Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Termálfürdő és wellness hotel Sikondán

Magyar Építő Piac hírei - 2007-03-28 13:55:11


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A szabadidős tevékenységek, az egészséges életmód hangsúlyosabbá válásával növekszik az igény a változatos élményeket nyújtó, pihentető fürdő- szolgáltatásokra. Az pedig külön szerencse, ha a wellness beruházást egy „leírt” régióban valósítják meg olyanok, akiknek szívügye, hogy megakadályozzák az adott térség hanyatlását.

A Komlótól 3, Pécstől 15 kilométerre található Sikondán 1928-ban találtak termálvizet, amikor kőszénkutatás céljából 400 m-es kutat fúrtak a jó adottságú völgyben. A 41,5 °C hőmérsékletű víz és a kellemes környék beindította az idegenforgalmat: a húszas években gyógyszálló is épült helyben. Ám a Komló környéki bányaművelés következtében a kút vízszintje fokozatosan süllyedt, 50 m-t vesztett értékéből, hogy a rendszerváltást követő bányabezárások után lassacskán visszatérjen az eredeti nívóra. Jelenleg a kút vízszintje, hozama, hőmérséklete gyakorlatilag azonos az 1928-ban mért értékekkel. Mivel a főleg hidrokarbonátot, lítiumot, fluort tartalmazó víz ásványianyag-tartalma 1200 mg/l, ásványvíznek minősül.

Az ötlet néhány vízügyes múltú szakember fejéből pattant ki, akik nehéz szívvel nézték lakókörnyezetük folyamatos hanyatlását. Olyan terven gondolkodtak, amely fellendülést hozhat a térségnek. A vízügyes előzményekből és a termálkútból egyenes út vezetett a termálfürdőhöz és gyógyszállóhoz. Az ötletgazdák elképzelésükről többezer oldalas megvalósíthatósági tanulmányt készítettek, amelynek alapján az első ütemben 1,5 milliárd forint nagyságrendű beruházáshoz 628 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Széchenyi Tervből.

A második ütem bővítéseivel a teljes beruházási költség már elérte a 2,3 milliárd forintot. Az osztrák minta szerint kialakított komplexum fedett- és élményfürdővel ellátott szabadtéri fürdőt, gyógyászati- és wellness létesítményeket, valamint 3 csillagos, 52 szobás szállodát tartalmaz.
A szállóépület öt-, a fürdőrész kétszintes. Az összesített nettó alapterület 8000 m2, ebből a hagyományos, valamint ülő- és gyermekmedencék – bennük típustól függően nyakzuhany, víz alatti masszázs, pezsgőfürdő, buzgár, fekvőmasszázs, sodrófolyosó – összes vízfelülete körülbelül 1000 m2. Az eredeti tervet az engedélyezés fázisa után jelentős mértékben át kellett tervezni, mert egyrészt csökkenteni kellett az épület volumenét, másrészt a funkciókat is átértékelték. A komplexum főbejáratán át a többszintes kupolatérbe érünk, amely körül galériák találhatók. Ezek és a hatalmas üvegfelületek átláthatóvá és nagyvonalúvá teszik a tereket. Az előcsarnok és az étterem gránit burkolatot és világos kőris színű, kevés barnával kombinált beépített bútort kapott. A falak festett kivitelűek, jókora üvegfelületekkel határoltak. A fürdő tereit kerámiával burkolták, helyenként kazettás vagy folytonos felületű álmennyezet található. Az előcsarnok kupolaterébe a későbbiekben egy 9 m átmérőjű festményt visznek fel a fémvázas üveg álmennyezetre, fóliás technikával.

A 2003 augusztusától egy év alatt felhúzott épületet komplett felügyeleti rendszer vezérli. Az üzemeltetés 86 fővel indult, akiket többnyire Komlóról vettek fel. A másfél éves működés tapasztalatai szerint a közönség megkedvelte a fürdőt: noha azokra a csúcstechnológiájú wellness berendezésekre, amelyekkel a létesítményt ellátták, még nincs megfelelő kereslet Magyarországon, a hétvégék általában teltházasak.


A projekt adatai:

Tulajdonos, beruházó: Sikonda Kft.
Engedélyezési terv: Borbás Gábor építész, Kaposvár
Fővállalkozó: Hídépítő Zrt.
Módosított és kiviteli tervek: Varga Sándor építész, Debrecen
Épületgépészet: VIZATERV Kft., Budapest
Elektromos tervek: Elektro V.H.SZ. Kft., Nagyszentjános
Tartószerkezet: Koloman Építészeti Kft., Budapest
Külső színterv: Ludvig Zoltán festőművész, Nagykanizsa
Építési idő: 2003. augusztus – 2004. augusztus
Beruházási összeg: 2,3 milliárd forint


Kapcsolódó linkek:

Magyar Építő Fórum
A rovat további cikkei

Olcsóbbá vált autópályák
Beszélgetés Reményik Kálmánnal, a Nemzeti Autópálya Zrt. vezérigazgatójával
Termálfürdő és wellness hotel Sikondán
Termálvíz hasznosítása fűtési célra Bólyban
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest