Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2018.05.25.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A tartós és szép terasz titka: mi kerül a burkolat alá?

Gyártói hírek - 2006-06-15 17:05:41


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, hogy mit szeretnének megcsináltatni, hanem azzal is, hogy mivel.
Először is tisztázni néhány alapelvet, amit teraszok burkolásánál feltétlen be kell tartanunk. A legfontosabb, hogy az alapfelület kellően szilárd, száraz, portól és szennyeződéstől mentes legyen.


Vízszigetelés

Az alulról érkező nedvesség tipikus esete, amikor a talajban lévő pára átdiffundál a szigeteletlen aljzaton, és a burkolólap hátoldalán kicsapódik. Ezt úgynevezett alternatív szigetelés beépítésével lehet meggátolni. E célra a Mapei termékskálájából a kétkomponensű flexibilis, kenhető MAPELASTIC szigetelés a legalkalmasabb, amely a felülről esetleg átszivárgó csapadék továbbjutását is megakadályozza.
A szigetelést a burkolás feltételeinek megfelelő aljzatra kell felhordani az előírások szerint, és - a bitumenes szigetelésekkel ellentétben - közvetlenül ragasztható rá a burkolat. Repedésáthidaló képessége 2 mm-es rétegvastagságban 1,2 mm, de a csatlakozó szerkezetekhez az élekben várható intenzívebb mozgások áthidalására érdemes beépíteni hajlaterősítő MAPEBAND szalagot. A MAPELASTIC a talaj sóinak felszivárgását is megakadályozza, amelyek egyébként tönkretehetik a ragasztó hidraulikus kötését.


Ragasztás

Kültéri teraszok burkolásához az európai szabványnak megfelelő flexibilis ragasztókat alkalmazhatunk. Ha flexibilis ragasztót használunk, akkor a fugázóanyagnak is flexibilisnek kell lennie, ugyanis a burkolólapok mérete a hőmérséklet hatására számottevően változik.
Fokozottabb terhelést jelent, ha ez a változás rövid idő alatt következik be. Például a nyári nagy melegben hirtelen jön egy zápor, és a burkolat hőmérsékletét 60-70 fokról akár 15-20 fokra is leviheti. Télen pedig naponta többször is lejátszódhat a fagyás-olvadás ciklusa, ezért a teraszon teljes fedettségű ragasztás szükséges. A hőtágulásból adódó mozgásokat a fagyálló ragasztóval rögzített burkolat nem képes elviselni ezért ilyenkor flexibilis ragasztókat kell használni pl: ADESILEX P9, ADESILEX P9 EXPRESS, KERAFLEX, ADESILEX P4, GRANIRAPID.


Fugázás

Következő lépés a felület kifugázása, melyhez szintén flexibilis ULTRACOLOR PLUS vagy KERACOLOR FF FLEX fugázóhabarcs ajánlható. Az ULTRACOLOR PLUS gyors kötésű fugázó, ami 2-20 mm fugaszélességig használható, 26 színben kapható. Vízlepergető és penészesedésgátló tulajdonsága miatt könnyen tisztítható. Az elkészített burkolaton 3 óra múlva már járni lehet!
A KERACOLOR FF FLEX a kerámia-, terrakotta-, természetes kő és mozaikburkolatokon leggyakrabban előforduló, 2 - 6 mm közötti fugaszélességeknél alkalmazható. A fugázóhabarcs normál kötésidejű, 25 színben kapható. Ez az anyag szintén a vízlepergető, így igazán könnyen tisztán tartható.


DilatációKültéri teraszoknál alaprajzi elrendezésüktől, méretüktől függően 10-15 m2- ként dilatálni kell. Ez történhet dilatációs profil beépítésével, illetve úgy, hogy a hézagot rugalmas tömítőanyaggal, MAPESIL AC-vel töltjük ki.Bővebb információ:

MAPEI Kft.
Információs telefonszám: 06-40-4MAPEI (06-40/462-734)
szaktanacs@mapei.hu


Kapcsolódó linkek:

MAPEI Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2018. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest