Szarufák feletti hőszigetelés

Gyártói hírek - 2012-11-19 16:44:50Magyarországon a családi házak, társasházak többsége magastetővel készül. Ezek a szerkezetek megfelelnek az építési hagyományainknak, és jól beillenek a tájba, de többsége a fokozott energetikai követelményeknek már nem felel meg. Újfajta hőszigetelési megoldásokat kell tehát találni.

A látszó szaruzat
A régi ácsszerkezetű tetők esetében a padlásfödémet hőszigetelték. A tetőterek beépítésével szükségessé vált a ferde síkok szigetelése, és erre a legjobb helynek a szarufák köze bizonyult. Az ide elhelyezett először 5, majd később 10 cm vastag hőszigetelés elegendő volt a kor követelményeinek. Manapság viszont 20-25 cm vastag hőszigetelés ajánlott, így csak a szarufák között nem lehet elhelyezni a szigetelőanyagot. Lehet belülre elhelyezni a hőszigetelést, de ez a legdrágább megoldás. A hőszigetelés és a burkolat jelentős teret vesz el, ráadásul a ferde sík miatt a lakótérnek minősülő (legalább 1,90 méteres belmagasságú) tér jelentősen csökken, így a négyzetméterben számított lakótér vesztést is forintosítva nagyon drágának bizonyul ez a megoldás. A jó megoldás ilyenkor a szarufák feletti hőszigetelés.

Szarufák feletti hőszigetelés felépítése
A szarufák feletti hőszigetelés során a szarufa köz szabadon marad, és felülről teljes felületű deszkázatot kap az ácsszerkezet. Erre kell a légzáró-, páratechnikai réteget elhelyezni, majd az Austrotherm Manzárd Grafit® hőszigetelés szoros illesztésű fektetése és az alátéthéjazat terítése után a rétegeket speciális csavarokkal, és az ellenléc segítségével kell a szarufákhoz rögzíteni. Az ellenlécre a fedés függvényében lécezés vagy deszkázat kerüljön, majd a tetőfedő anyag adja meg az épület külső burkolatát. A tetőszerkezet kialakítását a tűzrendészeti követelmények betartásával kell megoldani.

A rétegrend előnyei
Az Austrotherm Manzárd Grafit® hőszigetelés alkalmazása a tetőszerkezetben az alábbi előnyökkel jár:
• látszó szarus tetőszerkezet
• A látható szarufás tetőszerkezet lényegesen esztétikusabb, mint a megszokott gipszkarton burkolat.
• hőhídmentes szerkezet
A hőhidak sok szerkezet minőségét rontják le. Hőhíd az az épülethatároló szakasz, ahol az átlagoshoz képet jelentős többlet hőveszteséggel kell számolni, szerencsétlen esetben pedig akár páralecsapódás, penészesedés is lehet az eredménye. Ilyen hőhidakat képeznek például a szarufák közötti hőszigetelést megszakító faszerkezetek, mivel a fa szigetelő képessége mintegy ötöde a Manzárd Grafit® -nak.
• vékonyabb rétegben készíthető hatékony hőszigetelés
• A szürke színű Manzárd Grafit® hőszigetelő képessége közel 15%-al jobb, mint az AT-N150 típusú, fehér színű hőszigetelő anyag.
• nem vesz el helyet a lakótérből
• a külső oldalra helyezett hőszigetelés nem csökkenti a lakás hasznos alapterületét

Tetőfelújítás Manzárd Grafit alkalmazásával

Javasolt megoldások
Új épület esetén
A hőszigetelés megfelelő megtámasztását a szarufák közötti szakaszokon is biztosítani kell. Látszó szaruzat esetén ez a szarufák felett elhelyezett deszkázattal történhet, mely a légzáró, párafékező réteg aljzataként is szolgál. A szarufákat úgy kell beállítani, hogy felső felületük egyetlen síkot alkosson, melyre a deszka aljzat fektethető.


Tetőfelújítás
Meglévő tetőtereink többnyire kettős átszellőztetéssel készült, ahol a légréseket tetőfólia választja el egymástól. Ebben az esetben a szarufák közötti légrést teljes keresztmetszetében hőszigeteléssel szükséges kitölteni. A szarufák hőhíd-hatásának csökkentése érdekében további hőszigetelés elhelyezése szükséges a szaruzat felett. A külső oldali kiegészítő hőszigetelés csak a tetőfedés és az alátéthéjazat bontásával készíthető, amit a hőszigetelés elhelyezése után helyre kell állítani. A korábbi építési gyakorlat szerint beépített tetőtereknél a szerkezetben elhelyezett (meglévő) hőszigetelés többnyire 5-10 cm vastagságú. Amennyiben állapota engedi, ez a szerkezetben maradhat. A meglévő hőszigetelés vastagsága, kora és állapota miatt feltételezzük, hogy szigetelési értéke kisebb, mint a felújítással együtt szerkezetbe kerülő összes hőszigetelés szigetelési értékének 20%-a, ezért megengedhető, hogy a páratechnikai réteg belső oldalán maradjon, de célszerű méretezéssel ellenőrizni az adott szerkezetet.
A tető síktartása érdekében a meglévő szaruzat felső síkját be kell mérni, és szükség esetén kiegyenlíteni. A tetőlécek lehajlásmentessége, valamint a tetőfedés súlyából adódó teher miatt adódó esetleges benyomódások elkerülése érdekében a szarutáv ne legyen 1 m-nél nagyobb, szükség esetén a meglévő szaruállásokat sűríteni kell.
Kapcsolódó linkek:

Austrotherm Kft.


A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=5&a=2617