Középületek kerámia tetővel

Gyártói hírek - 2013-05-15 15:56:31Új középületek tervezése során általánosságban talán nagyobb súllyal esik latba a funkcionalitásra törekvés, az építési előírások sarokpontjaira kiemelt figyelemmel folyó tervezés, már a gazdaságossági szempontok miatt is. Ugyanakkor az épített környezet meghatározó részeiként a középületeink sem nélkülözhetik az esztétikai megfontolásokat az épületek egésze, és a tető kapcsán sem.
Különösen igaz ez a műemlékek vagy műemléki környezetben álló épületek esetén.


Családi házaknál nagyobb beruházások, társasházak, középületek esetén sokkal gyakoribb, hogy már meglévő épület, épületegyüttes megjelenéséhez, vagy a beruházó gazdaságossági elvárásaihoz való alkalmazkodás jelentősen befolyásolja az építész a felhasznált anyagokra tett javaslatait. Ugyanakkor ezek a döntések sem nélkülözik az építészet más szempontjait, az építész a feladathoz illeszkedő legjobb anyag kiválasztására való törekvését. A kerámia tetőcserép, mint tetőfedő anyag, különösen műemléki épületek esetén - vagy a kerámia, mint burkolat akár középületeken –, kézenfekvő, logikus és szép megoldás, amely a gazdaságosság szempontjait is messzemenőkig kielégíti.
A Creaton Hungary Kft. célja, hogy felhívja a figyelmet a kerámia tetőcserepek és a természetes kerámia homlokzatburkolatok középületeken történő használatának előnyeire, szépségeire, vagy azokra a műszaki megoldásokra, amelyeket ezen ősi anyag mai modern gyártástechnológiával készült elemei nyújtanak.


Középületek speciális változatai, a műemléki épületek tetőfelújítása még több odafigyelést igényel és sokszor állítja kihívás elé a tervezőt és a tulajdonost. Aműemléki környezetnek való maradéktalan megfelelés kulcsa a sokszor rendkívül nehezen, és a súlyos katasztrófát éppen elkerülve elinduló tetőfelújítás. Ma már számos, kifejezetten műemléki épület igényeit kielégítő termék közül válogathatunk annak érdekében, hogy az amúgy is rendkívül költséges, bonyolult felújítást ne kelljen feltétlenül még költségesebb, egyedileg gyártott termékekkel megoldani.
A műemléki védettség alatt álló vagy műemlék jellegű épületek rendkívül heterogén csoportot alkotnak: különböző korok, stílusok és épülettípusok, az ókori római építészeti emlékektől egészen a XX. század eleji modern építészet számos kiemelkedő alkotásáig.
ACreaton műemléki tetők programja kifejezetten erre a változatosságra fejlesztve, a leggyakrabban alkalmazott forma- és színvilágot ötvözte a modern gyártástechnológia kínálta lehetőségekkel. A modern/új kontra újrahasznosított cserép vitában ma már sokszor az új javára dől a mérleg.


Modern gyárak a tradíció szolgálatában
A műemléki tetők örök klasszikusa a hódfarkú tetőcserép. Méretével (18×38 cm),finom ívével illeszkedik a hagyományos tetők formavilágába. Színvariációivalés mesterséges patinájával képes egy új tető színének, mintázatának zavaró hatását is kiküszöbölni. Hatféle vágási formában és négy különböző felületkezeléssel ellátva, a földszínektől az egyedi színekig számtalan variációval igyekszik kielégíteni a különböző épülettípusok és stílusok igényeit. Az egyszerűbb kialakítású tetők esetén a hódfarkú jellegű, hornyolt tetőcserép, a Róna használata gazdaságos megoldás. A hódfarkú és hornyolt termékek között is megtalálhatóak a NUANCE engóbozott cserepek.A NOBLESSE kétrétegű üvegmázas cserepektipikusan a műemlékek helyreállítása és történelmi környezetben álló épületek közkedvelt terméke.
A hódfarkú fedést szép rajzolat jellemzi, íves felületek is fedhetőek vele:
hajlásszög: 10-90° (>45 minden tetőcserepet rögzíteni szükséges),
léctávolság = (cseréphossz – átfedés) / 2
léctávolság: 30-35° esetén 14 cm,>35° esetén 15 cm
További méretek: 16×26 cm – főként toronyfedéshez, illetve 20×40 cm
Vágási formák: kerekvágás, szegmensvágás, egyenesvágás (un. Bécsi táska), egyenesvágás lekerekített sarokkal, kosárív vágás, hatszögvágás
Felület: sima, kefézett, bordázott, kézi bordázott

Hozzuk együtt tető alá!
JELENTKEZZEN A MÁSODIK FORDULÓRA!

A Creaton termékekkel tervezett tervezés alatt álló épületekre kiírt első forduló beadási határideje május 7-én lezárult.
Díjátadó: 2013. június 4.
A szakmai programmal egybekötött nyilvános díjátadó ünnepség részletes programja és jelentkezés a www.buildrendezvenyek.hu oldalon.
A rendezvény MÉK akkreditálása folyamatban van.

Második forduló a Creaton termékekkel megvalósult középületek tervezői számára,
500 000 Forint összdíjazással

A Creaton Hungary Kft. kétfordulós pályázatának második fordulójával és neves zsűri bevonásával keresi az egyszerűt, a kézenfekvőt, az egyszerűen szépet, és a valóban különleges műszaki megoldásokat felsorakoztató, kerámia tetőcseréppel elkészült középületek tetőit.
A második forduló beadási határidő: 2013. november 12. - 24.00

További információ a pályázatról:www.akcio.creaton.hu/palyazat
www.creaton.hu


Kapcsolódó linkek:

Creaton Hungary Kft.


A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=5&a=2691