Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.08.08.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
2016. az online építőanyag kereskedelem éve lehet

Építőipari hírek - 2015-12-16 13:13:40


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Látványosan változnak a lakosság vásárlási szokásai az építőipar területén. Jelentősen megerősödött az interneten való tájékozódás, információszerzés, egyre tudatosabbak a megrendelők és erősödött az online építőanyag vásárlás 2015-ben. Az országgyűlés által most megszavazott áfa csökkentés miatt várható élénkülés tovább erősítheti e trendeket. 2016. online építőanyag kereskedelem éve lehet – állítja Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A vásárlói szokások folyamatosan változnak. A vásárlók egyre nehezebben “meggyőzhetők”, egyre inkább megnézik, hogy mire adják ki a pénzüket. Az internet olyan tömegű információt biztosít a vásárlóknak, mellyel a vásárlás előtt nagyon fel tudnak készülni. Egyre több a tervezett beruházással kapcsolatban alaposan felkészült vásárló – számol be tapasztalatairól Markovich Béla.

Egy másik fontos trend az interneten történő vásárlások erősödése. Az, hogy a vásárlók fő információ szerzési forrása az internet, nem újdonság. Azonban, hogy egyre többször vásárolnak az interneten építőanyagot, az egy egyre erősödő trend.

Sok olyan terméket, melyet eddig tüzép telepeken vásároltak az építtetők, ma egyszerűen megrendelik az interneten. Mivel az internetes vásárlás leginkább a lakosságra jellemző, a parlament döntése a lakásépítés áfájának csökkentéséről vélhetően tovább erősíti ezt a trendet. Ezért a Mapei stratégiájában - reagálva a vásárlási szokások megváltozására - tovább erősíti az online jelenlétet és a lakosság tájékoztatását.

Jó évnek ígérkezik 2016.
„Üdvözlendő a parlament döntése az építőipar áfájának csökkentéséről. A döntés átírhatja az építőipar jövőjével kapcsolatos várakozásokat. A magánépítkezések számának várható növekedése az építőipar vártnál jobb alakulását vonhatja maga után” – vélekedik Markovich Béla.
Hozzátette: azt még nem tudni, hogy ez elég lesz-e, hogy ellensúlyozza, hogy az EU-s finanszírozású pályázatok kiírása nagyon lassan halad, így ezen projektek megindulása csak a jövő év őszére várható, ami különösen a nagy generálkivitelező cégeknek gondokat okozhat. Ezt a hatást tovább mérsékli az is, hogy a kormány terveiben több nagy, nem EU-s finanszírozású projekt is szerepel.

Fokozódó szakemberhiány, emelkedő munkadíjak
Sajnos egyre erősebb tendencia, hogy sok szakember külföldön vállal munkát. Az elvándorlás komoly szakemberhiányhoz vezetett, ami a kivitelezési munkadíjak kismértékű emelkedését vonta maga után már 2015-ben is. Ez a folyamat a lakásépítés fellendülésével tovább fokozódhat.

Mindehhez hozzájárul az építőipari szakmunkástanulók alacsony és egyre csökkenő száma, valamint az építőipari szakmunka alacsony népszerűsége a fiatalok körében. Markovich Béla szerint összefogásra van szükség a kormány és az építőipari vállalkozások között, hogy több fiatal válassza hivatásának az iparágat. Véleménye szerint ehhez béremelésre van szükség, valamint javítani kell az építő szakmák társadalmi elismertségét.


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest