Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.06.19.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Rézcsöves padlófűtés - modern, takarékos és környezetbarát rendszer

Bemutatjuk - 2004-08-17 16:37:27


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az ember számára a legjobb hőérzetet a felületfűtések sugárzó hője biztosítja. Közérzetünk egy adott helységben attól függ, milyen a környezetünkből felvett és az oda leadott hőmennyiség egyensúlya. Ha túl sok hőt sugárzunk környezetünk felé, akkor fázunk. Ha a kilégzéssel, párologtatással és sugárzással leadott hőmennyiségünk egyensúlyban van a környezetünkből felvett hőmennyiséggel, akkor jó a közérzetünk.

Fontos továbbá a hőmérséklet különbség az adott helységben a függőleges és vízszintes síkok mentén. Bebizonyosodott, hogy közérzetünk akkor a legjobb, ha ezen hőmérséklet-különbségek a lehető legkisebbek, vagyis egyenletes a hőmérséklet, nincs légmozgás és hőáramlás. Ideális hőmérséklet-eloszlás a függőleges sík mentén az, ha a padló felületéhez közel a hőmérséklet 2°C-al magasabb, mint fejmagasságban. Az összes fűtési rendszer közül a padlófűtés közelíti meg legjobban ezt az ideális állapotot, amint azt az 1. ábra mutatja.

1. ábra Hőmérséklet-eloszlás a függőleges sík mentén:
1. ideális, 2 padlófűtés, 3. konvekió, 4. mennyezetfűtés

A padlófűtés rendszereket alacsonyabb vízhőmérsékleten üzemeltetjük. Még a leghidegebb külső hőmérséklet esetén sem szükséges, hogy a fűtővíz hőmérséklete elérje az 50°C-t. Ennek feltétele azonban természetesen az épület megfelelő hőszigetelése, valamint a szakszerűen megtervezett padlófűtési rendszer. A beruházó az alábbi előnyöket élvezi:

- Az összes energiatípus felhasználható fűtésre padlófűtés esetén. A hagyományos (földgáz) mellett kiválóan alkalmazhatók a megújuló, környezetbarát energiaforrások, pl. a hőszivattyú és a napkollektorok.

- Az egyenletes hőmérsékletnek és a hősugárzó felületnek köszönhetően a szobahőmérséklet akár 2°C-al is csökkenthető, összevetve a hagyományos, radiátoros fűtéssel. Ennek következtében kisebb a hőveszteség a szoba határoló felületein, így kb. 12 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

- A fűtővíz alacsonyabb hőmérsékletének köszönhetően csökken a kazán és a vezetékek hővesztesége is.

- Amennyiben a padlófűtés a helység teljes hőszükségletét fedezi, nincs szükség radiátorokra, így azok nem zavarják a belsőépítészeti képet, és több helyünk marad a bútorok elhelyezésére.

A rézcsöveket évtizedek óta alkalmazzuk fűtési rendszerek szerelésére. Nem ismeretes olyan eset, hogy szakszerűen tervezett és kivitelezett rézcsöves fűtési rendszer meghibásodott volna, élettartamuk meghaladja az épületét. Könnyen belátható a rézcsövek padlófűtéshez való alkalmazásának legfőbb előnye, a hosszú élettartam, ha tekintetbe vesszük a padló alatti meghibásodások javításának nehézségeit és költségességét. A rézcső alkalmazásának előnyei fűtésrendszerekben:

- Több évtizedre szóló, megbízható korrózióállóság
- A csövek nem öregszenek
- A réz hőtágulása alacsonyabb, mint a műanyag csöveké. Padlófűtés esetén a rézcső hőtágulása közelíti meg legjobban, az esztrich hőtágulását
- A csövek jól viselik a magas hőmérsékletet, ellenállnak a szabályozás esetleges hibájából adódó hirtelen hőmérsékletemelkedésnek is
- A rézcsövek ellenállnak a fűtővízhez adagolt kémiai anyagoknak (vízlágyítók, oxigén lekötésére szolgáló adalékok)
- A rézcső garantáltan oxigéndiffúzió-mentes. A csövek falán az oxigén nem tud a rendszerbe diffundálni, így a kazán acélköpenye vagy az osztó-gyűjtő védve van a korróziótól.
- A rézcsövek szerelése egyszerű, gyors és költséghatékony
- A kötések (padlófűtés esetén keményforrasztás és présidomos kötés) biztonságosak és egyszerűek. A kötéstechnikát minden képzett szerelő ismeri.

Rézcsöves padlófűtési rendszer - CUPROTHERM(R)

A Cuprotherm rézcsöves padlófűtési rendszer lágy (R220) rézcsőből készül, 12×0,7 és 14×0,8 méretben, 50 m-es tekercsben, műanyagbevonattal, vagy anélkül készül. A műanyagbevonatos cső az esztrichbe, a bevonat nélküli aszfaltba fektethető. A műanyag bevonatnak több funkciója van. Védi a rézcsövet a szállítás, szerelés és az üzem közbeni mechanikus sérülésektől, a külső kémiai hatásoktól (pl. az esztrichben lévő agresszív adalékoktól). Lehetővé teszi a rézcső akadálytalan hőtágulását, felveszi a hőtágulás egy részét az ívekben.

A rendszer szereléstechnológiája (fektetés esztrichbe):

- Kiegyenlítő beton a födémre
- Nedvesség elleni szigetelés
- Szigetelés elhelyezése a kerület mentén a falakra
- Hőszigetelés (felületén kijelölt hálóval, vagy hőszigetelésre fektetett hálóval)
- Csőkígyó elhelyezése, rögzítése csőrögzítő horgokkal
- Az ívek kipárnázása szalagokkal, a hőtágulás felvételére. Csak 5m-nél nagyobb szakasz esetén szükséges, ez alatt a hőtágulást felveszi a műanyagbevonat.
- Nyomáspróba (10 bar 24 órán keresztül)
- Esztrich fektetése

2. ábra Cuprotherm rendszer - a csövek rögzítése a hálóra, az ívek kipárnázása.3. ábra Rézcsöves felületfűtések - a láthatatlan hőForrás: Magyar Rézpiaci Központ


Kapcsolódó linkek:

www.hcpcinfo.org
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest