Aereco egy intelligens megoldás a szellőzésben

Gyártói hírek - 2008-09-16 14:40:28Az AERECO S.A. Franciaországban több mint 25 éve foglalkozik lakások, lakóépületek, irodaházak, egészségügyi intézmények, iskolák, óvodák, szállodák, stb. szellőztetési rendszereinek folyamatos fejlesztésével,
gyártásával és értékesítésével. A fejlesztőmunka eredménye a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló műszaki megoldásokat tartalmazó, automatikusan működő, páraszabályozású szellőztetési rendszer, melyet hazánkban kilencedik éve az AERECO Légtechnika Kft. képvisel.


Napjainkban, építkezések és felújítások alkalmával beépítésre kerülő külső nyílászárókkal az épületek zárt rendszerré válnak. A helyiségekben tartózkodók napi tevékenysége, valamint a természetes életvitele (kipárologtatás)a belső légterekben– különösen az őszi, téli és kora tavaszi hónapokban – a páratartalom növekedését idézi elő, amely a falfelületeken és a nyílászárók felületein csapódik le. A magas belső páratartalom rontja a komfortérzetet, idővel a kondenzációs páralecsapódás pedig a felületi foltosodásban és penészesedésben jelentkező esztétikai hibák mellett károsítja az épület szerkezeti elemeit is.

Az Aereco higroszabályozású szellőztetési rendszer légbevezető (az ábrán lila színnel jelölve) és légelvezető elemei (zöld színnel jelölve) érzékelik a helyiségeken belüli páratartalom mindenkori mértékét és a pillanatnyi, tényleges szellőztetési szükségleteknek megfelelően külső beavatkozás nélkül szabályozzák.

Az egyes elemekbe beépített légnedvesség érzékelők automatikusan, segédenergia
igénybevétele nélkül zsaluk nyitásával és zárásával optimalizálják a beáramló friss levegő, valamint az elvezetésre kerülő szennyezett levegő mennyiségét, biztosítva ezzel a belső légtérben a mindenkori megfelelő légcserét és páratartalmat.

A párás, szennyezett levegő eltávolítása akár központi ventilátorokkal (az ábrán narancssárga színnel jelölve), akár gravitációs kürtőszellőzéssel megoldható, de a részegységek a már kiépített szellőzés rendszerrel is kombinálhatók.

A rendszer páraszabályozott elemei egymással „kommunikálva”, folyamatosan biztosítják a helyiségekben és a helyiségek közötti irányított légáramlást, illetve az optimális légcserét. A párás, szennyezett levegő eltávolítása akár központi ventilátorokkal, akár gravitációs kürtőszellőzéssel megoldható, de a részegységek már kiépített szellőzési rendszerrel is kombinálhatók. Az Aereco technológia alkalmazásával elérhető, hogy légcserére csak ott kerül sor, ahol arra ténylegesen szükség van, és csak akkor, amikor indokolt, tehát az egyes helyiségek szellőztetése egymástól függetleníthető. A folyamatos, viszont szabályozott szellőzés lehetővé teszi, hogy a mindig friss levegő legyen a helyiségekben, de okozzon felesleges hőveszteséget.

A páraszabályozott szellőztetéssel energia-megtakarítás érhető el, és biztosítható, hogy az épületben a relatív páratartalma ne emelkedjen az optimális szint fölé. Ezzel egyrészt a légcsere optimálissá és energiatakarékossá válik, másrészt megelőzhetők a belső páralecsapódások, illetve azok összes károsító hatásának a veszélye, pl. penészesedés, gombásodás stb.

A termékcsoport műszaki paraméterben megfelel az európai szabványoknak (CSTB, TÜV, stb.), illetve rendelkezik az ÉMI Építőipari Műszaki Engedélyével, melynek sorszáma A-893-1999. Az Aereco Légtechnika Kft., mint mérnökiroda, természetesen foglalkozik mindennemű légtechnikai tervezési, szakértési, ezen felül kivitelezési feladatok megoldásával.


További információ:
Aereco Légtechnika Kft.
1087 Budapest, Kerepesi út 27/a.
Tel.: 06-1/214-4421
Fax: 06-1/225-0373
E-mail: aereco@aereco.hu


Kapcsolódó linkek:

Aereco Légtechnika Kft.


A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=5&a=1663