Lindab Systemline csarnok - Contitech

Gyártói hírek - 2012-11-29 14:25:59
Interjú Urbán Péterrel, az UTI Kft. igazgatójával

A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft, a Continental magyarországi leányvállalata két ütemben összesen 3500m² csarnokot épít meglévő telephelye szomszédságában. A beruházásnak köszönhetően Vácott jön létre Közép-Európa egyik legnagyobb üzemanyag csövet gyártó és összeszerelő csarnoka. A kivitelező UTI Kft. igazgatójával, Urbán Péterrel beszélgettünk.

Mit kell tudnunk a Contitech csarnokról?
- A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft, a Continental vállalat
magyarországi leányvállalata, mely elsősorban teher és személygépjárművekhez gyárt hűtő-fűtő csöveket, valamint nem oly rég óta üzemanyagcsöveket is. A vállalat már meglévő váci telephelye mellett vásárolt új területet, azzal a céllal, hogy bővítse gyártó és összeszerelő kapacitását. Két ütemben egy 1200m²-es, illetve egy 2300m²-es csarnok épül, illetve az első csarnok műszaki átadása már meg is történt, a második esetében pedig jelenleg a földmunkákat végezzük. A befejezést követően jövő májusban indulhat ott a termelés a legnagyobb autó világmárkák számára
Magának az épületnek a szerkezete: függőleges teherhordó monolit vasbeton pillérekre és rácsos acéltartós tetőszerkezetre kerültek a Lindab termékei: Lindab LTP150 magasbordás trapézlemez a zárófödémben, a fal Lindab kőzetgyapot töltetű szendvicspanel, továbbá síklemez éltakaró szegélyek céljára, valamint a falszerkezet fogadására Lindab szelemenek .
A csarnok a műszaki átadásig 3,5 hónap alatt készült el. Április 1-jén kezdtük a munkálatokat, körülbelül 3 hetet vett igénybe a tereprendezés, alapozás, ezt követően 6 hét volt a szerkezetépítés, a szigetelés és a befejező munkálatok 4 hetet vettek igénybe.

Hogyan haladtak a kivitelezéssel?
Szerencsére jól ment minden, semmilyen körülmény nem hátráltatott minket. Nem volt mélyen a teherbíró altalaj és talajvíz sem volt – szerencsére a második fázisnál is hasonlóan jól alakul minden. A gyors kivitelezéshez, a gördülékeny munkavégzéshez hozzájárult az is, hogy nagyon jó volt a kapcsolatunk a Contitech műszaki főosztályával, eredményesen tudtunk együttműködni. Az első ütem tehát 2012 júliusában fejeződött be, a 2. csarnok műszaki átadására pedig várhatóan 2013 áprilisában kerülhet sor.

Van-e esetleg olyan érdekessége a csarnoknak, melyet kiemelne?
- Azok számára, akik már építettek ekkora méretű csarnokot, vélhetően nem tudok újat mondani, de talán érdemes megemlíteni, hogy a szokásosnál lényegesen nagyobb, mintegy 35 méter az épület szabad fesztávolsága, amire a kivitelezés során azért külön gondot kellett fordítanunk. Érdekes lehet még, hogy speciális, a követelményekhez igazodó nagy teherbírású ipari padlót fektettünk le. Különlegessége még az épületnek a csarnok „díszét” adó speciális egyedi éltakaró, amely a cég saját színében készült - ennek a megvalósításában is rugalmas volt a Lindab, nagy segítséget jelentve a megbízónak.

A beépítendő anyagok beszerzésekor miért a Lindab termékekre esett a választásuk?
- Korábbi projektjeink során sokat dolgoztunk Lindab termékekkel. Kiválóak a műszaki eredményeik, a termékek minősége, kiterjedt a termékskála. A Lindab számos egyedi esetre, problémára kínál készterméket és nem utolsó sorban nagyon jó az ár-érték arány.
Hozzá kell tennem ugyanakkor, hogy kiélezett a verseny a Lindab és néhány egyéb, szintén magas minőséget biztosító cég termékei között. Hasonlóak a műszaki paraméterek és az esztétikai kivitelezések terén is mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. A választás mögött személyes szimpátia és üzleti megfontolás egyaránt állt. Amiben más a Lindab, és amiért tulajdonképpen mellettük döntöttünk, hogy a Lindab rendkívül flexibilisen és gyorsan tud reagálni. Ebben az esetben különösen sok takarólemezre volt szükségünk, nagyon rövid határidővel. A Lindab mellett szólt az is, hogy régi, jó, közel 10-12 éves kapcsolat van mögöttünk és eddig csak pozitív tapasztalatunk volt – járt utat járatlanért nem szívesen hagy el az ember. Továbbá elévülhetetlenek az érdemei Polgár Dávidnak is, a Lindab területi képviselőjének, aki rendkívül felkészült szakember, a tárgyalások során igazán korrekt, a kivitelezés alatt pedig folyamatosan magas szakmai színvonalat biztosított. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy végül ismét a Lindab mellett döntöttünk.
Tekintve, hogy az első ütem során ezúttal is csak pozitív tapasztalataink voltak a Lindabbal, egyértelmű volt, hogy a 2. ütem kapcsán elsőként ismét a vállalattal kezdtük meg a tárgyalásokat.


UTI Kft., Lindab csarnok kivitelező

Megbecsüljük a munkát, amit elnyerünk!


Mit kell tudnunk az UTI Kft-ről?
- A Kft 1990-ben alakult, de tulajdonképpen ’91-től tevékenykedik. A szüleim alapították a vállalkozást és a mai napig tevékenyen részt vesznek annak irányításában, miközben természetesen rám is egyre több feladat hárul. A Contitech csarnok kivitelezésének projektje teljes egészében az én feladatom, felelősségem volt. Alapvetően kisszámú megrendelővel dolgozunk, legfőbb megbízóink a Váci Egyházmegye, az Irgalmasrend, valamint a Contitech.

Mely korábbi projektjüket emelné ki szívesen?
- A Váci Egyházmegyének építettünk egy óvodát, mely mérnöki jellemzőit tekintve is figyelemreméltó terv volt, de a kivitelezése is kifejezetten szép lett, az elkészült épület szerintem igen figyelemreméltó. Valamint szintén az egyházmegyének építettünk egy többszintes konferencia és oktatási épületet, mely ezek mellett kulturális célokat is szolgál, valamint a legmodernebb informatikai hálózat is megtalálható benne. Ezek mellett említeném meg a Contitech csarnokot, mely az eddigi legnagyobb kivitelezésünk.

Mennyiben érinti a válság az UTI Kft-t?
- Számunkra talán a 2008-as év volt a mélypont, míg az elmúlt három év (2009-2010-2011) stagnáló árbevételt és csökkenő profitot eredményezett. Ugyanakkor az idei kiugróan sikeres év lesz, illetve várhatóan a jövő év is hasonlóan erős lesz. A lakossági szegmensből ugyan gyakorlatilag nullára csökkent a bevételünk, de szerencsére fő megrendelőink, az egyház, illetve a prémium márkás autógyártók kevésbé érezték meg a válságot. Szerencsére nem érintenek minket az építőiparra jellemző körbetartozások sem, hiszen fővállalkozóként is alapvetően minden kivitelezéshez kapcsolódó feladatot magunk látunk el.

Miért Önöket választotta a Contitech?
- Azt hiszem erről inkább a Contitech szakemberei tudnának nyilatkozni. Ugyanakkor remélem, hogy elsősorban amiatt választottak minket, mert igyekszünk folyamatosan a lehető legmagasabb színvonalon, megbízható minőségben teljesíteni, a kedvező áron. Megbecsüljük a munkát, amit elnyerünk.


Kapcsolódó linkek:

Lindab Kft.


A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=5&a=2620