Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Európai megmérettetés; három díj Magyarországnak

Szakmai szervezetek - 2003-05-28 14:57:56


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


2003. május 9-én az Európai Unió és az Európa Nostra által létrehozott Európai Örökség Szövetség a 2002-es év pályázatai alapján bejelentette az Európai Unió Kulturális Örökségért Díj győztesét. Az átadásra a brüsszeli d'Egmont palotában került sor egy tekintélyes díjkiosztó ünnepség keretén belül.

A verseny győzteseként összesen 19 ország 38 versenyzőjét jelentette be Wynford J. Evans, a zsűri elnöke. Európa különböző országainak művészeti szakembereiből állt össze a döntéshozók tábora. Viviane Reding, az Európai Bizottság Oktatási és Kultúrális felelőse, valamint Otto von der Gablenz, az Európa Nostra vezérelnöke vett részt a díj átadásában.

Magyarország három kitüntetést kapott a 2002-es év itthoni projektjeire. Az építészeti örökség kategórián belül két díjat kaptunk. Az egyik kitüntetést a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár érdemelte ki egy integrált könyvtár komplexum megalkotásáért. A zsűri indoklása szerint ''Az építész szépen megőrzött egy késő XIX. századi palotát, miközben azt modern formavilággal párosította.'' Az ötletes megoldásokért külön kiemeli a terveket. A másik díj a Millenáris Parkot illeti, mivel egy történelmi jelentőségű, veszélyeztetett ipartelepet nemcsak megőrzött, de egy leleményes átalakítással kiállítási és programközponttá tette.

A budapesti Kodály Körönd tér is díjban részesült azért a pontos és részletes tanulmányért, mely a téren álló épületek homlokzati restaurációjának megkönnyítésére szolgál. Az építészek e célra kifejlesztett digitális fényképezési technikát használtak a tanulmány elkészítéséhez.

Maga, a kitüntetés nem tekint vissza hosszú múltra, az Európai Unió 2000. évi kulturális programjának részeként alapult meg. Az Európa Nostra, mint az örökségi kérdésben hosszú távú tapasztalatokkal rendelkező szervezet döntött úgy, hogy csatlakozik egy ilyen díj létrehozásához. Az örökségek megőrzésére való ösztönzés mellett, az örökségi kérdéssel kapcsolatos határon túli kommunikáció elősegítése is a megalapítási célok között szerepelt.

Viviane Reding, az Európai Bizottság Oktatási és Kultúrális felelőse úgy nyilatkozott ''Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen együttműködés az Európai Bizottság és az európai civil közösség között - melyet az Európa Nostra képvisel - hozzájárul, hogy a nagyobb nyilvánosságon keresztül tudatosodik a szervezetekben és a magánszemélyekben örökségeink megóvásának jelentősége.''

''Nagy örömünkre szolgál, hogy az Európai Unió elismeri az egész Európára érvényes Örökségi Díj fontosságát - melynek a rendszerét az Európa Nostra alakította ki az elmúlt 25 évben - és életre hívta ez Európai Unió Kulturális Örökség Díjat, az Európa Nostra-t választva meg partneréül.'' - mondta a dán királynő férje, az Európa Nostra elnöke. ''Az Európai Unió részvétele kétségkívül növelni fogja a díj jelentőségét és a népszerűségét. Közösen egyszerűbb lesz elérni célunkat; Európa örökségeinek biztosítani a túlélést és felvirágoztatni mindazt, amit az előző korok hagytak ránk. Kötelességünk a minket követő generációknak jó állapotban hátrahagynunk értékeinket.'' - foglalta össze.


A rovat további cikkei

Elkészült a Nemzeti Építészetpolitika
Többpárti konszenzus szükséges a lakásügyben
Nincs változás: még mindig százéves mélyponton a lakásépítések
Szükség van minőségi, energiahatékony lakások építésére
Felemás kilátások az építőiparban
Több európai országhoz hasonlóan kedvezményes áfakulcsot kér a hazai lakáságazat
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest