Mapei hőszigetelésű ház érte el az egyik legnagyobb energia-megtakarítást 2010-ben!

Gyártói hírek - 2011-06-22 13:00:41Hadd meséljünk el Önnek egy igaz történetet egy társasházról:

1994-ben járunk, Veszprémben. Egy Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. ( IKV) által kezelt házban.
Ez még nem is volna olyan rendhagyó, hiszen ebben az időben több ezer épületet adott át az IKV helyi Önkormányzatok kezelésében, és számtalan ház, amelyet az IKV kezelt idáig marad sorsára, és kényszerűségből alakult át társasházzá.

A történet főhőse ez az átlagos veszprémi ház hasonlóan sok ezer ikertestvéréhez abban az időszakban épült fel, amikor még a keleti nagytestvértől úgy áramlott át a gáz a számtalan keleti blokkhoz tartozó országhoz hasonlóan, mintha soha nem fogyna ki, és végtelen mennyiség állna rendelkezésre.


Ebben a házban a hőszigetelés szinte nullának volt mondható, hiszen a szendvicspanel szerkezetbe egy-egy rosszabbul sikerült gyártási műszakban valószínüleg még polisztirol sem került. Ebben a házban olyan házgyári ablakok lettek beépítve, amelyek folyamatosan engedték a lakásokból a napjainkban annyira drágán előállított hőt. Ebben a házban 2002 óta folyamatosan küzdenek az energia árakkal szemben, és elmondható, hogy ez 2010-re ez a harc sikerült.
A történet innen válik hihetetlenné, mert ebben a házban 8 év alatt 70%-al csökkent a fűtés és melegvíz előállítására felhasznált gázmennyiség, valamint 72%-al csökkent a ház által felhasznált elektromos energia mennyisége. Ezekkel a kiemelkedően magas energia-megtakarítási mutatókkal a THT Társasházi Magazin 2010-es pályázatán ez a veszprémi társasház érte el a legnagyobb eredményt, amelynek a legnagyobb kedvezményezettjei természetesen a lakók, akik azóta komfortosabb környezetben élnek, és nem mellékesen ezáltal pénztárcájukban is több marad.

Azokkal az intézkedésekkel, amiket ebben a házban véghez vittek, jelenleg a lakók szinte megállították az energiaárak folyamatos növekedéséből származó mások számára kiküszöbölhetetlen költségnövekedéseket.

A társasházat 2009-ben a KIVÉT díjas Mapetherm Hőszigetelő Rendszerrel szigetelték. A ház lakói ezzel a döntésükkel 25%-os energia-megtakarítást értek el.

Ebben a történetben itt összekapcsolódik két sikersztori. Hiszen a Mapetherm Rendszer néhány év alatt robban be a köztudatba, és cégünk számára nagy öröm, hogy egy ilyen nagyszerű eredményhez adhattuk nevünket. A Mapetherm Rendszer az első olyan hőszigetelő rendszer, amely KIVÉT díjat kapott 2008-ban. A Kiváló Építési Termékdíj nem csak az anyagok kiváló minőségét, hanem a rendszerelemek kiszolgálását, logisztikáját, a termékek minőségének hosszú távú fenntartását, valamint az iparágban a gyártó által történő folyamatos fejlesztést is díjazza. A veszprémi kivitelezésen a Mapei hőszigetelő rendszert alkalmazták. A Mapei hőszigetelő lapok CE, valamint ÉME bizonylattal is rendelkeznek, és egyenletesen magas minőségben állnak rendelkezésre. A kiváló minőségű MAPETHERM RAGASZTÓTAPASZ biztosítja a megfelelő tapadást és rugalmasságot. Csak megfelelő műgyanta értékkel bíró ragasztót és a megfelelő ragasztási technológiát alkalmazva képes a hőszigetelő tábla a külső és belső oldala közötti jelentős hőmérséklet különbségeket, és az abból adódó deformációkat, hőtágulásokat elviselni.

„11 éve vagyok közös képviselője ennek a társasháznak. Akkor úgy indult a társasházunk, mint az összes többi társasház, a számlánkon nem volt pénz, és komoly anyagi problémákkal küszködtünk.
A Mapei-jel való együttműködésünk kiváló volt, amikor bármilyen észrevételünk, problémánk jelentkezett, azt azonnal orvosolták, és dicséret illeti a festékanyagokat és a szigetelőanyagokat szállító céget is, és dicséret illeti a kivitelezőket is, mert azt mondhatom, hogy rövid idő alatt, határidőre, kiváló minőségi munkát végeztek.
2009-ben pályáztunk a harmadik nagy beruházás-csoportunkra, az épület oldalfal szigetelésére, pincefödém szigetelésére. 10 cm-es Dryvit réteggel szigeteltük az oldalfalakat és 8 cm-es Dryvit-tal a pincefödémet. A szigetelés eredményeképpen az addig fennálló nagy hőmérséklet különbségek a magasabban lévő épületek és a földszint között tökéletesen megszűntek. Mi arra is figyelmet fordítottunk, hogy ne csak az oldalfalat és a pincefödémet szigeteljük, hanem a lábazatbetont is, mert előzetesen elkészített hőfényképek azt bizonyították, hogy a lábazatbeton a földszinti lakásokból nagyon sok hőt visz el.
A beruházások előtt a gázfogyasztásunk 92.000-93.000 m³/év volt, jelenleg 28.000 m³ alatti a gázfogyasztásunk. Ha most ugyanazt a gázfogyasztást kellene fizetnünk, mint a beruházás előtt, akkor 14 millió Ft-ba kerülne az épület fűtés- és vízmelegítési költsége, ehelyett jelenleg 5,1 millió Ft-ot fizetünk.
Még egy dologra odafigyeltünk az oldalfal szigetelés során, hogy a lábazatbeton környékét az elérhető magasságig a Mapei javaslatára graffiti-álló festékkel vontuk be; a graffitisek nagyívben elkerülték a megújított épületet.” – Szabó Ferenc, közös képviselő


A veszprémi társasházon a Mapei Kft. a következő komplex rendszert javasolta felhasználásra:

• MAPETHERM HŐSZIGETELŐ LAP
• EJOT DÜBELEK
• MAPETHERM RAGASZTÓTAPASZ
• MAPETHERM NET ÜVEGSZÖVET háló
• QUARZOLITE BASE COAT színezett alapozó
• QUARZOLITE TONACHINO dekoratív falbevonat

Ha Ön is kíváncsi arra, hogyan érhető el a megtakarítások további több mint 40%-a figyelje kommunikációinkat! Nemsokára jelentkezünk, és eláruljuk a titkot!


Kapcsolódó linkek:

Mapei Kft.


A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=5&a=2375