KSH: Építőipar, 2009. augusztus

Építőipari hírek - 2009-10-16 12:01:43Az építőipari termelés volumene 2009 augusztusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 7,2%-kal csökkent a 2008. augusztusihoz képest. Az év első nyolc hónapjában a termelés 3,1%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés augusztusban az előző havi szinten maradt.

A két építményfőcsoport termelése augusztusban is ellentétesen alakult. Az építőipari termelés 7,2%-os csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene 15,7%-kal esett vissza. Az egyéb építményeken végzetteké ezzel szemben az előző hónapokhoz hasonlóan emelkedett: 3,5%-kal magasabb volt, mint 2008 augusztusában. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,2%-kal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 10,9%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéb építmények termelésének növekedése továbbra is út- és vasútépítési munkáknak köszönhető. Nagyobb volumenű munkákat végeztek az M6-os autópálya és a 4-es metró építésén. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 4,2%-kal magasabb, az egyéb építményeké 3,8%-kal kisebb volt az egy hónappal korábbinál.

Augusztusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése –ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza – 14,2%-kal csökkent a 2008. azonos időszakihoz mérten; az egyéb építmények építése ágazaté – ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába – viszont jelentősen, egyötödével magasabb volt, mint egy évvel korábban. A növekedés néhány nagy értékű, állami és önkormányzati beruházással folyó munka eredménye. Az építőipari termelés mintegy felét kitevő speciális szaképítés ágazat – melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják – termelésének mérséklődése tovább folytatódott: augusztusban 17,4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.
Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan augusztusban is meghaladta az egy évvel korábbit: 7,1%-kal magasabb volt nála; ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 1,8%-kal, az egyéb építményeké 11,3%-kal nőtt. Ez utóbbi több, az év során kötött, jelenleg is folyó út-, vasútfejlesztési munkákra vonatkozó szerződésnek köszönhető.

A 2009 augusztusában kötött szerződések volumene 12,6%-kal magasabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 12,2%-kal, egyéb építményekre 13,4%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Az épületek új szerződéseinek növekedése néhány nagy, kereskedelmi, illetve ipari épületre kötött szerződésnek köszönhető. Az egyéb építmények körében az útépítésekre, közművekre és kommunális létesítményekre kötött szerződések voltak jelentősek.


Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


További információ
A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=4&a=1979