Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Fertőd, a ''magyar Verszália'' felújítása Trilak Naturit bevonatrendszerrel

Bemutatjuk - 2005-01-17 14:57:21


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Nagy öröm mindannyiunk számára, amikor egy hazai műemlék, egyike a legszebbeknek lehetőséget kap arra, hogy megszépüljön. 2OO4. év nagy műemlékvédelmi eseménye a Fertődi Eszterházy Kastély felújitása.

Fertődi Esterházy kastély kb 20 km-re Soprontól, az egyik leglátogatottabb műemlék kastélya az országnak.

A kastély kétségkívül előkelő helyet foglal el a magyar műemlék épületek között. Nem véletlenül hasonlították eleink össze a fertődi épületegyüttest a Versailles-i kastéllyal: méretei, pompája alapján az ország legnagyobb éppen maradt főúri kastélyainak egyike.

A kastély története röviden a következő:

A török kiűzése után az ország leggazdagabb főúri családjai közé emelkedtek az Esterházyak. 1720-66 között építtették át a XVII. századi eszterházai kastélyt a ''magyar Versailles''-já. Az épület 1959-től működik múzeumként. Az építkezést Esterházy József kezdte meg, amikor 1720-ban megbízást adott Anton Erhardt Martinelli építőmesternek egy kétszintes, 20 szobás vadászlak tervezésére és építésére. A szerződés szerint az építész a herceg által aláírt terveket volt köteles megépíteni, de a rendelkezésekre álló iratokból az nem derül ki, hogy ki volt a tervező. Az elkészült épület lett a mai kastély magja, amit a XVIII. század második felében (vélhetően) Melchior Hefele épített tovább Esterházy (Fényes) Miklós határozott irányítása mellett. Ennek a továbbépítésnek - vagy talán felújításnak is nevezhetjük - terveit a jelenlegi kutatások alapján vélhetően Girolamo Le Bon a bayreuth-i Szépművészeti Akadémia tanára vagy talán Melchior Hefele készítette. A kastély fénykora 1768-tól 1790-ig tartott. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben rendezték, amikor a herceg bemutatta kastélyát és udvartartását a bécsi arisztokráciának. A család Fényes Miklós halála után elhagyta a kastélyt, jó egy évszázadig üresen állt. A XIX. században aztán a családhoz rokoni szálalakkal kötődő Cziráky Margit költözött a fertődi kastélyba, aki annyira beleszeretett az épületbe, hogy egész hozományát a felújításra áldozta. A kastély a II. világháború idején sokat szenvedett, berendezéseit elhurcolták. Egy ideig katonai kórházként, majd magtárként szolgált, ez utóbbi kedvéért a nyári konyha mennyezetébe lyukat vágtak, hogy a szállítószalag gabonát vihessen a díszterembe. Szerencsére a falai közé később beköltözött mezőgazdasági kutatóintézet igyekezett megóvni a kastélyt. A legutolsó felújítás a múzeummá alakítás éveiben történt. Azóta a mai időkig sokat romlott az épület állapota, különösen a tetőszerkezet, a homlokzat és a díszlépcső. Az elodázhatatlan rekonstrukciót 2003.-ban kezdték meg. A díszudvari homlokzat, a tetőszerkezet és a díszudvarhoz kapcsolódó park valamint közművei 2004.-ben elkészültek, a következő években a park felöli homlokzatot újítják fel, de szóba került az Esterházy család számára kijelölt lakosztály kialakítása, az un. Ipartelep állagmegóvása, hozzákezdenek a 250-300 főt befogadó Marionett színház és a Narancs ház felújításához és a kastélypark rehabilitációja is feladat lesz.

A munkát a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) koordinálja. A homlokzat színterveit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi Tanszék munkatársai készítették.
Az épületegyüttes felújítására homlokzatfelújítására kiírt pályázatot az Architekton Rt. nyerte. A teljes felújítás a legnagyobb volumenű műemléki munka az utóbbi években.
15 éve az Architekton Rt. fővállalkozásban illetve generálkivitelezésben építéssel és műemlékfelújítással foglalkozó cég. Tevékenységére jellemző a saját létszámmal végzett míves építőmunka, amely a szakma évszázados hagyományain alapul. Az állandó, magas minőségi szint tarthatósága érdekében a cég 1996 óta dokumentált minőségrendszert működtet az ISO 9001:2000 szerint.

Az elkészült díszudvari homlokzat már nagy sajtóvisszhangot kapott:
''Dobó Ágota építésztől, a rekonstrukció projektvezetőjétől megtudtuk, hogy nagy viták eredményeként született meg a kastély homlokzatának végleges színe. A falkutatások során három szín bukkant elő, az egyik egy pirosba hajló terrakotta, a másik szürkés-barnás árnyalatú kőszín, a harmadik pedig a XIX. századhoz köthető sárga szín volt. A szakemberek a kastély egyik építtetője, Esterházy (Fényes) Miklós korát szerették volna helyreállítani, ezért döntöttek először a terrakotta szín mellett. Fel is festettek próbaképp néhány tucat négyzetmétert, de kiderült, hogy a színkártyán jól mutató árnyalat a mai kor ízlésének nem felel meg. A helyi lakosok és a látogatók egyöntetűen elutasították a ''bugyi rózsaszín'' kastélyt. A fertődiek még tüntetést is kilátásba helyeztek, ha ''így elcsúfítják'' községük szimbólumát. Ezután döntöttek úgy a felújítást végzők, hogy próbát tesznek a kőszínnel, mely szintén Fényes Miklós korához köthető. A szakembereket ebbéli meggyőződésükben megerősítette, hogy a kastélyban talált egyetlen korabeli ábrázoláson is ilyen színben pompázik az épület, ráadásul a falkutatások során is ezt a színt találták meg a legnagyobb felületen. Az eredmény minden várakozást felül múlt. Először ugyanis kissé unalmasnak vélték a szakemberek a drappos szürke színt, de kiderült, hogy különböző fényviszonyok mellett, a legkülönbözőbb árnyalatokban - halvány kék, pasztell rózsaszín - pompázik a kastély.'' (Népszava)

''Nézzék meg innen inkább rózsaszínnek tűnik, onnan fehérnek, a másik oldalról pedig, ahonnan jobban éri a nap, halványsárgának - jegyzi meg nyomatékkal. Tényleg elegáns (a konkrét színtervet a Műszaki Egyetem rajz tanszékének munkatársai készítették), bár ahogy ballagtunk befelé az udvaron, és megvilágította a Nap, alig tudtunk felnézni a kastélyra, annyira vakító volt a látvány. Dobó Ágota szobájából már eltűnt a tavaly még a főhelyet elfoglaló halvány terrakotta színű lándzsarózsa. ''Úgy érezzük, hosszas viták után sikerült megnyugtatóan színt választani. Nem akartunk hibázni, hiszen egy ilyen döntés hosszú évekre kihat'' - teszi hozzá.'' (Magyar Hírlap)

A Trilak Kft., mint Magyarország legnagyobb, piacvezető festékgyártója, mindig is különlegesen kiemelten kezelte a műemlékvédelem ügyét. A vállalat közel 100 éves fennállása óta számtalan műemléki referenciával rendelkezik, mint pl. a budai Várnegyed felújítása. A Ferdődi Kastély felújítása során a feladat az volt, hogy megjelenésében leginkább a mészfestékhez hasonló, de annál a környezetszennyeződésnek jobban ellenálló bevonatrendszert kínáljunk a falfelületekre, a nyílászárókra pedig az eredeti szerkezetek minél nagyobb részének megtartása mellett hosszú időre megoldjuk a felületek védelmét.

A homlokzati felületekre a szilikát kötőanyagú festékrendszer került a következő rétegrendben: alapozás Naturit alapozóval, majd közbenső rétegként Naturit töltőalapozó. Ez a réteg képes a kefével történő felhordás mellett a mészfestés struktúráját utánozni, ugyanakkor repedésáthidaló képességgel is rendelkezik. Ez utóbbi azért fontos, mivel a régi vakolat nagy részét a felújítás során megtartották, csak a lábazat fölötti átnedvesedett rész cserélték. Ezen a felületen felújító vakolat került kialakításra. Fontos szempont volt még, hogy a kétféle vakolatstruktúra összedolgozásának ne legyen látható megjelenése a homlokzaton, ebben is tudott segíteni a vastagabb rétegben felhordott Naturit töltőalapozó. A homlokzat festése Naturit homlokzatfestékkel történt.

Ez a rendszer kiválóan ellenáll a savas esőnek, a környezetszennyezésnek és hosszú ideig meg fogja védeni a homlokzatot, valamint a mögötte lévő szerkezeteket a káros időjárási hatásoktól, ugyanakkor biztosítja a falszerkezetben keletkező vízpára eltávozását.
A nyílászárok Trinát bevonatrendszerrel lettek felújítva. A régi teljesen tönkrement bevonatot eltávolították az ép fáig, majd a külső oldalon Lignoprot kezelést végeztek a gombák és farontó rovarok ellen, végül a nyílászárókat Trinát alapozás után Trinát selyemfényű festékkel vonták át. A nehézséget a festendő felületek igen rossz állapota jelentette. Emiatt több, már nem felújítható nyílászáró szerkezetet cserélni kellett.


Kapcsolódó linkek:

Trilak Festékgyártó Kft.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest