Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.12.01.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Párizsban járt magyar kiállítások

Szakmai szervezetek - 2010-05-06 13:30:27


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Ősszel Kolozsvárra és Budapestre is eljuthatnak az elmúlt hetekben a párizsi közönségnek bemutatott kiállítások. Előadásokon, workshopokon, tárlatokon és filmvetítéseken keresztül első alkalommal találkozhatott a francia közönség a mai magyar építészet minőségét, sokszínűségét bemutató programmal Párizsban, március 16 és április 3. között.

A nemzetközi építészeti életben egyre ismertebbé váló magyar építészet iránt tapasztalható nyitottság teremtett kiváló terepet Párizsban, a Párizsi Magyar Intézetben megrendezett kortárs magyar építészetet és forrásait bemutató kiállításoknak és konferenciának.

Szegő György kurátori munkájának, a Magyar Építőművészek Szövetségének, valamint a Szövetség titkárának, Borsos Andrásnak köszönhetően a kiállítás gerincét a magyar organikus építészetet, az új-ornamentika jellemző alkotásait bemutató tárlat adta, emellett kiutazott Párizsba a 2009. évi Budapest Építészeti Nívódíj pályázati anyaga is – ezzel jellemző képet adva a magyar építészeti élet múltjáról és jelenéről.
A magyar építészet értékeire kíváncsi párizsi látogatók megtekinthették a MÉSZ által biztosított kortárs magyar épületekből álló gyűjteményt, a Kós Károly Egyesület ornamentikus épületeiből készített válogatást, a 20. század elejének kiemelkedő épületeiből készített kiállítást, amelyet a Magyar Építészeti Múzeum biztosított, illetve egy jellemző magyar újításról, Losonczi Áron szabadalma alapján létrejött új anyag, az üvegbeton felhasználását bemutató, un. Lycracon kiállítást.

A megnyitón Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója és Kálmán Ernő, a MÉSZ elnökének beszéde mellett elhangzott Luise Cox, az UIA (Építőművészek Nemzetközi Szövetségének) elnöke, Albert Dubler, az UIA I régiójának és az UIA II régiójának elnökének köszöntője is.
A kiállítás-megnyitó csúcspontjaként említhető a különböző színű fényekből, a Magyar Intézet homlokzatára mintákat rajzoló homlokzati fényfestészeti, az úgynevezett Ray Painting bemutató.

A program szakmai eseményei közé tartozott a március 17-én, Radványi György vezetésével az „Új ornamentika és építészet” címmel tartott konferencia, amelynek fő témája az ornamentika kortárs magyar építészetben betöltött szerepe volt.

A kiállítások előreláthatólag szeptemberben Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön lesznek látogathatóak, majd az Építészet Világnapja körüli események alatt Budapestre is ellátogatnak.


További információ: www.meszorg.hu


A rovat további cikkei

Elkészült a Nemzeti Építészetpolitika
Többpárti konszenzus szükséges a lakásügyben
Nincs változás: még mindig százéves mélyponton a lakásépítések
Szükség van minőségi, energiahatékony lakások építésére
Felemás kilátások az építőiparban
Több európai országhoz hasonlóan kedvezményes áfakulcsot kér a hazai lakáságazat
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest