Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2021.01.25.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Nehéz, de menő, mi az?

Építőipari hírek - 2016-10-27 14:33:21


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A hagyományos mészhomok-tégláról van szó (Silka a maga kategóriájában az egyetlen ilyen az országban), ami nevéhez hűen mész, homok és víz összekeverésével készül, ezt követően nyomás alatt formázzák, majd jöhet a gőzszilárdítás.

Ezeknek köszönhetően a legnagyobb előnye a szilárdsága, a legnagyobb hátránya pedig (részben ebből is adódóan) az, hogy nagyon nehéz.
Bővebben a Silkáról: www.ytong.hu/silka.php

Nem egy hatalmas újdonságról van szó. Olyannyira nem, hogy már az i.e. a rómaiak is rájöttek a mészhomok falazóelemek előnyeire (egy Vitruvius nevű építész írt róla), aztán valamikor a XVIII. században a Németalföldön terjedt el ismét tömegesen, olyannyira, hogy a házak négyötödét még ma is ebből építik. (Magyarországon például a Wekerle-telepet építették anno ebből, aztán 1945 után jól háttérbe szorult.)

Ha csak az összetételét nézzük, már abból is látszik, hogy meglehetősen környezetbarát termékről van szó (ugye mész, homok és víz is előfordul a természetben), ráadásul elég energiabarát a gyártása is, káros hulladék sem nagyon keletkezik.

Ráadásul meglehetősen izmos építőanyagról beszélünk, aminek vannak előnyei (nyugalom, a hátrányáról is lesz szó, megígértem), például az, hogy mivel nehéz, ezért kiváló hőtároló, így nyáron nem melegszik túl, viszont legalább nem éghető, és a tömör anyagszerkezet miatt a nyomószilárdsága is kifejezetten magas.

Szuper akusztika
Nagy előnye, hogy szuper az akusztikai tulajdonsága, a Silka 15 a maga 52dB-jével elég jól hangzik, más kérdés, hogy az akusztikus falat nem tanácsos megvésni, szóval észnél kell lenni.

Egy 10 centis vastagságú fal esetében elég jó, hogy simán lehet rá falibútort szerelni (mondom, a jó akusztikai és hőtárolási képessége mellett), de arra azért érdemes felkészülni, hogy nem lesz egyszerű menet megfúrni, ütvefúró nélkül ne nagyon kezdjünk hozzá, mert iszonyat kemény.

Mondjuk azt, hogy az Ytong a szerkezete miatt a villanyszerelők kedvence, ugyanezt a Silkáról már nem mondanám, szóval, ha nem akusztikai lakáselválasztónak használjuk (amire egyébként a legjobb), akkor készüljünk fel az izzadásra. Mint az egyik erről szóló fórumban az egyik felhasználó írta, olyan is előfordul éppen ezért, hogy a szükséges falszakaszokon előfalazót használnak, és abban viszik a vezetékezést.
Az említett fórumot ITT olvashatják.

Viszont nagyon nehéz
És akkor jöjjön a feketeleves: a fent leírtakból következően a Silka nehéz. Én ugyan nem méregettem, de volt, aki igen (például egy xuy nevű felhasználó), és szerinte egy 30-as mészhomok tégla 31 kg szárazon, ami azért elég brutálisan hangzik. Ez azért már nem egyemberes meló.

Éppenséggel a falazás gyorsaságát (a közel egyforma elemek miatt) nem nagyon befolyásolja, más kérdés, hogy a kőműves nem fog szeretni minket, ami speciel engem annyira nem zavar, de lehet, hogy valakit igen.

Szóval, aki maga állna neki a falazásnak, az kétszer is gondolja meg a mészhomok-téglát, a könnyebb megmunkálás (mondjuk egy Ytong-Silka összevetésben) előbbi mellett szól, viszont ha tényleg azt szeretnénk, hogy jó legyen a hangszigetelés, akkor válaszfalnak nem nagyon van jobb választás a Silkánál.
A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2021. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest