Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Építész Spektrum:Üzemi és használati víz elleni szigetelések

Bemutatjuk - 2004-10-20 16:09:19


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az üzemi és használati víz elleni szigetelések gyakorlatában gyakran előforduló jelenség, hogy a tervezők vagy vállalkozók az adott nedvességhatásoknak és védelmi igényszinteknek nem megfelelő megoldásokat alkalmaznak. Ez az írás talán segítséget nyújt az eligazodásban.

A nedvességhatások

Mérsékelt a nedvességhatás, ha a ''vizes'' üzem ellenére csak ritkán, és kis intenzitással lép fel a nedvesség (pl. padlóösszefolyó nélküli fürdőszoba, WC-helyiség, kézmosók, lakások konyhái, középületek teakonyhái stb.)

Közepes, azaz szakaszos nedvességhatás adódik minden olyan helyiségben, ahol az OTÉK vagy az ÁNTSZ előírásai szerint padlóösszefolyó szükséges (pl. piszoár, konyhák tálalói, fürdők és uszodák fertőtlenítést igénylő közlekedői és egyéb területei, az időszakosan csurgalékvízzel terhelt gépházak, kazánházak stb.)

Fokozott a nedvességhatás minden folyamatosan vagy szakaszosan, de nagy intenzitással igénybevett helyiségben (pl. üzemi mosdók, zuhanyozók, konyhák főző és mosogató helyiségei, fűrdők és uszodák medenceterei, vizes üzemű gépházak stb.)

A védelmi igények

Általános védelmi igényről beszélhetünk, ha a terhelt helyiség alatt azonos jellegű, vagy alárendelt hasznosítású tér (pl. közlekedő, semleges rendeltetésű raktár, gépkocsitároló stb.) helyezkedik el.

Védett térnek tekinthető a huzamos emberi tartózkodás céljait szolgáló helyiségek (pl. lakóhelyiségek, munkahelyek, közösségi helyiségek stb.) csoportja.

Fokozottan védett tér különleges rendeltetés esetén adódik (pl. számítógépközpont, ipari öntvények gyártására szolgáló vagy gyógyszeripari technológiai terek, reprezentatív helyiségek stb.)

Szerkezetkialakítás

Az üzemi-használati víz elleni szigetelések szerkezetkialakítása az igénybevétel és a szigetelt helyiség alatti tér védelmi igényszintje függvényében az alábbi lehet (lásd az 1. sz. táblázatot is):

- vízzáró burkolatok (rugalmas ragasztóba fektetett kerámia, vízzáró PVC burkolatok, vízzáró rugalmas műgyanták)
- bevonatszigetelés feletti ragasztott kerámia (kontakt padló)
- független, teljes értékű szigetelés (burkolati és szivárgó rétegek alatti bevonatszigetelés, bitumenes vagy műanyaglemez szigetelés)
- kettős szigetelés.

Az üzemi-használati víz elleni szigetelés önmagában soha sem egyetlen réteg; egyrészt kiegészítő rétegei vannak, másrészt - mint minden más szigetelés - csak az aljzat- illetve a burkolati-felépítményi szerkezetekkel együtt alkalmas feladata ellátására. Egyes szerkezetkialakítások esetén az alább felsorolt rétegek összeolvadhatnak, és egyben több funkciót is elláthatnak.


Az üzemi- használati víz elleni szigetelés szerkezetelemzése során az alábbi funkcionális rétegek megkülönböztetése szükséges:

- a szigetelés aljzata
- szigetelés, ennek rétegei: felületkiegyenlítő, alátét, vagy kellősítő réteg,
szigetelés,
védőréteg;
- burkolati rétegek: szivárgó, vízelvezető réteg,
a burkolat aljzata,
burkolat és annak ágyazó-ragasztó rétege.

A szigetelés aljzata

Az aljzattal kell biztosítani a szigetelés előírt lejtését, a hajlatok és élek megfelelő lekerekítését, és a víznyelők környezetének besüllyesztését.

A szigetelés aljzatával szemben támasztott követelmények általában technológia-függők; a teljes felületen tapadó bevonatszigetelések esetén szigorúbb követelmények teljesítése szükséges: itt a felület egyenletessége, por- és szennyeződésmentessége, valamint a hőmérsékleti és páratartalmi jellemzők meghatározó szerepet játszanak. A hőmérsékletváltozásból eredő mozgások felvételére az aljzat kialakításánál gondolni kell (2. sz. táblázat).

A szakcikk folytatásában az üzemi-használati víz elleni szigetelés technológiáit mutatja be szerzőnk, mint például:

Vízzáró burkolatok
Kontakt padlók
Lemezes szigetelések
Kettős szigetelések
A burkolati felépítményi rétegek


Összefoglalás

Az üzemi-használati víz elleni szigetelések a mindenkori igénybevételnek megfelelően többféle technológiával is megvalósíthatók.
A legnagyobb biztonságot nyújtó lemezes szigetelések síkján a pangó vizek kialakulása a megfelelő lejtéssel, felületszivárgó beépítésével és vízelvezetéssel elkerülhető.
E szigetelések számára a csőszerelési és burkolási munkák jelentik a legnagyobb veszélyt, ezek ellen hatékony védőrétegek (pl. félkemény PVC, felületszivárgó, gumiőrlemény-lemezek stb.) beépítése szükséges, de az egyes szakmák munkaterület átadás-átvétele, illetve a már elkészült munkák épségének megóvása az építéshelyi műszaki ellenőrzés feladata is.
A burkolati és szigetelési szerepet egyesítő, ún. ''kontakt'' burkolatok több szempont együttes teljesülése (a bevonatszigetelés, ragasztó, hézagoló, rugalmas hézagképző anyagok rendszersaját használata, és egyenértékű részletképzések) esetén nyújtanak vízhatlanságot. Ezek számára a későbbi beavatkozás (pl. javítás, csőszerelés, burkolatcsere stb.) jelent veszélyforrást, mert az eltelt idővel arányosan csökkenhet a rétegekbe rejtett szigetelési szerep ismerete, illetve fontosságának mérlegelése.

Mind a ''kontakt'' padlóknál, mind a rugalmas ragasztással fektetett burkolatoknál nagyban csökkentheti a hosszú távú alkalmasságot, hogy e munkák nem a szigetelő, hanem a burkoló szakma érdekkörébe tartoznak, így a szigeteléssel kapcsolatos szempontok gyakran a burkolási munkák szempontrendszere alá rendelődnek.

Szerző: Horváth Sándor okleveles építészmérnök, egyetemi adjunktus, az ÉMSZ elnöke.
A cikket teljes egészében az Építész Spektrum 2004/5 lapszámában a 10-14. oldalon találhatják meg.


Tisztelt Tervező, Kivitelező Kollégák!

Az Építész Spektrum 2004/5. lapszámában P. Nagy József professzor úr folytatja sorozatát; most a födémek lépéshangszigetelésével kapcsolatos tudnivalókkal bővíthetik ismereteiket.
A födémek- és padlószerkezetek üzemi- és használati víz elleni szigeteléseiről, a védelmi igények és a szerkezetkialakítás kapcsolatáról, a kivitelezés feltételeiről és szabályairól olvashatnak Horváth Sándor cikkében (lásd. a fenti cikk kivonatot).
Szántó László ezúttal sem tagadta meg önmagát: most egy 11x12 cellás bádogos ''mátrix''-ot szerkesztett, és 45 helyen rá is bökött a cellákra: hol metszetekben, hol perspektívákban láthatják a legizgalmasabb tetőrészleteket, és olvashatnak is ezek bádogos munkáiról.
Egy 96 éves iskolaépület elöregedett tetőfedéséről és annak kiváló minőségű felújításáról láthatnak ''ilyen volt ilyen lett'' alapú képsorozatot.
Kontrasztként bemutatunk két tetőt, amelyeknél a szakszerűtlen tetőfedő és bádogos munka idő előtt okozta a szerkezetek károsodását, az épületek beázását.
A Magyar Építész Kamara évről-évre kitűnteti a világhírű Csonka Pál professzor úrról elnevezett éremmel azokat az építészeket és mérnököket, akik munkásságukkal maradandót alkottak. Idén Fekete Szilárd-Orosz József alkotópáros soproni és győri házait mutatjuk be ''Az építész kedvenc házai'' rovatunkban.
Az íves falszerkezetek kialakításának egy kevéssé ismert eljárásáról, a tömörítéses hajlításról olvashatnak a Soproni Faipari Egyetem professzora, Dr. Szabó Imre cikkében.
Szakács György ''Hogyan csinálták anno...'' sorozatában ezúttal hajdani hullámos és hornyolt cserépfedéseket mutat be.

Az Építész Spektrum aktuális lapszáma - előfizetésben is - megvásárolható a Spektrum Lap- és Könyvkiadó Kft. szerkesztőségében. A folyóirat korábbi lapszámainak tartamát megtekinthetik a www.spektrumkiado.hu weboldalon. A korábbi lapszámok a készlet erejéig visszamenőleg is megrendelhetők - egyes hiányzó lapszámok CD változatban.
Bővebb információ: Gerebenics Éva, telefon: 1/465-0248, e-mail: titkarsag@spektrumkiado.hu.Kapcsolódó linkek:

www.spektrumkiado.hu
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest