Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.08.25.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Új ipari csarnok és irodaépület Kőbányán

Magyar Építő Piac hírei - 2007-05-14 13:56:42


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Alig száz évvel ezelőtt az ipari épületek tervezése fontos szerepet töltött be az építészek és a beruházók életében. A szakemberek még ma is elismeréssel adóznak egy-egy korabeli műremek láttán, a szemfüles ingatlanfejlesztők pedig napjaink igényeihez alkalmazkodva loftokat, irodaházakat alakítanak ki a lakóövezetekben rekedt, használaton kívüli, régi ipari létesítményekben.

Az iparosított technológiák és a tömeggyártás elterjedésének időszakában az épülettervezés ezen ága háttérbe szorult, így aztán az ipari épületek létesítése hamarosan a technológiának minden egyéb szempontot alárendelő elvek szerinti, minimális kreativitást igénylő, presztízsvesztett feladattá degradálódott. Az ebben a szellemben gyártott „késztermékek” ma is rút sebként fertőzik épített környezetünket. Sajnos sokszor napjainkban is szemtanúi lehetünk az egyforma, fantáziátlan raktár- és csarnoképületek születésének. Ilyen előzmények és körülmények mellett már-már meglepő, ha egy beruházó elképzeléseit méltó formába öntő építész keresésére fecsérli idejét.
Ez történt a Mikropakk Kft. gyártóüzemének bővítésekor, amikor is a tulajdonosi kör Turányi Gábor építész mellett tette le a voksát. A cég új gyártóépületének helye adott volt: Budapest egyik elhanyagolt területén, a X. kerületben, a Jászberényi út mentén álló, keskeny telek, ahol a helyszín adottságai és környezet nem sok inspiráló értéket képvisel. Talán éppen az építészt gúzsba kötő kötöttségek híján születhetett meg a minden szempontból modern, mégis visszafogott, kellemes munkakörnyezetet teremtő épület.

A zord külső…
A létesítmény funkcionális tekintetben három részre bontható: irodablokk, gyártócsarnok és raktárzóna. A tervező az ipari épületekre jellemző elöl nyaktag, hátul üzem sémát alkalmazva egy épületbe telepíti a cég működéséhez szükséges összes funkciót. Az utcáról belépő látogatót – az első pillantásra talán kissé bizarr formájú – fémlemez burkolatú, íves irodaszárny fogadja. A tömegalakítás, a nyíláskezelés magyar szemmel nézve meglepő, itthon még sajnos ritkán találkozhatunk a hagyományos „dobozszerű” ipari épületektől eltérő formákkal. Az ördög a részletekben lakozik, ennek megfelelően a homlokzatok igényes és tudatos anyaghasználatról tanúskodnak (Cal-Zip alumínium íves tetőfedés, bordázott falburkolat), ami végeredményben „high-tech” jellegű megjelenést kölcsönöz az épületrésznek. A csatlakozó üzemi szárny külső megjelenése visszafogottabb, egyszerűbb anyaghasználat jellemzi.

…érző szívet takar
Nem meglepő, hogy a gondosan formált épületkülső hasonló igényszintű belső kialakítást követelt, bár némi nehézséget okozott, hogy Takács Nóra belsőépítészt csak az építés megkezdése után egy évvel keresték meg. Ekkor már az első emeleti födém zsaluzása volt soron, és a már megépített szintek geometriája erőteljesen behatárolta a belsőépítészeti koncepciót, illetve a lehetőségeket. Ez érezhető is a földszintről az első emeletre vivő lépcsőnél, amely orsótér nélküli kialakítása szűkössé teszi a földszinti fogadóteret.
A belső térképzésnél és anyaghasználatnál a tervező az építészeti szándéknyilatkozat szerint egyszerű, átlátható terek létrehozására és a házon belüli transzparencia megteremtésére törekedett, amelyet mértékletes és ízléses anyaghasználat követ. Ennek megfelelően a háromszintes irodablokk központi térszervező elemeit a két oldalról üvegezett, műkő burkolatú lépcsőház és a nyír-rétegeltlemezzel elfedett vizesblokkok jelentik. Ezek az elemek teremtik meg a függőleges kapcsolatot a szintek között, mind vizuális, mind valódi értelemben. Az irodák a vizesblokk körül helyezkednek el, a tárgyalók a lépcső mellett találhatóak az első és második emeleten, a lépcső tömegétől egy elegáns, dekoratív üvegfallal elválasztva.

Külső-belső harmónia
A külső formát olyannyira meghatározó anyagokat, a bordás felületeket és fém burkolatokat a belső térben is megfigyelhetjük. Az előterekben és tárgyalókban perforált alumínium álmennyezet készült, a fém színe köszön vissza a bútorok szerkezetén, a recepciós pult frontjának bordás felületén. Ehhez illeszkedik a lépcső hideg, de mindenképpen reprezentatív műkő burkolata. A rideg, kissé talán túl szigorú hangulatot teremtő fém és műkő keménységét nagyméretű fafelületek oldják. A kellemes színű és erezetű, barátságos nyírfafelületek meghittebbé, barátságosabbá teszik a munkakörnyezetet az itt dolgozók számára. Nyír burkolatot kapott a vizesblokk tömbje, a földszinti falak, a bútorok munkafelülete és valamennyi bútor- és belső ajtólap. Az átgondolt és tudatos belsőépítészeti kialakítással összhangban jó minőségű és egyszerű megjelenésű lámpatestek kerültek beépítésre.
A gyártó- és raktárcsarnok belsőépítészeti tervezése a külsőhöz hasonlóan ugyancsak a technológiai folyamatoknak rendelődik alá. Itt egy igényes ipari jelleg kialakítása volt a célkitűzés, amit a nyersbeton és vakolatlan zsalukő felületek, a perforált alumínium burkolat hoznak létre. Az épület egyetlen, de említést igénylő tökéletlenségét a háromszintes irodablokkban a személylift hiánya okozza.
Egy ipari épület feladata elsősorban a gyártási technológiának megfelelő, kellemes munkakörnyezetet megteremtése, másrészt azonban már csak méreteiből adódóan is, meghatározó része épített környezetünknek. A Mikropakk Kft. új épülete mindkét feladatnak megfelel: nyugodt, kiegyensúlyozott környezetet biztosít a dolgozóknak és esztétikai élményt a külső szemlélőnek. n


Turányi Gábor – építésztervező
Stein Zoltán – építésztervező
Takács Nóra – belsőépítész


Kapcsolódó linkek:

Magyar Építő Fórum
A rovat további cikkei

Olcsóbbá vált autópályák
Beszélgetés Reményik Kálmánnal, a Nemzeti Autópálya Zrt. vezérigazgatójával
Termálfürdő és wellness hotel Sikondán
Termálvíz hasznosítása fűtési célra Bólyban
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest