Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Kiszellőztetés nélküli rézlemez tetők és Energiatakarékos épületek - konferencia

Bemutatjuk - 2005-03-22 15:31:01


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A modern építészet határai korlátlanok, napjainkban az építész által megálmodott épületek formája, színvilága és funkciója is igen széles keretek között mozog. A gyakran bonyolult részletek kidolgozása és kivitelezése során természetesen az ilyen összetett formájú épületek esetében sem szabad minőségi kompromisszumot kötni. Kiváló példa erre egy összetett tetőszerkezet, melynek kiszellőztetése gyakran megoldhatatlan feladatnak tűnik. Az anyaggyártók válasza ezen kihívásra a nem kiszellőzetett tető, melynek szakszerű tervezése, rétegrendje, részletképzései és kivitelezése voltak a BMGE Dísztermében, 2005. február 16.-án rendezett konferencia fő témái. Az érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt, hiszen a rendezvényen mintegy 250 résztvevő volt.

A rendezvény főszervezője és szakmai védnöke a Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) volt, az anyaggyártók, a Magyar Rézpiaci Központ, a Dörken Kft. és a Rockwool Hungary Kft. támogatásával. Dr. Petró Bálint úr (BME – Építészmérnöki Kar) köszöntője után Horváth Sándor úr, az ÉMSZ elnöke, előadásában válaszolt a ''Szellőztetni vagy nem szellőztetni'' kérdésre. Részletesen ismertette a kiszellőztetett és a nem kiszellőztetett tetők tulajdonságait, rétegrendjét, az alkalmazandó anyagokat, az épületfizikai összefüggéseket, valamint felhívta a figyelmet a szakszerű kivitelezés fontosságára. A nem kiszellőztetett tető egyik fontos eleme a minőségi hőszigetelés, erről a témáról Héder János úr (Rockwool Hungary Kft) tartott előadást, melynek keretében többek között bemutatta cége termékét, a ProDach rendszert, amely a nem kiszellőztetett tetőkre lett kifejlesztve.

A ProDach rendszer lényege egy lépésálló hőszigetelés felületére erősített fémsín, amelynek segítségével egyrészt hőhídmentesen rögzítjük a szigetelést az aljzathoz, másrészt ehhez a sínhez erősítjük a rézlemezt. A következő előadást Farkas Imre úr, a Dörken Kft. képviselője tartotta, és bemutatta a pára- és légzárás elméletét és az alátéthéjazat kialakítását. Nem-kiszellőztetett tetők esetében külön hangsúlyozta a párazáró fóliákkal szemben támasztott növelt követelményrendszert. A délelőtti program utolsó előadását Dr. Burkhart Lehmann úr, a KM Europa Metal AG. rézlemezgyártó cég munkatársa tartotta. Lehmann úr áttekintette a kiszellőztetett tetők rétegrendjét, majd hangsúlyozta, a réz azért különösen alkalmas ilyen tetők fedésére, mert a réz esetében a hátoldali korrózió ismeretlen fogalom. Bemutatta a kereskedelmi forgalomban kapható különböző rézfelületeket (klasszikus, barnára, zöldre előpatinázott és ónozott), majd előadása végén néhány gyakorlati példát mutatott megvalósított és jól működő nem kiszellőztetett tetőkre. Amint az a téma érdekességére való tekintettel várható volt, több kérdés hangzott el a délelőtti program végén. A gyártó cégek képviselői feleletükben ismét megerősítették, hogy a gondosan megtervezett, minőségi anyagokból álló és szakszerűen kivitelezett nem kiszellőztetett réztető kiválóan működik a megkövetelt teljes élettartamon keresztül, azonban hatékonyan kell megakadályoznunk a pára bejutását a szerkezetbe.

Az ízletes ebéd után a délutáni program következett, ahol Dr. Zöld András úr (BMGE) előadásán a szép számú hallgatóság megismerhette az EU legújabb energiatakarékossági szabályozását, amely hazánkban is bevezetésre kerül, hiszen energia-megtakarítás nemcsak az épületek tulajdonosainak, üzemeltetőinek érdeke, hanem az országnak is. Az előadó részletesen bemutatta az épületek energetikai mérlegének készítését, valamint ennek során az építészekre és a kivitelező cégekre váró feladatokat.

A késő délutáni zárszót követően a résztvevők sok új szakmai ismerettel gazdagabban távoztak. Köszönet az ÉMSZ-nek a szakmai program összeállításáért és a színvonalas szervezésért!

Pintér Róbert
Magyar Rézpiaci Központ


Kapcsolódó linkek:

Magyar Rézpiaci Központ
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest