Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Zéró energia házak Magyarországon

Bemutatjuk - 2005-01-17 15:00:42


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az üvegházhatás, veszélyek

Ma már egyre inkább érzékeljük és tapasztaljuk, hogy Földünkön az élet egy igen bonyolult és sérülékeny öko-rendszeren alapul, melynek mi is részesei vagyunk. Tudomásul kell vennünk, hogy az ember hiába a legokosabb lény a Földön, saját létünk más fajok lététől is függ. A környezetvédelemmel foglalkozók közül ma még csak kevesen ismerték fel, hogy a problémák többsége valójában időzített bomba, melyről gyakorlatilag még semmit sem tudunk. Az előre jelzett problémák egy része ugyan már jelentkezik a gyakorlatban, de még hiányzik az alapvető összefüggések mélyebb ismerete, kevés vagy nincs finanszírozás a problémák megoldására.
A föld népessége rohamosan fejlődik, ehhez az egyik legfontosabb feltétel a rohamosan fejlődő energiatermelés biztosítása. Az ember a legnagyobb pusztítást a természetben az energiatermeléssel végzi. A legtöbb esetben ez visszafordíthatatlan változásokat jelent.

A Földünk jelenlegi legfőbb energia forrása fosszilis energiahordozókra ( gáz, olaj, szén, tőzeg, stb.) épül. Ez jelenleg a legnagyobb energiaforrás, melyhez ma hozzáférésünk van. A készletek azonban végesek - és bármennyire is szomorú a szembesítés - valójában kimerülőben vannak. A fosszilis alapú energiatermelés hatásfoka nem túl nagy - mintegy 26 - 65 %. Csak kevés erőmű hatásfoka van 70-85 % körül. A jelenlegi energiatermelés világszerte több millió tonnányi szennyező anyagot juttat folyamatosan a légtérbe évente. A légszennyezés következményei jelenleg beláthatatlanok és követhetetlenek. A Földre érkező napenergia nagysága sokszorosa a mai fosszilis készleteknek. A nap állandóan mintegy 4 x 1023 W teljesítménnyel sugároz. Jelenleg ez jelenti a legnagyobb megújuló energia készletet.Az energia egy jelentős - és egyre növekvő- hányadát ma hőenergia és villamos energia formájában termeljük meg, és fogyasztjuk. Életünk és a gazdaságunk részeként három olyan nagy terület van, mely alapvetően meghatározza az energia igényeinket, ez a közlekedés, az épületeink (lakó és kommunális) energiaellátása, és az ipari (mezőgazdasági) termelés.

E három terület közös feladata, hogy olyan megoldásokat találjon a jövő életvitelében, mely:

- CSÖKKENTI A LÉGKÖR HŐTERHELÉSÉT
- CSÖKKENTI A FOSSZILIS ENERGIAFORRÁSOK HASZNÁLATÁT
- FOKOZATOSAN és FOLYAMATOSAN NÖVELI A MEGÚJULÓK RÉSZERÁNYÁT AZ ENERGIATERMELÉSBEN
- ELŐNYBE RÉSZESÍTI AZ IGAZI TISZTA ENERGIÁKAT

A közlekedés a mai arányok szerint mintegy 25-65%-ban fedi le az energia felhasználást. Az ide tartozó főbb területeken megoldandó feladatok: logisztika - korlátozások a szállításokban, magasabb hatásfok, alternatív üzemanyagok, üzemanyag cellás járművek, hibrid autók.

Az ipari termelés jelentős energia felhasználó, részesedése mintegy 15%-75%.
Azonban itt is számos olyan terület található melyek energia felhasználása tovább javítható:
- Hő-visszanyerési lehetőségek megkeresése és alkalmazása a gyártási folyamatokban,
- Hatékonyabb gyárak
- Terheléstervezés
- Hatékony vezérlés

Az épületek esetében ez a részesedés lényegesen magasabb, mintegy 30-85%.
A főbb szegmensek, melyek kihatással vannak a terület energia igényére:
- minőségi anyagok alkalmazása,
- szigorúbb ellenőrzés az épületek minőségében és energetikájában,
- hő-visszanyerési módszerek alkalmazása,
- a passzív solar építészeti elvek maximális alkalmazása,
- minél több megújuló energia beépítése a házakba, épületekbe.

Építészet - településfejlesztés

Amint ez a fenti adatokból kitűnik, az épületek energetikája meghatározó az összes energiafogyasztásban. A bio építészet lényege, hogy lehetőleg természetes anyagokkal, a természethez közeli formavilággal olyan házakat, épületeket, létesítményeket hozzunk létre, melyek energetikai szempontból is természetes forrásokat, megújuló energiákat használnak fel minél nagyobb arányban vagy teljes egészében.Ha kissé alaposabban vizsgáljuk meg a lehetőségeinket, akkor hamar kiderül, hogy a megújuló energiák többsége jól alkalmazható erre a célra, mint energiaforrás (földhő, termál energia, napenergia stb..) sőt a napelemek az építészetben nemcsak energetikai céllal, hanem szerkezeti vagy kiegészítő anyagként is jól használhatók. (épületintegrációs megoldások, BIPV)

Milyen energiákat tudunk használni a bio építészetben?

- FÖLDHŐ ENERGIA (talajhő és termikus)
- NAPENERGIA (villamos és hő)
- SZÉLENERGIA (villamos)
- BIOMASSZA (hőenergia, villamos energia)

Kizárólag energetikai céllal szokás használni:

- HŐSZIVATTYÚ - hőenergia
- NAPKOLLEKTOR - hőenergia
- NAPELEM - villamos áram
- SZÉLGENERÁTOR - villamos energia
- (BIOMASSZA - hőenergia, és/vagy villamos energia)

A NAPELEMEK SZERKEZETI ANYAGKÉNT TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSA A KÖVETKEZŐ TERÜLETEKEN TERJED GYORSAN:

- HÁZTETŐFEDÉS - villamos cserép
- TRANSZPARENS ÜVEGTETŐ - villamos tető
- HOMLOKZAT KÉPZÉS - villamos tégla, kollektor fal
- FALFEDÉSEK (bizonyos esetekben kollektor is)


Érdemes megvizsgálnunk kissé részletesebben egy átlagos ház energia mérlegét.- Egy átlagos családi ház energiaszükségletének mintegy 75-80 %-át a fűtés jelenti.
- A maradék megoszlik a használati melegvíz (HMV) és a villamos energia igény között. (10-12 %)
- A családi házakban a legkisebb fogyasztást a világítás jelenti.
- A bevitt energia = a hasznosított energia + a veszteségek.

EU Passys program

Mintegy 15 évvel ezelőtt kezdődött el az a nemzetközi program, mely lakóhelyünk és az építéshez használt anyagok energetikájával foglalkozott. A program keretén belül vizsgálatra kerültek különféle építőanyagok, építési elvek és konstrukciók. A program mintaház rendszert is létrehozott, ahol Spanyolországtól kezdve Angliáig különféle klímaterületeken felépített házak energia mérlegei mérés és vizsgálat alá kerültek. A program fontos adatokat szolgáltatott az építőipari szerkezeti anyagok tulajdonságairól, a javasolt fejlesztések irányáról és egyben tesztelte az új anyagokat is. Részben ennek tudható be, hogy a ma korszerű építőanyagai már lényegesen jobb energetikai tulajdonsággal rendelkeznek. További lényeges megállapítása, hogy pusztán a passzív solar építészeti szempontok alkalmazásával, mintegy 20-35% energia takarítható meg.
Néhány éve új fogalmak, új kategóriák jelentek meg az építészetben: alacsony energiájú házak, passzív házak, zéró energia házak….
Nézzük meg közelebbről, hogy mit jelentenek ezek az elnevezések a számok nyelvén, pontosabban az energiafogyasztás szemszögéből.
Egy átlagos ''régebbi technológiával'' és hagyományos anyagokból épült ház éves energia fogyasztása mintegy 130-140 kWh/m2, év. Ez ma a korszerűtlen, energiapazarló házat jelenti. (Az építőanyagok fejlődése miatt ma már szinte ''lehetetlen'' ilyen házat építeni. A 46-50 kWh/2,év energiafogyasztási adattal jellemzett ház az ''alacsony energiájú ház'' kategóriába tartozik.Mi a jövő elvárása? Ha a ház teljes energiafogyasztását 15 kWh/m2,év érték alá sikerül levinni, akkor egy olyan rendszert sikerült kiépíteni, ahol ezt a minimális igényt könnyen teljesíthetjük akár 100%-ban is megújuló energiákkal. És valójában most jutottunk el a ''zéró energia ház'' fogalmához.
2006-tól várhatóan szigorodnak az építési előírások és szabályok, valamint az ellenőrzési rendszer - legalábbis ami az energetikai normákat jelenti.

Mi a helyzet hazánkban?
Magyarországon éppen csak felpirkadt a megújuló energiák hajnala, ugyanakkor látnunk kell, hogy a körülöttünk lévő fejlett országok többsége már a délebédet fogyasztja.
Mindenesetre örvendetes, hogy egyre több és több ember dönt úgy, hogy megújuló energiával látja el házát. A GAIASOLAR abban a szerencsés helyzetben, van, hogy részt vehetett több ilyen, jelentősebb létesítmény felépítésében, melyek vagy villamos energiában önellátóak, vagy a ház teljes energia rendszerét tekintve önállóak.


Hazánk különösen előnyös helyzetben van a napenergia és a földhő energia ellátottságban. A szélenergia bizonyos területeken jelentős lehet.Talán a legszemléletesebb, ha bemutatjuk röviden azt a mintaházat, mely a legközelebb áll ma Magyarországon a ''zéró energia ház'' fogalmához.

- Budapest, 400 nm alapterület, 2 lakószint, pince
- Uszoda, 30 m2, (36 m3 víztömeg), szauna
- 38 - as porotherm tégla
- Dryvit 10 cm szigetelés
- U (korábban k) érték : átlagos 0.16 - 0.17 kW/m2,K
- szabad területen álló, új építésű épület, 400 m2 fűtött felülettel, teljesen alápincézett, az alsó szinten elhelyezett fedett medence,
- sátor-tető, Bramac cserépfedés, sík-beton lapos tető az uszoda felett.

A házban az összes hagyományos energiaforrás beépítésre került tartalék céllal.

- Vezetékes villamos energia ( biztonsági tartalék)
- Vezetékes gáz ellátás ( biztonsági tartalék, kiépített tartalék kazánnal)
- Vezetékes víz ellátás ( szokásos kiépítésben)

ALTERNATIV ( megújuló energiaforrások)

- Geotermikus fűtési rendszer ( fűtés 100 %, használati melegvíz télen 100 %-ban, nyáron kollektorral, uszoda fűtés kollektorral megosztott)
- Napkollektor rendszer (főleg rásegítés jelleggel, használati melegvíz, uszoda fűtés, )
- Napelemes rendszer ( alternatív villamos energia ellátás, hálózattal kapcsolt interaktív módon)

Az energiaellátás részletei

A GEOTERMIKUS RENDSZER

- A házat ellátó hőszivattyús rendszer egy nagyhatékonyságú, mintegy 34 kW-os összteljesítményű ( 4.5 –ös jósági tényező) ún. vizes-vizes rendszer, a DIN fűtési szabványoknak megfelelő paraméterekkel és kiépítésben.
- A ház fűtését egy három körös csővezetéki rendszer végzi, melyek, külön-külön szabályozhatók.
- Az uszoda kör, ( ide értve a szaunát is) külön leválasztott, de működésében összekötött a később ismertetésre kerülő melegvizes kollektoros rendszerrel.
- A kiegyensúlyozott működést nagy puffer tartályok biztosítják. így a szivattyút lényegesen kisebb gyakorisággal kell beindítani.
- A geotermikus fűtés korszerű vezérlése biztosítja a lakók számára, hogy az év 365 napjára előre, naponkénti beállítással programozhatják a kívánt hőmérsékletet.
- A két lépcsőben kiépített hőszivattyús rendszer egy további külön energiatakarékossági szempontot jelent. A kevésbé hideg napokon csak a kisebb teljesítményű szivattyú üzemel, amennyiben a hideg fokozódik, akkor megfelelően beállított vezérlés indítja a második szivattyút. Így a rendszer a lehető legjobban takarékoskodik az energiával.

A geotermikus rendszerre ''rádolgozik'' egy 24 kW-os kollektoros rendszer.

Villamos energia

A ház villamos energia ellátását egy 6000 Wp napelemes rendszer végzi. (3x5000 W, hálózati interaktív 3 fázisú villamos rendszer, jelentős akku tároló rendszerrel)

És itt álljunk meg egy pillanatra, mert egy fontos lépcsőhöz érkeztünk.
A megújuló energiákkal előállított villamos energia, - megfelelő módon kezelve - alkalmas arra, hogy alapvetően megváltoztassuk energiatermelési szokásainkat és a jelenlegi gyakorlatot.
A helyileg megtermelt energiának több előnye van, és valószínűleg ez lesz a jövő egyik jelentős energiatermelési forrása és rendszere.
Hogyan jön egyáltalán a bio-építészet a jövő energiatermeléséhez? - kérdezhetik kritikusabb olvasóink! Igazuk van! De ne feledjük azonban, hogy most ugyan a bio-építészet ad aktualitást ezen gondolatok közlésére, de nincs ebben semmi ellentmondás: valóban az építészet olyan új lehetőséget kapott a kezébe mint az energiatermelő házak megvalósítása! A napelemek beépítése a házakba pontosan ezt a - ''nálunk még'' - új energia-termelési koncepciót hivatott megvalósítani. A villamos ''cserép'' a villamos ''tégla'' a villamos ''üvegtető'' nemcsak építészeti- szerkezeti elemek, de egyre jobban, aktívan részt vesznek a terület, sőt egyes országrészek energia ellátásában. És e pontban az építészet szerepe, az elvárások és a lehetőségek átértékelődnek.

A villamos energia termelést illetően az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

1 Saját magam elfogyasztom a termelt energiámat.
2 Villamos energia hálózati visszacsatolás (grid feedback)
A hálózattal kapcsolt napenergia rendszerek (grid- connected ) többféleképpen végezhetnek energia cserét a hálózattal. Az egyik fő típus csak visszatáplál energiát a hálózatba.
3 A LEGJOBB MEGOLDÁS: AZ INTERAKTÍV, MIKROPROCESSOR VEZÉRELT - A KÍVÁNT ENERGIA LOGISZTIKÁT BIZTOSÍTÓ INVERTER

Mi az ideális ( a vevő szempontjából) kapcsolat a ház és a hálózat között?
Hálózati interaktív inverter

- Mindig legyen biztonsággal energiaellátás
- Elsődlegesen minden fogyasztó megújuló energiával legyen ellátva
- A tartaléktároló legyen mindig feltöltve
- Felesleges energiát táplálja vissza a hálózatba
- Ha szükséges tudjon energiát vételezni a hálózatból
- Tájékoztatás a rendszer állapotáról
- Távfelügyelet
- Automatikus működés
- Programozható paraméterek

ÚJ ENERGIATERMELÉSI KONCEPCIÓK

Egyre inkább igény azonban, hogy ez a kapcsolat ne csupán ennyire egyoldalú legyen, hanem ennél sokkal nagyobb komplexitással, fejlettebb ''energia logisztikával'' rendelkezzen az inverter. A hálózatból történő energia vételezés – pl. ha több napig nincs napsütés és a tartalékok is elfogytak - biztonsági tartalékot jelent, és ezt egyre többen igénylik. De előfordulhat az is, hogy a hálózat meghibásodik, nincs energia, természetesen pont akkor, amikor ez a legjobban kellene. Az áramkimaradás veszélyezteti a hűtött gyógyszereket, élelmiszereket, a biztonsági berendezések, segélyhívók működése kétségessé válhat, stb., ekkor , ebben a vészhelyzetben a saját napenergia rendszerünknek kell azonnal reagálni és pótolni a kiesést (azonnali átváltás UPS üzemmódra, hasonlóan mint a számítógépek esetében).
Indokolható igény például az is, hogy ha a napelemes rendszerünk egy adott pillanatban nem képes azt az energiát nyújtani, amit éppen igényelünk, akkor forduljon segítségül a hálózathoz, és onnan fedezze az igényeket, de ahogy ez az állapot megszűnt, azonnal térjen át teljesen a napenergia használatára (Zéró Energia mód). Sőt jó lenne, ha a hiányt nem úgy fedezné, hogy azonnal teljes kapacitással a hálózatra kapcsol, hanem pl. csak a különbözeti energiát vegye onnan! Vételezzen, visszaadjon, töltsön, szabályozzon, kommunikáljon...
Ezek bizony már a legkorszerűbb házi autonóm villamos energetikai rendszerek ismérvei és követelményei.Ezek után felmerül a kérdés:
MILYEN LESZ A JÖVŐ? És vajon milyen távol vagyunk ettől a jövőtől?
Nos, a kérdésre még alig adható egyértelmű válasz, mindenesetre tény, hogy a jövő építészetének alkotásai várhatóan nemcsak épületként szolgálnak majd, de jelentős hozzájárulásuk lesz az épület saját energetikájának ellátásában, illetve lokális energiatermelő centrumokként jelennek meg.

Magánerőművek jelennek meg, melyek részévé válnak a nagy villamos energia rendszereknek.DIGITÁLIS FALU? - VÁROS?
Energia fogyasztás és kibocsátás monitoring?
Várostervezés és tulajdonok energetikai minősítése?
Trend analízisek és cselekvési tervek?
Energia/környezet információtérképek a döntéshozók részére?

Igen! Ez és már nem is a távoli, hanem a közeli jövő.

Innentől kezdve a bio-építészet egy magasabb rendű egységet szolgál a bio település, a bio-falu, bio-város szolgálatában áll, és ezért ennek további részletei már egy másik témakörbe tartoznak.

Véghely Tamás
megújuló energia tanácsadó
GAIASOLAR Kft.


Kapcsolódó linkek:

Gaiasolar Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest