Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2017.08.16.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Rézcsöves padlófűtés - modern, takarékos és környezetbarát rendszer

Bemutatjuk - 2004-08-17 16:37:27


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az ember számára a legjobb hőérzetet a felületfűtések sugárzó hője biztosítja. Közérzetünk egy adott helységben attól függ, milyen a környezetünkből felvett és az oda leadott hőmennyiség egyensúlya. Ha túl sok hőt sugárzunk környezetünk felé, akkor fázunk. Ha a kilégzéssel, párologtatással és sugárzással leadott hőmennyiségünk egyensúlyban van a környezetünkből felvett hőmennyiséggel, akkor jó a közérzetünk.

Fontos továbbá a hőmérséklet különbség az adott helységben a függőleges és vízszintes síkok mentén. Bebizonyosodott, hogy közérzetünk akkor a legjobb, ha ezen hőmérséklet-különbségek a lehető legkisebbek, vagyis egyenletes a hőmérséklet, nincs légmozgás és hőáramlás. Ideális hőmérséklet-eloszlás a függőleges sík mentén az, ha a padló felületéhez közel a hőmérséklet 2°C-al magasabb, mint fejmagasságban. Az összes fűtési rendszer közül a padlófűtés közelíti meg legjobban ezt az ideális állapotot, amint azt az 1. ábra mutatja.

1. ábra Hőmérséklet-eloszlás a függőleges sík mentén:
1. ideális, 2 padlófűtés, 3. konvekió, 4. mennyezetfűtés

A padlófűtés rendszereket alacsonyabb vízhőmérsékleten üzemeltetjük. Még a leghidegebb külső hőmérséklet esetén sem szükséges, hogy a fűtővíz hőmérséklete elérje az 50°C-t. Ennek feltétele azonban természetesen az épület megfelelő hőszigetelése, valamint a szakszerűen megtervezett padlófűtési rendszer. A beruházó az alábbi előnyöket élvezi:

- Az összes energiatípus felhasználható fűtésre padlófűtés esetén. A hagyományos (földgáz) mellett kiválóan alkalmazhatók a megújuló, környezetbarát energiaforrások, pl. a hőszivattyú és a napkollektorok.

- Az egyenletes hőmérsékletnek és a hősugárzó felületnek köszönhetően a szobahőmérséklet akár 2°C-al is csökkenthető, összevetve a hagyományos, radiátoros fűtéssel. Ennek következtében kisebb a hőveszteség a szoba határoló felületein, így kb. 12 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

- A fűtővíz alacsonyabb hőmérsékletének köszönhetően csökken a kazán és a vezetékek hővesztesége is.

- Amennyiben a padlófűtés a helység teljes hőszükségletét fedezi, nincs szükség radiátorokra, így azok nem zavarják a belsőépítészeti képet, és több helyünk marad a bútorok elhelyezésére.

A rézcsöveket évtizedek óta alkalmazzuk fűtési rendszerek szerelésére. Nem ismeretes olyan eset, hogy szakszerűen tervezett és kivitelezett rézcsöves fűtési rendszer meghibásodott volna, élettartamuk meghaladja az épületét. Könnyen belátható a rézcsövek padlófűtéshez való alkalmazásának legfőbb előnye, a hosszú élettartam, ha tekintetbe vesszük a padló alatti meghibásodások javításának nehézségeit és költségességét. A rézcső alkalmazásának előnyei fűtésrendszerekben:

- Több évtizedre szóló, megbízható korrózióállóság
- A csövek nem öregszenek
- A réz hőtágulása alacsonyabb, mint a műanyag csöveké. Padlófűtés esetén a rézcső hőtágulása közelíti meg legjobban, az esztrich hőtágulását
- A csövek jól viselik a magas hőmérsékletet, ellenállnak a szabályozás esetleges hibájából adódó hirtelen hőmérsékletemelkedésnek is
- A rézcsövek ellenállnak a fűtővízhez adagolt kémiai anyagoknak (vízlágyítók, oxigén lekötésére szolgáló adalékok)
- A rézcső garantáltan oxigéndiffúzió-mentes. A csövek falán az oxigén nem tud a rendszerbe diffundálni, így a kazán acélköpenye vagy az osztó-gyűjtő védve van a korróziótól.
- A rézcsövek szerelése egyszerű, gyors és költséghatékony
- A kötések (padlófűtés esetén keményforrasztás és présidomos kötés) biztonságosak és egyszerűek. A kötéstechnikát minden képzett szerelő ismeri.

Rézcsöves padlófűtési rendszer - CUPROTHERM(R)

A Cuprotherm rézcsöves padlófűtési rendszer lágy (R220) rézcsőből készül, 12×0,7 és 14×0,8 méretben, 50 m-es tekercsben, műanyagbevonattal, vagy anélkül készül. A műanyagbevonatos cső az esztrichbe, a bevonat nélküli aszfaltba fektethető. A műanyag bevonatnak több funkciója van. Védi a rézcsövet a szállítás, szerelés és az üzem közbeni mechanikus sérülésektől, a külső kémiai hatásoktól (pl. az esztrichben lévő agresszív adalékoktól). Lehetővé teszi a rézcső akadálytalan hőtágulását, felveszi a hőtágulás egy részét az ívekben.

A rendszer szereléstechnológiája (fektetés esztrichbe):

- Kiegyenlítő beton a födémre
- Nedvesség elleni szigetelés
- Szigetelés elhelyezése a kerület mentén a falakra
- Hőszigetelés (felületén kijelölt hálóval, vagy hőszigetelésre fektetett hálóval)
- Csőkígyó elhelyezése, rögzítése csőrögzítő horgokkal
- Az ívek kipárnázása szalagokkal, a hőtágulás felvételére. Csak 5m-nél nagyobb szakasz esetén szükséges, ez alatt a hőtágulást felveszi a műanyagbevonat.
- Nyomáspróba (10 bar 24 órán keresztül)
- Esztrich fektetése

2. ábra Cuprotherm rendszer - a csövek rögzítése a hálóra, az ívek kipárnázása.3. ábra Rézcsöves felületfűtések - a láthatatlan hőForrás: Magyar Rézpiaci Központ


Kapcsolódó linkek:

www.hcpcinfo.org
A rovat további cikkei

EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Egy év alatt ötszörösére duzzadt a Magyar Építőipari Szakember Közösség
Tradíció és innováció - tető az építészetben
Újra lehet pályázni a Mesterek Mestere Díjra
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2017. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest