Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Wienerberger Jövővár Pályázat: több mint 57 millió forint gyermekintézményeknek és műemlékkezelőknek

Bemutatjuk - 2005-06-20 13:32:47


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Átadták a hatodik évébe lépett Wienerberger Jövővár Pályázat díjait. A támogatásra magyarországi gyermekintézmények és műemléképületek kezelői jelentkezhettek, s a zsűri több mint 57 millió forint értékű építőanyagot illetve készpénzt osztott ki a 74 győztes gyermekintézmény és műemlékkezelő között. A pályázatot évről évre kiíró és szervező Wienerberger mellett a résztvevőket idén további hét építőanyag-gyártó támogatta.

A január végén meghirdetett Jövővár Pályázatra - amelynek fővédnöke Magyar Bálint oktatási miniszter volt - összesen 363 érvényes anyag érkezett, amelyek közül a zsűri 53 gyermekintézmény és 21 műemléképület felújítási terveit támogatta. A Wienerberger termékei - elsősorban falazó- és burkolótéglák, födémgerendák és áthidalók - mellett idén az Akzo Nobel festékeire, az Austrotherm szigetelőanyagaira, a Baumit vakolataira, a Bramac tetőcserepeire, a Murexin ragasztóanyagaira, a Mapei termékeire és a Tondach tetőcserepeire is lehetett pályázni. A korábbi évek pályázóival együtt már 248 ''Jövővár'' épült meg illetve fog épülni országszerte.

A két bíráló bizottság Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész elnökletével ült össze. A gyermekintézményi bizottság tagjai Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Nagy-Kálózy Eszter színművész, Sipos János közoktatási helyettes államtitkár és Tóth Balázs, a Wienerberger Téglaipari Rt. termékfejlesztési vezetője voltak, a műemléki bizottság munkájában pedig Nagy-Kálózy Eszter, Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Winkler Gábor építész, egyetemi tanár, Pápa város főépítésze valamint Tóth Balázs vettek részt.

A Jövővár Pályázatra szóló felhívást mintegy 14.000 gyermekintézmény és -szervezet vezetője valamint az önkormányzatok, az oktatási intézmények és alapítványok építési-felújítási ügyeinek gazdái vehették kézhez. A kiírás szerint a pályázaton gyermekintézményi kategóriában részt vehetett bármely olyan Magyarországon működő oktatási, egészségügyi, kulturális szervezet vagy alapítvány, amelynek tevékenysége szoros kapcsolatban áll a gyermekek képzésével, nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával vagy rehabilitációjával. Műemléki kategóriában azok a Magyarországon működő szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan műemléképület van, amelyen 2005-ben felújítási munkálatokat kezdenek.

A Wienerberger azért vont be más építőanyag-gyártókat is a pályázatok támogatásába, mert a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az igénylőknek sokszor olyan anyagokra is szükségük van, amelyeket a Wienerberger nem gyárt. Bár az elnyert termékek legtöbbször nem elegendőek az építkezés teljes befejezéséhez, a cég bízik benne, hogy indítást adnak a pályázóknak ahhoz, hogy további források bevonásával valósítsák meg terveiket. Az idén győztes projekteket a Wienerberger 22,5 millió forintnyi építő¬anyaggal és 2,5 millió forint készpénzzel, az Akzo Nobel, az Austrotherm, a Baumit, a Bramac, a Murexin, a Tondach 5-5 millió forint értékű, a Mapei kétmillió forint értékű építőanyaggal támogatta.

A pályázat országos médiatámogatója a Népszabadság és az Otthon, és idén először öt megyei médiatámogató is felajánlotta segítségét: a Dunántúli Napló, a Kisalföld, a 24 Óra, a Nógrád Megyei Hírlap és a Somogyi Hírlap. A TV2 Laktérítő című, lakberendezéssel foglalkozó műsora pedig az egyik győztes intézmény számára különdíjat ajánlott fel: az adás keretében 500.000 forint értékben átalakítják és berendezik a pályázó valamely helyiségét.

2005-ben a gyermekek is pályázhattak: az intézmények benyújthattak három-három gyermekek által készített képzőművészeti alkotást is, amelyből egy zsűri választotta ki a díjazandó műveket. Ezzel 2005 az első olyan év, amikor az ''érintettek'', a gyermekek közvetlenül is részt vehettek a Jövővár Pályázaton. A képzőművészeti alkotások témája: ''Milyen iskolában szeretnék tanulni?''. Két életkori kategóriában összesen 134 érvényes alkotás érkezett, amelyből a zsűri hét művet díjazott. A Jövővár Gyermek Képzőművészeti Pályázat zsűrijének tagjai: Nagy-Kálózy Eszter szíművész, Sinkó István a Nemzeti Galéria Gyík műhelyének vezetője, Spengler Katalin képzőművészeti újságíró, Vészabó Noémi festőművész valamint Tóth Balázs, a Wienerberger Rt.
termékfejlesztési vezetője.

I. helyezett: Sárközi Tirza (5-10 éves korcsoport) - Városi Óvoda Bátaszék
I. helyezett: Teleki Flóra, Molnár Evelin, Ecsedi Csenge, Csernák Enikő (11-14 éves korcsoport) - Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium, Zalaegerszeg


Kapcsolódó linkek:

Wienerberger Téglaipari Rt.
A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest