Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.06.17.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Milyen szerepe van az ablaküvegnek?

Gyártói hírek - 2005-10-22 12:19:53


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Költőiesen szólva összeköt és elválaszt, díszít és véd, beengedi a napfényt, vagy éppen megvéd tőle. Mindezeket a hétköznapok nyelvére lefordítva az ablaknak szerepe van a ház külső hatások - fény és betörés - elleni védelmében, hő- és hangszigetel, és persze jó esetben díszíti házunkat.
Az ablaknak persze nem csupán az üvegezése felelős e funkciók ellátásáért. Most azonban csak az ablak több mint 70 %-át kitevő üvegfelülettel foglalkozunk, amelynek elvitathatatlanul nagy szerepe van.


A fenti funkciók ellátásában jelentős szerepe jut az ablakkereteknek, a tok- és szárnyprofiloknak, a tömítéseknek, a vasaltoknak és természetesen az üvegeknek, illetve meghatározó tényező a beépítés minősége, szakszerűsége is. Ezek mind együtt számítanak. De vizsgáljuk meg most az üvegezés szerepét.

Egy kis üvegtörténelem
Egyiptomi ásatások során bizonyítékot találtak arra, hogy több mint 7000 évvel ezelőtt már állítottak elő mesterségesen üveget. A legrégibb üvegkészítési módszert Asszíriában (Kr. e. 668-626) ékírással jegyezték le. A nagyüzemi üvegtermelés 1905-ben történ megindulása a belga Fourcault nevéhez fűződik, míg az 1959. óta ma is használatos ún. float üveggyártást az angol Pilkington honosította meg.
Az üveg 1400 fokos hőmérsékleten, homok, szóda, dolomit, mész és földpát keverékéből olvasztás során készül. 1000 fokon az üveg folyékony, míg 500 és 1000 fok között formázható állagúvá hűl.
A legleterjedtebb üvegtípusok napjainkban a hő- és napvédő üvegek, az egyrétegű, illetve két-, vagy többrétegű biztonsági üvegek, a hanggátló üvegek, a drótüveg, a struktúrüveg (más néven, ornament, vagy katedrál), a tűzgátló üveg és a speciális öntisztuló üveg.

Milyen feladatokat lát el az ablaküveg?
Az ablak hőszigetelő képességét leginkább a beépített üvegfelület határozza meg, hiszen az jóval nagyobb területet foglal el, mint a tok.
Az üveg hőszigetelő tulajdonsága az üvegréteg elhelyezkedésétől, az üvegek közti légrés gáztöltésétől, az üvegfelület méretétől és a távtartó anyagától függ. Az általánosan használt 4/16/4-es (4 mm-es üvegfelületek között 16 mm-nyi légrés) üveg esetében is lehetnek nagy eltérések a hőátbocsátási tényezőt tekintve. Standard kivitelben ez az érték 2,8 W/m2K, de ha a távtartó nemesacélból készül, az üvegek közötti légrést nemesgázzal töltik (ez általában argon, kripton, vagy xenon), lágy bevonattal van az üveg ellátva, és megfelelő mértékben (az Internorm ablakok esetén 20 mm-re) süllyesztik az üvegezés, úgy ez az érték elérheti az igen kiválónak mondható 1,1 W/m2K-t is. Ilyen értékkel rendelkeznek az Internorm ablakai.

Az ablak párásodása, a falak gombásodása is elkerülhető a megfelelő technológiával készült üvegezésű ablak kiválasztásával.
A hőszigetelő üvegek általában alumínium távtartókkal vannak egymástól elválasztva. Ám az üveg-alumínium-üveg találkozása un. hőhidat képezhet, ami párásodáshoz, párakicsapódáshoz vezethet. Ennek megoldására az Internorm például a szárny légkamráiba 20 mm-re süllyeszti az üvegezést/ Dimension és Edition termékek/ és külön kérésre nemesacél távtartókat alkalmaz. Ennek köszönhetően az ablak belső felületénél mért hőmérséklet megközelítőleg azonos a szoba hőmérsékletével.
Ha az üvegek vastagságát növeljük, az csupán a hanggátlási értéket emeli meg, a hőszigetelést nem javítja, mivel csökken ezáltal a légrés az üvegek között. A hőszigetelő tulajdonságot növelheti viszont az ablak belső részén elhelyezett fényvédő bevonat. Ez elősegíti, hogy minél több napenergia jusson kívülről belülre, és, hogy minél kisebb mennyiségű energia jusson belülről kívülre.

A házasszonyok álma az öntisztuló üveg
A piacon található kínálat standard, kétrétegű üvegtől egészen a háromrétegű, kétszeresen szigetelt energiatakarékos üvegekig terjed. Ezeket a típusokat az Internorm is kínálja, míg az utóbbiak 36-42 mm-es üvegszélességükkel alkalmazhatóak un. passzívházak építéséhez.
Érdemes kiemelni a speciális felhasználási területeken alkalmazható öntisztuló üveget. Ezeket elsősorban nehezen tisztítható, magasra helyezett üvegfelületek esetében ajánlatos választani. Az üveg külső részén elhelyezett speciális külső bevonatnak köszönhetően az arra hulló csapadék eltávolítja az ablakra került szennyeződéseket. Ez valóban minden háziasszony álma lehet!

Hanggátlás
A hőszigeteléshez hasonlóan az ablak hangszigetelő képességében szintén az üvegfelület játssza a legjelentősebb szerepet.
A hangszigetelés függ továbbá a tok anyagminőségétől, valamint attól, hogy az ablakszárny mennyire záródik tökéletesen.
A hanggátlást decibelben mérjük, és ez alapján soroljuk az üvegezést, illetve magát az ablakot osztályokba. A Magyarországon forgalmazott típusok általában 3-as és a 4-es osztályba tartoznak (azaz harminc feletti és negyven feletti hanggátlási értékekkel rendelkeznek). Minél magasabb a decibel érték, annál jobb minőségű a hangszigetelés.
Az Internorm ablakok átlagos hanggátlási értéke 32-39 dB között mozog, míg a kapcsolt szárnyas dimension 4 ablak kétrétegű üvegének hanggátlási értéke a kapcsolt szárnynak köszönhetően 44 decibel, ami igen kiválónak mondható.

Az üvegezés esetében meghatározó tényező lehet az üvegsúly és az üvegek közti távolság. A hanggátlást enyvezett-ragasztott üvegekkel, nehézgázok alkalmazásával tovább növelhető. A bonyolult összetételű hő- és hangszigetelő gázok azonban jelentősen megnövelhetik a nyílászárók árát. Érdemes az árnyékolástechnika eszközeivel is kiegészíteni a nyílászárót, mert azok mind a hő, mind a hangszigetelést tekintve tovább javítja az ablak képességeit. Ez ma már néhol alapáron a nyílászáróba építve elérhető (Dimension 4 műanyag és Edition 4 fa ablakok esetén), de számos utólagos megoldás széles szín- és formaválasztéka között válogathatunk (redőnyök, reluxák, spaletták, napellenzők, faltstorok).

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy a hőszigetelés szempontjából az üveg nagy szerepet játszik, de nem kizárólagosat! Az ablak minden részét érdemes vizsgálni, ha valóban egy olyan nyílászárót szeretnénk, amely a tökéletes szigetelésével energiát takarít meg nekünk.

További információ a termékekkel, szolgáltatásokkal, márkakereskedői hálózattal kapcsolatosan a www.internorm.hu és az internorm@internorm.hu címen kérhető.


Kapcsolódó linkek:

Internorm Ablak Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest