Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók



  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ





Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum




Háztartások elektromos hálózatának biztonsága

Bemutatjuk - 2004-11-29 14:32:40


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Európa büszke a jól karbantartott, régi épület-örökségére, amely történelmét és a régió különböző stílusirányzatait mutatja. Az öregebb épületek használatának és karbantartásának kultúrája folytatódik - az aktuálisan befejezett új épületek a létező lakásállomány 0,5%-át képezik. Az európai lakásállomány 60%-a 30 év fölötti, és minden évben a meglévő lakások újabb 1%-a lép be ezen kategóriába. A meglévő lakásállomány csak 0,32%-a kerül felújításra évente, az öregedő elektromos hálózatok egyre nagyobb problémát jelentenek.

Az európai polgárok életstílusa gyorsabban változik, mint bármikor ezelőtt. Az elmúlt 40 évben, a elektromos energia használata folyamatosan nőtt, növekedett a konyhákban, nappalikban és gyerekszobákban lévő elektromos berendezések száma. A PC-k, Hi-Fi-k, TV-k, telefonok és az Internet népszerűsége a növekedés motorja. Az épületek élettartamához képest, az Internet és a személyi számítógépek nagyon rövid idő alatt széles körben elterjedtek. Nő az érdeklődés az automata rendszerek és a házimozi berendezések iránt és az otthoni munkavégzés felé való elmozdulási trend tovább erősíti a keresletet az informatikai és kommunikációs technológiai (ICT) berendezések iránt. És még ki tudja, mit hoz a jövő? Hosszú élettartamú épületek tervezése majdnem lehetetlen, mert az elvárások és az építési szabályozások változnak, mind jobb szolgáltatásokat és infrastruktúrát, jobb és biztonságosabb anyagokat és nagyobb kényelmet igényelve.

Még ha életstílusunk változatlan marad is, karbantartás nélkül a villamos hálózat nem tartja meg eredeti állapotát, karbantartásra szorul. Az anyagok öregszenek, a szigetelő anyagok megkeményednek és eltörhetnek, a csatlakozások meglazulhatnak. Ily módon, idővel, a villamos hálózat elveszíti funkcionalitását, és nem felel meg az eredeti céljának. A háztartások villamos hálózatának felújítása egyre sürgetőbb prioritást jelent.

A BIZTONSÁG KULTÚRÁJA FELÉ

A legjobban megtervezett elektromos hálózat sem fog biztonságos lakást eredményezni, hacsak a lakók biztonságos módon nem használják azt. Az elektromos hálózatok felújítása, melynek elsődleges célja javítani a biztonságot, egyben javítja a lakások komfortját, a lakók életminőségét is.

A biztonsági kérdések egyik fő csoportja közvetlenül a hálózat korához kötődik. Egy 30 évvel ezelőtt szerelt rendszer tipikusan a következő két problémát mutatja:
- A hálózat az évek során megrongálódott
- Azok a működési jellemzők, melyekkel a rendszer a kivitelezés idején rendelkezett, nem felelnek meg a mai kor követelményeinek.

A karbantartás szükségessége

Az elektromos hálózat nem romlik el gyorsan, így nem igényel folyamatos karbantartást. Figyelembe véve azonban a hálózat hosszú élettartamát szükséges annak időszakos felülvizsgálata, karbantartása és felújítása ahhoz, hogy ellensúlyozni lehessen az öregedés következményeit, és igazítani lehessen ezeket az új igényekhez és a lakók változó életstílusához. Tanulmányok igazolják, hogy a lakásokban nagyon kevés olyan elektromos felújítási munkát végeznek, amely a biztonsági szint megőrzését vagy emelését célozná meg. Az Egyesült Királyságban végzett tanulmányok mutatják, hogy a háztartások 46%-ában végeznek évente valamilyen felújítási munkát, de ezeknek csak 4,5%-ában javítják az elektromos hálózatot is. Például, mikor egy új tulajdonos először elfoglal egy lakást, gyakran felújítja a fürdőszobát és a konyhát, de az elektromos hálózatot csak ritkán fejleszti vagy korszerűsíti. Még ha némi korszerűsítést végeznek is, az nem jelenti szükségszerűen, hogy a rendszer biztonsága elfogadható szintre emelkedik. Gyakorlatilag ez nem jelent mást, mint néhány új konnektor hozzáadását a hálózathoz. A felújítók csak kb. 20%-a cseréli ki a kapcsolószekrényt és csak 15%-a huzalozza át újra a lakást.

A rendszeres időszakonkénti felülvizsgálat, például 10 évente, rávilágíthat kezdődő biztonsági problémákra melyeket, így, egy viszonylag korai fázisban ki lehet javítani. Másik fontos szempont az, hogy a hálózatot át kell vizsgálni minden alkalommal, mikor a lakásban az energiafogyasztás jelentősen változik. Ennek biztosítására jó intézkedésnek bizonyul a tulajdonos- vagy bérlőváltás alkalmával tartott felülvizsgálat.







A háztartások elektromos hálózatának biztonsága szempontjából legfontosabb a hosszú távú karbantartás, de hasonlóan fontosak alábbi, alkalmi figyelmet igénylő specifikus területek:

- Laza konnektorok - ha egy konnektor lazán van a falra szerelve, azt rögzíteni kell. A villásdugó kihúzása a vezetékek kopását eredményezi és lehetséges, hogy meglazítja a csatlakozásokat melyek, így, meleg pontokká válnak és kigyulladhatnak.





- Az alumínium vezetékek - hazánkban és Kelet-Európában még sok alumínium vezeték van a lakásokban. Mivel az alumínium könnyen kúszik, a csavaros csatlakozások a konnektoroknál, és szerelvényeknél gyakran meglazulnak magas ellenállású átmenetet eredményezve, melyek hőt termelnek. Ezzel lehet magyarázni miért magasabb az európai átlagnál a tűzesetekből származó balesetek száma Kelet-Európában.






- Az áramkör-megszakítók (biztosíték) gyakori kioldása – mikor egy áramkör-megszakító gyakran kiold, a terhelési áram értéke túl magas. A megszakítót csak akkor lehet nagyobbra cserélni, ha az áramkör vezetékeinek keresztmetszete ezt lehetővé teszi, - a vezeték keresztmetszetét és a megszakítót megfelelően össze kell hangolni - egyébként az áramkört újra kell huzalozni nagyobb áramvezetésű képességgel rendelkező (nagyobb keresztmetszetű) vezetékkel.

Még egy jól megtervezett, kivitelezett és karbantartott hálózatot is veszélyessé tud tenni a helytelen használat, főleg olyan helyzetekben, mikor a hálózat nem felel meg a lakók szükségleteinek. Az ellátottság és az igény közötti összhang hiánya leginkább a konnektorok területén nyilvánvaló úgy a darabszámot, mint az elhelyezésüket illetően.



Lényeges az elegendő konnektor biztosítása minden hálózat esetében, beleértve az új lakásokat, bővítéseket és felújításokat is, azért, hogy az áramkörök túlterheléséből adódó tűzveszély kockázata csökkenjen.

Az évek során a lakásokban felmerülő konnektor-igény nőtt, az alábbiak miatt:









- Nőtt a felhasznált villamos gépek és készülékek száma, mint pld. mosogatógépek, mikrohullámú sütők, szórakoztató elektronikai rendszerek, számítógépek és egy sor újratölthető készülék, mint a mobiltelefonok és akkumulátoros szerszámok

- A munkavégzés gyakorlatában történt változások, melyek az ''otthoni iroda'' növekvő trendjét mutatja. Ehhez kapcsolódik a számítógépek és más elektronikus berendezések használata


Azon felhasználók, akik nincsenek megfelelő számú konnektorral ellátva, növelik a tűzveszély és áramütés kockázatát az alábbiak miatt:

- Elosztók használata és túlterhelése - tűzveszély

- Hosszabbítók használata - tűzveszély, ha a szőnyeg alá van helyezve, áramütés kockázata, a szigetelő épségéből adódóan

A konnektor ellátottság hiányosságai nem csak az öregebb épületekben tapasztalhatóak, ahol várható volt, hogy a hálózatot nem tervezték jövőbeli növekvő szükségletek kielégítésére, a probléma előfordulhat új lakásokban is. Néhány terület, ahol több konnektorra lehet szükség:

- TV jel kivezetések közelében, ahol gyakran szükség van egyéb berendezések csatlakoztatására, mint pld. műholdas dekóderek, videó, DVD lejátszók, stb.
- Bármely telefon csatlakozás mellett, ahol szükség lehet üzenetrögzítő, fax, stb. csatlakoztatására
- Fiatalok szobája, ahol gyakran számítógép és elektronikus berendezés található mely csatlakoztatást igényel
- Az otthoni iroda, a maga számítógépével és elektronikus berendezésével

Németország rendelkezik a legrészletesebb ajánlásokkal az elektromos hálózat funkcionalitására és a konnektorok számára vonatkozóan. Az elektromos hálózat 3 szintjét különböztetik meg (egy, két és háromcsillagosat), minden szinten meghatározták a szobánkénti konnektorok ajánlott darabszámát, a lakásban található áramkörök számát és egyéb jellemzőket:



Magyar Rézpiaci Központ


Kapcsolódó linkek:

www.hcpcinfo.org
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletek



Hirdetés










archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest