalizátora lehet – emelték ki a szakemberek.

Az együtt gondolkodás, az irányok és célok közös meghatározása azonban nem csupán az építőipar folyamatos erősödése és a gazdaságban betöltött meghatározó szerepe miatt lényeges. A minőségi épített jövő mindannyiunk érdeke – írta Füleky Zsolt és dr. Henn Péter a MÉi folyóirat köszöntőjében –, ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha mi, az építőipar szakemberei és meghatározó szereplői együtt teszünk a minőség emelkedéséért és megtartásáért, amihez kiváló kiindulópontot jelent a MINNOTECH konferencia.

A Velencén megrendezett MINNOTECH 2017 – Párbeszédben az építésügyi minőségért és innovációért konferencia célja az volt, hogy a kormányzati döntéshozók, a perspektivikus iparágak képviselői, a tudásközpontok, a piacosítást támogató és a hídképző szervezetek párbeszédét egy közös iparfejlesztési platform kialakítása, és konkrét ipari innovációs együttműködések felé terelje.

A konferencia résztvevői az ágazat meghatározó szereplői által bemutatott vitaindító prezentációk és kerekasztal beszélgetések segítségével folytathattak párbeszédet, és gondolkodhattak közösen a fejlődés lehetőségeiről a minőségüggyel, a műszaki szabályozással, az építésfelügyelettel, az intelligens technológiákkal és a kormányzati célokkal kapcsolatban.

A szakmai információk, adatok összegyűjtésének, valamint ezek elérhetővé tételének és használatának jelentősége a szakmában, az innovatív és környezetkímélő megoldások és alkalmazásuk, továbbá a fenntarthatóság meghatározó gondolatai voltak a konferenciának. A jelenlévők megismerhették többek között részletesebben az ÉMI, a Miskolci Egyetem, a BorsodChem és a BOSCH részvételével Miskolcon, mintegy 5 milliárd forint innovációs támogatással megvalósuló Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozásának projektjét, és bővebb információt kaptak az építésügyet érintő jogszabályváltozásokkal kapcsolatban is. Lényeges gondolatként fogalmazódott meg az előrelátás, előre tervezés, valamint a közös gondolkodás és tettek jelentősége az építésügyben, továbbá konkrét példákon keresztül bizonyosodhattak meg az építőipari együttműködések hasznosságáról.

Abban a konferencia minden jelenlévője egyetértett, hogy a magas minőségben és fenntarthatóan megvalósított épített környezetet létrehozni (anyaghasználat, kivitelezési minőség, funkcionalitás és épületüzemeltetés) csak az építésben érintett szereplők rendszeres párbeszédével és egy emelt szintű szakmai megvalósítást támogató környezet létrehozásával lehet. A magyar építési kultúra megújításában a MINNOTECH is szerepet vállal.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest