Márciusban 9,9%-kal emelkedett az épít ő ipari termelés volumene

Építőipari hírek - 2013-05-23 11:14:592013 márciusában az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint 9,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés márciusi növekedéséhez az alacsony előző évi bázis mellett – a termelés trendje 2012 márciusa és júniusa között 10 éves mélyponton volt – az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá.

A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint ugyancsak 9,9%-kal emelkedett a termelés. Szezonálisan kiigazítva a termelés 2,1%-kal magasabb volt a februárinál. Az év első három hónapjában 4,8%-kal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Márciusban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése – az egy évvel korábbi jelentős visszaesést követően – 8,2%-kal volt nagyobb a 2012. márciusinál. Az egyéb építmények építése 11,9%-kal nőtt. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 3,0%-kal, az egyéb építményeké 2,1%-kal növekedett a februárihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 10,7%-kal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése 25,4%-kal nőtt. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 0,7%-kal haladta meg a 2012 azonos időszakit.

A 2013 márciusában kötött új szerződések volumene 25,3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 18,8%-kal nőtt, több ipari, illetve egészségügyi és egyetemi épületekre kötött szerződésnek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 30%-kal emelkedett.

Márciusban több kisebb értékű, csatornázási, út- és vasút-felújítási munkára kötöttek szerződést. Az építőipari vállalkozások 2013. március végi szerződésállományának volumene 19,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké – az új szerződések utolsó két hónapban mért növekedése ellenére – 8,9%-kal kisebb, míg az egyéb építményeké 34,9%-kal magasabb volt, mint 2012 márciusában.

Az építőipar termelői árai 2013. I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4%-kal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 0,5, az egyéb építmények építése ágazatban 2,5, alegnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,3%-kal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,1 és 4,4% között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,6%-kal voltak magasabbak.


További információ

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal
A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=4&a=2693