Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.14.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Épített Örökségünk Konferencia - Vályogházak, parasztházak felújítása

Szakmai szervezetek - 2005-04-26 11:24:55


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Hazánkban a 2000. évi népszámlálás adatai szerint több mint 700.000 olyan épület található, melynek falazata földből (vályogtéglából vagy éppen a több száz éves vertfalas, rakott falas technológiával) épült. Ezek túlnyomó többsége lakóépület, és mint ilyen, a magyarországi nemzeti vagyon jelentős részét képezi. Családok százezrei laknak a mai napig jól-rosszul megépített földfalú házban, és várható, hogy az elkövetkezendő évek során sem fog ez a szám jelentősen változni.

De nem is szükségszerű, hogy az ilyen épületek megsemmisüljenek: megfelelő odafigyeléssel, kisebb-nagyobb változtatásokkal még hosszú-hosszú évtizedekig lakhatóak ezek a házak. Sőt, megfigyelhető napjainkban több olyan irányzat, ami az ilyen jellegű építmények fennmaradását, esetleg újjászületését teszi lehetővé.

Igen sokan vásárolnak maguknak, családjuknak régi anyagú falusi házat pihenés céljára, míg mások a földépítkezésben rejlő természetesség, hagyományszeretet miatt fordulnak ezek felé az építési anyagok, technológiák felé. Mellettük igen sokan vannak, akik az öröklés, családi kötődés – vagy éppen induló üzleti vállalkozásuk – miatt jutnak ilyen épületek birtokába, és szeretnék ezeket hasznosítani. A régi épületek újjáéledésének egyik legjelentősebb lehetősége azok idegenforgalmi célú felújítása. Számos régi parasztház maradt meg annak köszönhetően hazánkban, hogy abban vendéglőt, fogadót, vagy az arra fogékonyaknak népi tevékenységeket bemutató tájház került kialakításra bennük. Ezzel tulajdonosaik gondoskodnak arról, hogy az épített örökség, a hazai építési hagyományok e jelentős képviselői megmaradjanak az utókornak.

Jómagam több mint egy évtizede foglalkozom régi épületek, vályogházak, parasztházak felújításával. Célom, hogy minden eszközzel hozzájáruljak a hagyományos nép építkezési technikák e remek emlékeinek – egyúttal a hazai épületállomány nem kis hányadának – megőrzéséhez, újjáélesztéséhez.

Mintegy két éve összeállítottam egy, a témával foglalkozó honlapot, melyet naponta több tucatnyian keresnek fel, tanácsokat keresve problémáikra. E tevékenységem során jutottam arra az elhatározásra, hogy megpróbálok összefoglaló segítséget adni a téma iránt érdeklődők számára.

Ezért megkezdtem egy több évre szóló konferenciasorozat megszervezését. A sorozat a vályogházak, parasztházak felújításával, karbantartásával, az épített örökségünk megóvásával foglalkozik. Első évben az ilyen – többnyire falvakban, kisebb településeken található – házak lehetséges újrahasznosításának elvi és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik. A következő években a konkrét felújítások, karbantartások - ''jókarbahelyezések'' - gyakorlati megoldásairól szeretnék előadásokat szervezni.

Ebben az évben a konferencia május első hetében kerül megrendezésre. Az előadók között található a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal több szakembere, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum népi építészettel foglalkozó szakembere, a Magyarországi Tájházszövetség elnöke, aki a Jósvafőn létrehozott példamutató falufejlesztésekről beszél majd. Az idei konferencia témája a régi házak újjászületésének lehetőségeit tárja fel, visszatekintve a régmúlt időkre, de elsősorban az újszerű hasznosítást helyezve középpontba.

Amennyiben a fent leírt szándékok és elképzelések megragadták az Önök érdeklődését, kérem, szíveskedjenek tudósítani a tanácskozásról.
Ezúton hívom meg Önöket az előadássorozat első részére, mely 2005. május 8-án 10 órától kerül megrendezésre a Budavári Önkormányzat Városházáján (Budapest I., Kapisztrán tér 1.).

Mednyánszky Miklós
műemlékvédelmi szakértő
m.mednyanszky@freemail.hu


A rovat további cikkei

Elkészült a Nemzeti Építészetpolitika
Többpárti konszenzus szükséges a lakásügyben
Nincs változás: még mindig százéves mélyponton a lakásépítések
Szükség van minőségi, energiahatékony lakások építésére
Felemás kilátások az építőiparban
Több európai országhoz hasonlóan kedvezményes áfakulcsot kér a hazai lakáságazat
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest